Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Adidas Supernova Cushion 7 - bota nadupaná technologiemi

TEST: Adidas Supernova Cushion 7 - bota nadupaná technologiemi

Aleš Tvrzník | 14.09.2008 | přečteno: 35519×

„Nezáleží na tom, jak běháte, Adidas Supernova Cushion s technologií ForMotion se přizpůsobí vašemu stylu.“ To tvrdí reklamní slogan propagující námi testovaný model, na němž konstruktéři nešetřili technologickými prvky. Naše očekávání před samotným testem nejvíce vzbuzovala „dělená pata“ konstrukce ForMotion, která by měla nejvíce ovlivnit chování boty při běhu. 

Kromě otázek, zda se model skutečně přizpůsobí a vyhovuje všem technikám běhu, si současně klademe i celou řadu dalších, na které nám měly přinést odpovědi až kilometry naběhané při samotném testu.

CHARAKTERISTIKA

Adidas Supernova Cushion 7 je díky svému velmi kvalitnímu tlumení bota určená na tvrdý povrch (asfalt, beton) a zpevněné lesní či polní cesty. V porovnání s o třídu vyšším modelem Adistar Cushion 6 určeným pro vyšší rychlost běhu je model optimalizován pro základní objemový trénink lehčích až středně těžkých běžců. 

Supernova Cushion 7 patří do segmentu neutrálních bot a je tedy vhodná pro běžce bez výraznějšího pronačního (vnitřního) propadu nohy při kontaktu se zemí. Z hlediska konstrukce boty je vedle již zmiňovaného prvku ForMotion zastoupen pro značku typický Adiprene+ v přední části boty zajišťující především dynamický odraz a Adiprene v zadní části boty zajišťující především tlumení vašeho dopadu. Podrážka modelu je zajímavá z palcové strany vějířovitě se rozbíhajícími pryžovými pruhy, jejichž význam spočívá v dosažení maximální přilnavosti k podložce a zároveň vyšší flexibility malíkové strany, čímž je podporováno optimální vedení nohy při odrazu. 

Svršek boty standardně představuje vícevrstevná síťovina (Mesh), která je v místech největšího namáhání (oblast palce a malíčku) vyztužena a v místě největšího ohybu svršku při odraze opatřena materiálem zabraňujícím jeho proskřípnutí.

V kombinaci s pro značku charakteristickými třemi pruhy, jejichž konce slouží jako poutka pro provlečení tkaniček, tak svršek působí poměrně kompaktním dojmem, který by neměl noze dovolit nežádoucí pohyby mimo směr běhu. K tomuto pocitu by měla rovněž přispět i zpevněná pata společně s vyvýšenou mezipodrážkou v zadní části boty. 

Vnitřek boty je zhotoven v doposud klasickém stylu, tedy s viditelnými švy. Naproti tomu v souladu s nejnovějšími trendy ve vývoji běžecké obuvi je model vybaven poměrně velmi měkkou stélkou, jejíž úkolem je i částečná podpora podélné klenby nohy.

PRAKTICKÝ TEST

Charakterickou vlastností modelu, ve kterém naši testeři tradičně naběhali stovky kilometrů, je bezpochyby avizované vynikající tlumení, což dokládá vyjádření jednoho z testerů: „Tak pružný došlap jsem snad ještě nikdy neměl. Skoro se mi zdálo, že je pružný až moc. Ale rychle jsem si zvykl.“ 

Jelikož tento výrok nebyl mezi našimi testery ojedinělý, zaměřili jsme se právě na funkčnost dělené paty a snažili se z biomechanického hlediska objasnit její vliv na celkové tlumení boty.  Funkci tohoto konstrukčního prvku si lze dobře představit podle zpomaleného záznamu dokroku pořízeného rychloběžnou kamerou. 

Na záznamu je pěkně vidět, jak se štěrbina na patě zvětšuje. Ve skutečnosti ovšem pata zůstává na místě a dopředu se posouvá zbytek boty. Tato vlastnost se z biomechanického hlediska zdá být výhodná z více pohledů. ForMotion lépe rozkládá dopadové síly. Přesněji řečeno částečně „přesměrovává“ jejich vertikální složku na složku horizontální, tedy pro běh tak významnou sílu směřující dopředu. Zjednodušeně lze říci, že tedy převádí energii dopadu na energii pohybovou. Kromě toho naše měření ukázala, že tlumení došlapu je při určitých rychlostech plynulejší, než u jiných modelů bez dělené paty. Vysoká kvalita tlumení je u tohoto modelu dána jednak vzájemným oddalování paty a zbývající části boty a dále i klasickým tlumícím polštářem v odděleném segmentu paty.

Při praktickém testu naši testeři také uváděli poměrně vysokou stabilitu na začátku dokroku (v prvních momentech kontaktu boty s podložkou). K tomuto pocitu s vysokou pravděpodobností výrazně přispívá právě ForMotion, jelikož z biomechanického hlediska vzniká větší oporná plocha a těžiště nohy se snižuje. V souvislosti se stabilitou modelu je ovšem potřeba jedním dechem znovu zopakovat, že se jedná o neutrální obuv. Stabilita, která je při samotném dokroku na patu určitě vyšší než u jiných velmi dobře tlumivých modelů, neznamená, že by tento model byl vhodný pro běžce pronátory. Ti v důsledku vnitřního propadu nohy potřebují kromě paty výraznější podporu i ve střední a někdy i přední části boty.

