Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Mizuno Wave Ultima – Pohodlí pro těžší běžce

TEST: Mizuno Wave Ultima – Pohodlí pro těžší běžce
foto: Aleš Tvrzník

David Gerych, Radek Narovec | 26.08.2009 | přečteno: 37844×

Mizuno Ultima je novinkou letošní kolekce a současně cenovým hitem japonské značky na českém trhu. Jak jsme zhodnotili tuto tréninkovou botu pro těžší běžce s neutrálním došlapem po více než měsíčním testu? Pohodlná, výborně tlumí, dobře vede nohu zejména při pomalejším výklusu, pevně sedí na rovném povrchu, určitě osloví běžce se širší nohou. A naše výhrady?

POHLED DO LETÁKU

Přední vlastností, kterou výrobce u tohoto silničního modelu vyzdvihuje, je komfort. Obvykle nekomentujeme cenu testovaného zboží, ale v tomto případě uděláme výjimku. Ultima se prodává za 2899 Kč, což ji činí v nejvyšší kategorii tréninkových bot jednou z nejlevnějších.

Je navržena s cílem umožnit maximálně pohodlný běh, především díky vynikajícímu tlumení a zajištění plynulého běžeckého pohybu. Vlnová deska v mezipodešvi má garantovat vynikající odpružení rozkladem sil při dopadu po celé své ploše. Pohlcování nárazů by měl napomáhat i speciální materiál v přední části mezipodešve, který má rovněž prodlužovat životnost boty.

Maximální citlivost během každého nášlapu by měla být zajištěna díky lehké, velmi pružné a přizpůsobivé podešvi v přední části chodidla. Odolnost a dobrou trakci podrážky má zajišťovat odolnější guma použitá v místech největších nárazů na patě. Ventilační systém z materiálu AIRmesh na svršku by měl poskytovat maximální prodyšnost. Výrobcem je doporučena pro pánské váhové kategorie od 80 do120 kg a dámské od 60 kg výše. Bota je určena pro široké spektrum použití a měla by údajně splňovat nároky rekreačních i závodních běžců.

Tolik prodejní katalog. Nás zaujal především viditelný rozpor – opravdu může současně perfektně utlumit dopad těžšího běžce a neztratit na energii pro plynulý přechod do odrazu, což je základní požadavek závodních běžců nejen pro závod, ale i pro samotný trénink? Opravdu je pro tak široké spektrum použití?

PRVNÍ DOJMY

Na tréninkovou obuv pro nabírání kilometrů zejména těžšími běžci překvapí poměrně nízká hmotnost (335 gramů u pánského provedení).

Po nazutí a uběhnutí prvních kroků zažije noha většiny běžců skutečné pohodlí. Bota nikde netlačí a díky svému střihu dává dostatek prostoru nártu a prstům, a to i běžcům s enormně širokou nohou. Nohu příjemně sevře zejména v oblasti kotníků.

Materiál, ze kterého je vyroben svršek, je příjemný, velmi dobře odvádí vlhkost a zabezpečuje noze tepelný komfort zvláště v horkých letních dnech. Subjektivně se měkký materiál boty zdá náchylný na rychlé opotřebení, ale to se v testu nepotvrdilo. Snad jen u Mizun již tradiční povzdech nad náročným čistěním „duté“ paty, pokud vběhnete do bláta.

Vzhledem ke svému střihu bude bota vyhovovat spíše běžcům s širokým nártem. Je ale nutné upozornit na to, že kvůli poddajnosti materiálu jsme časem zaznamenali i mírné roztažení boty a radost z pohodlí a nestísněnosti nohy se změnila v poněkud nepříjemný pocit přílišného místa v botě a pocitu klouzání nohy v přední části. To byla jedna jedna z mála nepříjemností, na kterou si naši testeři stěžovali.

SNAD AŽ PŘÍLIŠ ŠPIČKOVÉ TLUMENÍ

Tlumící vlastnosti jsou jednou z předností této boty, což ocení především běžci vyšších hmotnostních kategorií. Týká se to tlumení jak na patě, tak na přední části chodidla.

Ačkoli se jedná o neutrální botu bez výrazných stabilizačních prvků, vykazovala velmi dobrou stabilitu. "Při běhu eliminuje mé problémy nohy s nestabilním kotníkem a nártem,“ uvedla jedna z testerek.

Zastavíme se ale u tvrzení, že je tato bota vhodná na trénink i pro závodní běžce. Podle nás bota příliš neumožňuje aktivní, dynamický odraz, což je nejspíš daň za vynikající tlumící vlastnosti. Bohužel to tuto botu činí ne příliš vhodnou pro rychlejší tréninky.

"Výrobce se snaží ubráním materiálu botu odlehčit a tím z ní udělat něco více, než jen pohodlnou tlumící botu. Na rychlý trénink to ale není, rozhodně to není bota na trénink pro profi běžce,“ řekl jeden z předních domácích vytrvalců. „Ale jinak jí nemohu nic vytknout, zejména mne oslovuje její pohodlnost.“

„Bota výborně tlumí, srovná patu do linie, je hodně příjemná. Ale při razantnějším tréninku už tak dobře neodvíjí a je pomalá při odrazu,“ dodal jiný tester.

Podrážka naopak vykazovala velmi dobrou přilnavost nejen na zpevněných površích, ale i na nezpevněných stezkách s členitým profilem, kam ani tato bota "nepatří“. Opotřebení podrážky na konci testu bylo přitom zanedbatelné. Příjemně jsme byli překvapeni i odolností materiálu svršku, na kterém nebylo v závěru testu patrné žádné vnější opotřebení.

