Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Pearl Izumi Syncro Seek 2 - offroad pro nenáročné

TEST: Pearl Izumi Syncro Seek 2 - offroad pro nenáročné

Aleš Tvrzník | 15.07.2008 | přečteno: 22857×

V USA reklama na krosovou obuv Pearl Izumi Syncro Seek 2 vzbudila mediální poprask, český běžec nad touto značkou běžecké obuvi neznalostí spíše pokrčí rameny. Dostali jsme na testování botu, která již na první pohled budila respekt svými rozměry a vahou. A dovětkem, že kromě terénu se hodí i na silnici. Opravdu?

Zatímco cyklistům není firma Pearl Izumi s původně japonskými kořeny díky produkci oblečení neznámým pojmem, na našem trhu s běžeckou obuví si teprve své místo hledá. A jelikož je objektivních soudů běžeckých bot této značky u nás jako šafránu, o to více nás zajímaly výsledky našeho redakčního testu modelu Pearl Izumi Syncro Seek 2.

CHARAKTERISTIKA

Díky originálnímu designu na první pohled nepřehlédnutelný model je určen zejména do lehčího terénu, tedy na zpevněné polní či lesní cesty pro běžce s bezproblémovou biomechanikou oporové fáze a bez nadváhy. Právě těmto podmínkám je přizpůsobena vlastní konstrukce boty. Vzorek podrážky je střední hrubosti, a tudíž lze očekávat problémy s trakcí v náročnějším terénu. 

Mezipodrážka obuvi se zakomponovaným tlumícím systémem předpokládá první kontakt se zemí v oblasti vnější části paty. Její markantní součástí je plastový segment v zadní a střední části boty, který slouží jako stabilizace paty a současně do značné míry předurčuje i torzní vlastnosti boty. Poddajný svršek obuvi příjemně obepíná nohu a je po celém obvodu vyztužen lemem, který se zdvihá v oblasti paty a stejně tak i v přední části překrývá a chrání prsty nohou. 

Za pozornost rozhodně stojí i vnitřek obuvi opatřený bezešvou textílií. Na první pohled se poměrně kvalitní zdá být i originální vnitřní stélka s částečnou perforací, jež by měla omezovat pocení nohou.



PRAKTICKÝ TEST

Každý z testerů behej.com v botách naběhal přibližně 200 km, přičemž se prakticky všichni shodují na průměrných tlumících a stabilizačních vlastnostech boty ovšem jen při pomalejších rychlostech běhu. Při běhu na tvrdém povrchu, pro který bota ale určená není, už dostatečně netlumila a jeden z našich testerů uváděl bolestivost bérců. 

Pro rychlejší běh je limitujícím faktorem váha boty a dále i nedostatečně plynulá torze její přední a zadní části. Tato vlastnost je nepochybně konstrukčně ovlivněna plastovým elementem mezipodrážky propojujícím patu se středním můstkem. Při vyšších rychlostech běhu se zhoršují i stabilizační vlastnosti obuvi z hlediska eliminace vnitřního propadu (pronace) nohy. Boty se neosvědčily také při rychlejším dynamičtějším běhu, jelikož nepodporují aktivní odraz. 

Dynamické vlastnosti obuvi při vyšších rychlostech shrnul jeden z našich testerů: „Při rychlejším běhu jsem měl pocit, že mám nohu svázanou s minimální možností ovlivnit dynamiku pohybu.“

Vzorek podrážky obuvi vykazoval velmi dobré vlastnosti při běhu ve zpevněném terénu za sucha. Výjimkou v tomto směru bylo snad jen občasné zanesení hluboké drážky na patě většími kaménky. Horší byla situace za mokra, kdy docházelo k zanášení vzorku v přední i zadní části blátem. Při běhu v mokré trávě se prakticky okamžitě „nacucnul“ svršek obuvi vodou.

Testeři uvádějí, že materiál svršku boty i špatně „dýchá“ a tudíž neodvádí ani pot vně boty. Při běhu v dešti tak bota výrazně zvýšila svoji hmotnost, což je poměrně nepříjemné zjištění. Testeři se naopak jednoznačně shodli na vynikající ochraně nohou poměrně pevnou podrážkou. Jako vynikající vyhodnotili i bezešvý vnitřek boty, který tak nedře, nezpůsobuje otlaky ani puchýře. 

Ovšem právě jedna vrstva tkaniny navíc je velkou nevýhodou při namočení, kdy výrazně zvyšuje hmotnost boty. Při testu se rovněž potvrdila výborná schopnost svršku ve spolupráci se zavázanými tkaničkami fixovat nohu, takže není nikterak omezena její pohyblivost a převládá pocit splynutí boty s nohou. 

Co se týká celkové údržby bot, zde se model ve své kategorii nijak nevymykal. Ani čištění vzorku podrážky nepůsobilo vážnější potíže, ke kterým u některých krosových bot dochází. Navzdory očekávání nepůsobil při testu ani žádné obtíže odkrytý systém tlumení na vnější straně paty. Za jistou nevýhodu lze považovat pouze trochu delší schnutí svršku, které logicky vyplývá z jeho vícevrstevné skladby.

ZÁVĚR

Pearl Izumi Syncro Seek 2 lze určitě doporučit do lehčího terénu méně náročným běžcům nebo začátečníkům se správnou technikou běhu a bez nadváhy. V tomto případě při běhu za sucha bota určitě velmi dobře poslouží. Naopak pravděpodobně nespokojeni by s modelem byli náročnější a také rychleji běhající sportovci, kteří očekávají kvalitnější dynamické vlastnosti boty.


KLADY
+ přiměřené obepnutí nohy svrškem boty
+ dobrá fixace nohy při jejím případném pohybu do stran
+ bezešvý vnitřek boty

ZÁPORY
- špatná prodyšnost a propustnost vody
- nepodporují dynamický odraz
- nedostatečně plynulá torze při vyšších rychlostech běhu


DISKUTUJTE O BOTÁCH PEARL IZUMI NA FÓRU

VÍCE INFORMACÍ O MODELU PEARL IZUMI SYNCRO SEEK 2