Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maraton v zahraničí: jak na to?

behej.com | 03.02.2006 | přečteno: 7658×

I když to při pohledu z okna možná nevypadá, tak zima jednoho dne skutečně skončí a začne pravá běžecká sezona. Tedy nejvyšší čas naplánovat si aspoň v obrysech svou privátní termínovou listinu! A což takhle zkusit zařadit maraton (nebo nějaký jiný závod) v zahraničí?

Ať už se na svůj zahraniční maraton budete dlouhodobě připravovat, nebo jen využijete při dovolené či služební cestě možnost zkusit si zazávodit i v jiné zemi, jde rozhodně o zajímavý zážitek. A některé věci v takových případech fungují trochu jinak, než jste možná zvyklí z domova.

Jak tedy na to?

1. Přihláška. Maraton (či jiný závod) v zahraničí si nejsnadněji vyberete po internetu, některé tipy najdete i v naší rubrice Odkazy. Přihlásit se můžete on-line. Jen se připravte na to, že drtivá většina pořadatelů bude požadovat platbu předem – převážně pomocí kreditních karet VISA nebo Mastercard. Většinou ovšem bývá složité dostat peníze zpátky, pokud se z jakýchkoli důvodů rozhodnete k závodu nenastoupit.

2. Pořadatelská omezení. Pokud se chcete vypravit na některý z nejvyhlášenějších megamaratonů, počítejte s tím, že o startovní čísla bývá obrovský zájem, který převyšuje nabídku, a nelze se přihlásit na poslední chvíli. Například v Bostonu musíte splnit přísný kvalifikační limit na certifikovaných maratonech (pro muže do 39 let jde o čas pod 3:10), v New Yorku musíte mít štěstí při loterii a do Londýna se můžete přihlásit pouze přes oficiální zahraniční cestovní kancelář.

3. Pospíchejte. Čím dříve se přihlásíte, tím lépe pro vás. Ne snad, že by – s výjimkou nejmasovějších městských maratonů – na vás nezbylo startovní číslo, ale většinou bývá v zahraničí pravidlem, že nejdříve přihlášení běžci platí nižší startovné. Rozdíl mezi včasným přihlášením a „last minute“ může být až několik desítek eur.

4. Chip. Pokud nevlastníte vlastní chip na měření času, pořadatelé vám za několik euro pronajmou svůj. A navíc budete muset zaplatit i zálohu (zhruba 25 euro), která vám bude vrácena v cíli po odevzdání chipu.

5. Přijeďte dříve. Na většině maratonů se startovní čísla nevydávají v den závodu, musíte tedy přijet o den dříve.

6. Rozmanitější expa. Tradicí na zahraničních maratonech bývá, že expo (předzávodní trh zboží) není vyhrazeno pro jednu firmu, ale jde o velmi pestrou přehlídku společností vyrábějících běžecké potřeby. Firmy se snaží vyjít zákazníkům vstříc, a tak můžete narazit ceny bot nebo oblečení, které jsou zajímavé i pro Čechy.

Tak si to případně v zahraničí hezky užijte!