ZÁVĚR

Mizuno Wave Ultima je bota s velmi dobrou stabilitou, která při běhu poskytne komfort a vynikající tlumení. Díky těmto vlastnostem a své odolnosti proti opotřebení spolehlivě unese i těžší běžce. Pokud máte dostatečně širokou nohu, aby vyplnila prostor uvnitř boty, nemusíte se zdráhat ji obout i do lehčího terénu. Pozor ale při výběru správné velikosti – měkčí materiál v přední části se může časem roztáhnout. Ultimu nemůžeme tolik doporučit pro úzkou nohu.

KLADY A ZÁPORY

+ vynikající tlumení
+ dobrá stabilita
+ přilnavost k povrchu

- široký střih nedovolí dostatečně obepnout přední část nohy
- měkký materiál má tendenci se časem roztáhnout


REDAKCE BEHEJ.COM TESTOVANÉ BOTY ZAKOUPILA U SPOLEČNOSTI TERM, VÝHRADNÍHO DOVOZCE ZNAČKY MIZUNO PRO ČESKÝ A SLOVENSKÝ TRH

 

Komentáře (Celkem 7)

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Martinek muž 26.08.2009 00:53:00

Ano, vše je pravda. Ale jeden postřeh tam nezazněl. Byl jsem jeden z těch, co ji testoval a totálně mi nesedla. A titulek mi napovídá také proč – „pohodlí pro těžší běžce“ – já vážím 64 kg. Kvůli té botě jsem si málem odrovnal koleno, které mě už chronicky zlobí od 18 (ale z fotbalu). Těch pár gramů navíc nedělalo kolenu vůbec dobře. Výsledkem je, že v těch botách už jen chodím. Takže mé poučení zní – Pro lehkého běžce těžká obuv není a může být sebe pohodlnější. Naopak. Měl jsem vždy pocit, že mám na nohách dvě „velké a těžké lodě“. Možná je to dáno i tím, že já osobně preferuji lehkou obuv…

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:05 (2009)
půlmaraton: 1:44:15 (2013)

prema.cech muž 26.08.2009 12:16:59

>> Martinek, 26. 8. 2009 00:53:00

proto jsou také pro těžšího běžce… Mně na nich vadila jiná věc a díky tomu jsem si koupil ridery. Ridery mám 12 a tady bych potřeboval větší číslo (min o 1/2). Ale největší jsou právě 12. A důvod? ve špičce jsou poněkud užší a tím pádem z mého pohledu menší. V porovnaní Ultima vs Rider vel 12 jsou Ultimy o poznání menší. A pro toho, kdo má úzkou špičku nohy nevhodné. Takže maximální velikost 12 mi přijde malá.. Uvidíme příští rok, třeba se chlapci v Mizunu pochlapí a uvedou i větší velikosti..

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:05 (2009)
půlmaraton: 1:44:15 (2013)

prema.cech muž 26.08.2009 12:23:38

>> prema.cech, 26. 8. 2009 12:16:59

samozřejmě jsem napsal blbost ohledně šířky nohy. Kdo má úzkou nohu ve špičce, tak ok. ale pokud ji máte širší (problém palce) a zároveň větší velikost, tak bohužel. což mi zrovna přijde divné, že není ještě 1 velikost navíc (mám 82kg/197cm). Ridery jsou oproti tomu v pohodě (i díky měkké síťovině) a zatím drží.

avatar

Pardubice

Celkem 2586 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:18 (2008)
půlmaraton: 1:57:52 (2008)
maraton: 4:34:01 (2008)

Tomas_Pce muž 26.08.2009 21:23:36

To je slovo do pranice viz http://www.bezeckaskola.c … pojmu.html

avatar

Martinek muž 26.08.2009 22:06:30

>> Tomas_Pce, 26. 8. 2009 21:23:36

To je tedy slovo do pranice. Jedno české přísloví praví „darovanému koni na zuby nehleď“. Jenže co s botou, která ti od první minuty nesedí. V rámci testu boty jsem si udělal svůj soukromý test. Boty jsem testoval co to šlo, až to koleno bolelo jak čert a už se fakt nedalo běhat. Pak jsem je odložil a vzal jsem si své závodní, nejlehčí boty a šel jsem běžet závod. Takový malý vabank. Při rozklusání to bolelo, ale při závodě to postupně odcházelo a tak jsem do toho závodu mohl naplno vlétnout. Jaká paráda. Koleno vydrželo. Po závodě jsem sedl k počítači a napsal jsem ortel. Pro mě jsou nevyhovující. Ale celý test měl pro mě obrovskou výhodu. Ty testovací boty mě připomněli, jak se běhá technicky. Když jsem myslel na techniku běhu, koleno bolelo méně. Boty již netestuji, ale technika zůstala.

avatar

Martinek muž 26.08.2009 22:10:48

A ještě jeden postřeh, ale už obecný. Já sám mám nyní šest párů bot, horší než ženská, ale jen jedny jsou závodní. Znáte ten pocit, že si je dáte na nohy, pak běžíte závod a ony vás nesou. Přímo máte pocit, že letíte. Je mi jedno, jakou mají značku, ale pokud chci závodit, tak musím mít „létající“ boty. Možná i proto běhám, pro ten pocit lehkosti.

avatar

apowell muž 26.08.2009 22:36:40

Z dikce Milošova článku usuzuji, že se zakladatelé firmy běhej.com nerozešli zrovna v nejlepším…

administrator 03.04.2010 13:33:01

Mizuno Ultima je novinkou letošní kolekce a současně cenovým hitem japonské značky na českém trhu. Jak jsme zhodnotili tuto tréninkovou botu pro těžší běžce s neutrálním došlapem po více než měsíčním testu? Pohodlná, výborně tlumí, dobře vede nohu zejména při pomalejším výklusu, pevně sedí na rovném povrchu, určitě osloví běžce se širší nohou. A naše výhrady?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.