Z praktického hlediska nás dále zajímalo, jak se technologie bude chovat při různých rychlostech běhu a za rozdílných biomechanických podmínek. Aneb, zda se bota skutečně v souladu s reklamním sloganem přizpůsobí různému běžeckému stylu. V tomto případě jsme funkční vlastnosti hodnotili při velmi pomalém běhu (přibližně 8 km/h) s plným došlapem na celou patu a ve druhém případě při rychlejším běhu (10 až 12 km/h), kdy se jako první dostávala do kontaktu se zemí vnější strana paty. Ačkoliv není bota pro první techniku běhu konstrukčně uzpůsobena, i přesto tlumila. Naši testeři v tomto případě označili tlumení jako „průměrné“. Naopak skutečný běžecký zážitek „běh jako v bavlnce“ nastal až ve druhém případě při vyšší rychlosti a optimální technice běhu.

Praktické testování potvrdilo i optimální tlumení přední části boty, které dokonce umožňuje i dynamičtější odraz, aniž by při něm noha „plavala“ do stran. Rychlejší běh podporují i přiměřené torzní vlastnosti boty. 

Příjemným překvapením je jistě zjištění, že uvedené funkční vlastnosti bez jakýchkoliv změn si bota udržela i po naběhaných 600 kilometrech. K tomu jeden z našich testerů dodává: „Co mě překvapilo, že si bota funkční vlastnosti udržela prakticky až do konce testování. Čekal jsem, že po 200 až 300 km bude již moc tvrdá, ale tyto obavy se nepotvrdily a v botách se dalo trénovat bez problémů dál.“

V průběhu našeho testu nedošlo ani k výraznějšímu mechanickému poškození bot, výjimkou je snad jen sloupnutá barva na některých částech mezipodrážky. Samotná podrážka se opotřebovala jen nepatrně přiměřeně naběhaným kilometrům. Zatímco podrážka za sucha na tvrdém povrchu vykazovala výborné adhezní vlastnosti, situace se z tohoto pohledu zásadně nezměnila ani za mokra, ale to už pochopitelně bota nedovolovala příliš intenzivní akceleraci nebo změny směru. 

To samé platilo i při seběhnutí mimo silnici do složitějšího terénu, kde docházelo k částečnému zanášení vzorku blátem i menšími kaménky. I v tomto případě bylo potřeba určité opatrnosti a „ubrání plynu“. Překvapivě nevznikaly problémy ani se zanášením poměrně velké štěrbiny na patě. Spíše výjimkou byla situace, kdy jednomu z našich testerů při běhu na lesní cestě celý technologický systém vyřadila z provozu obyčejná šiška. Na druhou stranu je ale potřeba říci, že model je určen výhradně pro běh na tvrdém povrchu, kde se zpravidla větší kameny či dokonce šišky nevyskytují.

Co se týká střihu a „kopyta“ boty,  naši testeři většinou s užšíma nohama a normální klenbou se shodli, že jim všem bota „padne jako ulitá“. I vnitřek bot s viditelnými švy jim v průběhu testování nepůsobil žádné problémy. Puchýře nebo otlaky nevznikaly ani jinde na chodidlech. 

Tepelný komfort obuvi se při testu zdál jako dostatečný, přitom je svršek prodyšný, takže noha může optimálně „dýchat“. Určitou nevýhodou, se kterou je ovšem potřeba počítat prakticky u všech běžeckých silničních bot, je nasáknutí svršku vodou při běhu v dešti, čímž se zvyšuje hmotnost boty. Testeři se shodli i na velmi dobrém estetickém dojmu bez okázalé snahy o atraktivní design za každou cenu. Ať chceme nebo ne, celkový vzhled stále patří k těm rozhodujícím kriteriím při výběru nejen dámských modelů. V případě Adidas Supernova Cushion 7 však s tímto faktem trochu kontrastuje horší hodnocení estetického vzhledu dámského modelu s převahou tmavých barev. 

ZÁVĚR

Ačkoliv se jedná o vyloženě neutrální botu, konstrukčně se povedlo dosáhnout vynikajícího tlumení, aniž by pak bota při běhu „plavala“ do stran. Model určitě ocení jak začátečníci, kteří běhají pomaleji přes patu, tak zejména pokročilejší a zdatnější běžci se střední rychlostí běhu a obdobnou technikou. V obou případech je ovšem podmínkou bezproblémová biomechanika došlapu. Podle výsledků našeho testu dosahuje model nejoptimálnějšího tlumení při rychlostech 10–12 km/h (6–5 min/km) a tělesné váze mezi 70 a 80 kilogramy. Velkou předností modelu je bezesporu i fakt, že v něm lze bez problémů absolvovat i rychlejší tréninky přes přední část chodidla.

O Adidas Supernova Cushion 7 tedy s trochou nadsázky můžeme říci, že se vašemu běžeckému stylu skutečně přizpůsobí. Konstruktérům boty potom patří pochvala za novátorský čin v podobě technologie ForMotion.

KLADY
+ vynikající tlumení a přitom i vysoká stabilita v oblasti paty (bota „neplave“ do stran)
+ vedle základního objemového tréninku boty podporují i rychlejší běh

ZÁPORY
- méně zdařilá barevná kombinace dámského modelu
- tradičně užší kopyto (model vždy fyzicky vyzkoušet i vzhledem k trochu jinému číslování značky!)


Boty do testu poskytla společnost adidas ČR. Recenze vznikla ve spolupráci s CASRI Praha, www.casri.cz