Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Scott Makani - polozávodní speciál s rozbuškou

TEST: Scott Makani - polozávodní speciál s rozbuškou

Aleš Tvrzník | 22.07.2008 | přečteno: 20950×

Designově krásná bota, ve které se nedá rozklusat, jen přepálit start. Takový je s nadsázkou závěr našeho testování polozávodní boty Scott Makani pro běžce specialisty a triatlonisty. Bota určitě nenajde široké uplatnění mezi hobíky kvůli své tuhosti a nevhodnosti pro běh přes patu, závoďák ale může ocenit lepší tlumení, než je zvyklý u jiných speciálů. OBSAHUJE ZPOMALENÉ VIDEO DOŠLAPU

Jak jsme již avizovali v rámci redakčního testu běžeckých bot Scott Comp 3, přinášíme dnes výsledky druhého modelu z této „stáje“ – Scott Makani (v překladu z havajštiny „vítr“). 

Zatímco minule se jednalo o model určený zejména pro základní objemový trénink na silnici nebo jiném tvrdém povrchu, v případě polozávodních Scott Makani se pod náš drobnohled dostává bota úplně jiné výkonnostní třídy (a ceny: 3580 Kč). 

Jak již logicky vyplývá z přívlastku „polozávodní“, patří k nejdůležitějším požadavkům kladeným na boty této kategorie podpora rychlého běhu, tedy  dynamického odrazu přes špičku, celkově lehké boty musejí v tomto segmentu disponovat i odpovídajícími torzními vlastnostmi.

Pro koho je tedy model vhodný a pro koho naopak méně? Jsou následující řádky určeny výhradně výkonnostním běžcům? Tyto a podobné otázky nás přirozeně napadaly na začátku našeho redakčního testu.

CHARAKTERISTIKA

Na první pohled působí poměrně subtilní a lehký model (váha 278 g US 9,5)  Scott Makani zejména díky slabší mezipodrážce bez prostorově náročných funkčních systémů nízkým dojmem. I tak se ovšem do mezipodrážky na vnitřní straně vešla i pronační podpora, která se z oblasti paty dostává přes střední můstek až poměrně daleko do přední části (špičky boty) a která spolu s tužší konstrukcí středního můstku přispívá k poměrně vysoké torzní tuhosti boty. 

Tato skladba výrazně ovlivňuje funkční vlastnosti boty, přesněji řečeno zvyšuje její stabilitu. Mezipodrážka obsahuje i gelové tlumení na vnější straně paty, jehož úkolem je amortizace prvního nárazu  při běhu přes paty. Zde je ovšem potřeba zdůraznit, že primárně bota pro tuto techniku určena není. Právě funkčními „doplňky“ – pronační podporou na vnitřní straně mezipodrážky a gelovým tlumení v oblasti paty se Scott Makani liší od podobně vypadajících ryze závodních bot a to samozřejmě za cenu mírného zvýšení váhy. 

Z hlediska aktivního odrazu je velmi důležitou vlastností dostatečná ohebnost přední části (špičky) boty, která je konstrukčně umožněna ukončením pronační podpory v přední části boty, čímž vedle stabilizační funkce zároveň určuje místo ohybu špičky.

Na záznamu rychloběžné kamery je vidět, že se v kontaktu se zemí přední část boty deformuje jen minimálně (u boty s tlumením v této části by tomu bylo výrazně více). Přitom k určitému prošlápnutí dochází jen v oblasti bílé mezipodrážky pod prsty, zatímco u tmavší pronační podpory vůbec. Pěkně je vidět i odvíjení špičky od podložky.

PRAKTICKÝ TEST

Praktické vlastností modelu jsme záměrně testovali z pohledu dvou základních technik běhu. Při rychlém běhu přes špičky by se měla bota chovat „jako ryba ve vodě“, jelikož je zejména pro tuto techniku navržena. Velmi nás ale také zajímalo, co se bude dít v opačném případě při pomalejším běhu přes paty.

