Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Puma Trailfox III – Až příliš hbitá liška

TEST: Puma Trailfox III – Až příliš hbitá liška
foto: Aleš Tvrzník

David Gerych, Radek Narovec | 16.06.2009 | přečteno: 19048×

Nová krosovka Puma Trailfox III rozdělí běžce na své zapřísáhlé fanoušky a ty, kteří ji po prvním pokusu s rychlostí sundají z nohy a s díky odmítnou. Tato hbitá liška s citem pro povrch vysloveně sedne jen úzké části běžeckého pole, ale to neznamená, že nás nezaujala. Spíše naopak.

CHARAKTERISTIKA

Další generace modelu Complete Trailfox III má přinášet svému nositeli komfort, odolnost a nejlepší možnou ochranu při běhu. Bota  by měla uspokojit především soutěživé traťové běžce a outdoorové atlety, kteří hledají unikátní design. Tento model, který se prodává za 3290 Kč, má vynikat především svou flexibilitou a nízkou hmotností.

To, že je tato bota určena do opravdu těch nejdrsnějších běžeckých podmínek, by měly dokazovat už vlastnosti podrážky, která je jednak díky tvrdší gumě odolná proti odření při běhu, jednak obsahuje plát, který by měl chránit před ostrými kameny a tvrdým povrchem.

Pata by měla být dobře obemknutá a lépe upevněná v botě díky použití pěny s tvarovou pamětí v zadní část boty. Mimoto bota obsahuje v patě dodatečný tlumící prvek z materiálu EVA, který by měl zvýšit tlumení nárazů v oblasti paty. Totožný prvek ve špičce by měl pak zabezpečit pohlcování nárazů v přední části chodidla a citlivější odraz. Díky klínovému podpatku (rovněž EVA) je zajištěna větší stabilita a pružení v odrazu. Zvýšení funkční pevnosti při torzních pohybech mělo být docíleno pomocí vnitřního tlumení, které by mělo zpevňovat klenbu chodidla a také snižovat celkovou hmotnost boty.

Tolik marketing, jak se bota chovala na nohách našich testerů?

PRAKTICKÝ TEST

Už na první pohled zaujme zvláštní tvar boty. Především její úzká špička v nás vzbuzovala obavy, jak se bude bota chovat v náročném a členitém terénu plném nerovností. Netypický tvar, který příliš neodpovídá anatomickému tvaru běžné nohy, budil nepříjemné pocity po nazutí a uběhnutí prvních kroků.

Před palcem zůstávalo ještě značné místo, ačkoli byla bota v oblasti nártu a prstů poměrně dost těsná. Na tuto zvláštnost si ovšem nohy většiny našich testerů relativně rychle zvykly, a tak počáteční nepříjemné pocity většinou ustupovaly. Nicméně o nějakém nadprůměrném komfortu se u tohoto modelu rozhodně hovořit nedá. Po déletrvajícím intenzivním běhu někteří naši testeři dokonce udávali nepříjemné pocity až bolesti v oblasti nártu a prstů nohy, které jednoznačně přisuzujeme právě střihu boty: „Měl jsem neuvěřitelný puchýř na patě po 12km závodě a cítil bolest klenby kvůli úzké botě,“ uvedl jeden z testerů.

Výrazný vzorek se osvědčil především na měkkém povrchu, kde bota nepodkluzovala ani při rychlejším běhu. Při běhu v blátě však někteří testeři udávali přílišné zanášení podrážky, což pak znehodnocovalo na tuto kategorii nízkou hmotnost boty. Díky velmi dobré přilnavosti podrážky k povrchu bota dobře držela i na nezpevněném podkladu.

Bota velmi dobře kopíruje terén a umožňuje tak i v těžkém terénu rychlý a dynamický běh. Postrádá jakoukoli pronační podporu a podporu klenby, ale tyto stabilizační prvky ani  pro běh na nerovném a nezpevněném povrchu nejsou žádoucí.

Jako jiné krosovky má Trailfox má velmi nízké tlumící vlastnosti, což bylo spojeno s nepříjemnými pocity nárazů při běhu na pevném podkladu. Bota nás ale příjemně překvapila velmi dobrým přechodem z paty na špičku, což podporuje dynamický odraz.

Potěšilo nás vynikající vnímání povrchu, přitom ochrana chodidla funguje spolehlivě, a tak ani šlápnutí na ostřejší kámen nepůsobí nijak bolestivě.

Velmi pozitivně na nás zapůsobil i svršek boty díky materiálu odolnému vůči prodření a protržení. Ten rovněž zabraňuje pronikání i těch nejmenších částeček hlíny a prachu, ale také vlhkosti dovnitř boty. Voděodolnost si naši testeři vesměs pochvalovali a mnohdy ji uváděli mezi nejlepšími vlastnostmi boty. „Ani po proběhnutí vodou se vůbec nepromočila.“

Díky svému úzkému tvaru, všitému jazyku a vyššímu lemu sahajícímu vzadu až vysoko nad patu se bota velice nesnadno nazouvá. Velice pozoruhodně je řešeno šněrování, zvláštní pozornost je třeba věnovat především navléknutí tkaniček. Při jeho nesprávném provedení se tkaničky jen velmi obtížně dotahují a celý šněrovací systém nedostatečně obepíná nohu, což příliš nepřispívá k pocitu stability při běhu.

ZÁVĚR

Atypický střih způsobuje, že bota Puma Trailfox III s jinak velice a originálním a působivým designem je vhodnou volbou jen pro úzkou skupinu běžců. Výhodu budou mít ti, kteří mají úzký typ tzv. egyptské nohy s výrazně delším palcem. Výrazná pružnost boty nepodporuje stabilitu kotníku při běhu na rovných zpevněných površích, je proto určená pro pokročilejší běžce s nízkou hmotností, kteří si libují v náročném terénu. Bota se dá velice dobře využít jak pro závody, tak kvalitní krosové tréninky. Je lehká a rychlá. Pro každodenní běh obzvláště na pevném podkladu je ale nevhodná.

KLADY
+ nepromokavost                                      
+ skvělá přilnavost k povrchu
+ umožňuje výborné vnímání povrchu

ZÁPORY
- model je určen jen pro úzkou skupinu běžců
- velmi obtížně se nazouvá
- je třeba respektovat správný způsob šněrování


NAVŠTIVTE ONLINE PORADCE PRO VÝBĚR BOT