Zatímco při běhu přes špičku se testeři shodli na velmi dynamickém odrazu a pocitu stabilního vedení nohy, při běhu přes paty stabilita přetrvávala, ale tlumení nárazu se jevilo jako nedostatečné.  Při první, aktivnější variantě běhu tedy bota vykazovala po všech stránkách vynikající dynamické vlastnosti, zatímco u druhé tomu už tak jednoznačně nebylo. V obou případech ovšem testeři jednoznačně shledali perfektní splynutí boty s nohou, kdy bota „sedí jako ulitá“. 

Jak dokládá i názor jednoho z našich testerů, není Makani z pohledu techniky došlapu rozhodně vhodná pro pomalejší běh přes patu: „V botě se nejde jen tak lehce rozeběhnout, to je raketa… Bota vůbec neumožňuje běžet jinak než přes špičky, při běhu přes paty funguje poměrně pevný spodek boty jako dřevák“.

Pronační podpora se ukázala jako velmi užitečná, jestliže se závodník v průběhu delšího závodu nebo rychlejšího tréninku vlivem únavy dostává po prvním kontaktu špičkou na zem i celým chodidlem nebo pokud je nucen přejít na techniku přes paty. V obou případech může docházet k přílišnému propadu kotníku na vnitřní stranu (pronaci). Obdobný problém mohou mít i těžší běžci.

Tyto vlastnosti shrnul jeden z testerů, v současné době náš přední maratonec: „Tento model bych doporučil maratoncům nad 70 kg nebo maratoncům s technickými potížemi v závěru maratonu“.

Běžecká bota Scott Makani je určena výhradně na tvrdý povrch – asfalt nebo beton, čemuž odpovídá i minimální profil vzorku podrážky. Celkově velmi pevná podrážka sama o sobě podle testerů výborně chrání nohu, a tudíž není nepříjemný ani došlap na ostřejší kaménky apod. 

V této pasáži jedna z našich testerek uvádí: „Bota je vhodná na asfalt, kostky, dráhu a suché hliněné cesty. Naopak nehodí se na štěrk a bahnité cesty, protože chybí hlubší vzorek. Proti ultralehkým závodním botám Scott Makani nepůsobí jako cvičky a lépe odtlumí menší nerovnosti jako kostky nebo malé kaménky“. 

Svršek boty je v důsledku své vícevrstevné skladby velmi příjemný na nohu a výrazně přispívá k pocitu jejího splynutí s botou. Jako nevýhodná se tato skladba projevila jen v případě běhu za deště, kdy logicky nasákla více vodou, čímž se neúměrně zvýšila hmotnost boty. Zejména pro triatlonisty je určitě příznivou zprávou, že boty jsou vedle klasických tkaniček dodávány i s triatlonovými, které jednak umožňují výrazně rychlejší nazutí boty a jednak garantují, že při běhu nedojde k jejich rozvázání.

ZÁVĚR

Scott Makani je velmi dobrou volbou pro náročnější běžce s aktivním běžeckým stylem pro delší rychlé tréninky nebo závody (půlmaraton, maraton), kdy za únavy již nejsou schopni udržet optimální techniku běhu, resp. stabilní kotníky při došlapu. Model bude určitě užitečný i jako závodní bota pro běžce nad 70 kg tělesné váhy. Pro ostatní jsou naopak pro kratší závody nebo rychlé tréninky vhodnější ještě lehčí speciální závodní boty. 

KLADY
+ vynikající estetický dojem
+ výborná dynamika na odrazu a perfektní boční stabilita
+ triatlonové tkaničky jako součást balení

ZÁPORY
- nižší torzní vlastnosti
- bota v dešti nasákne vodou a tím výrazně zvýší svoji váhu
- nižší tlumení při běhu přes paty


RECENZE VZNIKLA VE SPOLUPRÁCI S CASRI PRAHA 


BOTY DO TESTU POSKYTLA SPOLEČNOST SCOTT SPORTS, VÝHRADNÍ DOVOZCE BĚŽECKÉ OBUVI SCOTT


DISKUTUJTE O BOTÁCH SCOTT NA FÓRU

VÍCE INFORMACÍ O SCOTT MAKANI – PÁNSKÁ VERZE

VÍCE INFORMACÍ O SCOTT MAKANI – DÁMSKÁ VERZE


BOTY SCOTT KOUPÍTE U PARTNERA BEHEJ.COM, PRODEJNĚ A ESHOPU TRIEXPERT