Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

O úskalích běžeckého tréninku v zimě

behej.com | 04.02.2006 | přečteno: 7653×

Asi neexistuje moc běžců, pro které by zima byla nejoblíbenějším ročním obdobím. Ale marná sláva – pokud chceme pomýšlet v sezoně na dobré časy, trénovat se musí. Máme před sebou ještě minimálně měsíc běhání v ne zrovna nejlepších podmínkách. Na co si dát v zimě hlavně pozor? Čeho se vyvarovat?

1. Neztrácejte motivaci. V okamžiku, kdy napadne sníh, nebo dokonce umrzne, a rtuť na teploměru klesá pod nulu, také logicky klesá chuť a motivace k tréninku. Komu by se každé ráno chtělo vybíhat do počasí, kde je problémem i normálně fungovat? Zkuste si najít nějaký jarní závod, na který upřete svou pozornost. Připravujte se cíleně na něj, určitě vám to zvýší motivaci. Na jaře uvidíte, že kdo se v zimě neflákal, bude mít proti ostatním náskok!

2. Pozor na zranění. Zima s sebou přináší větší rizika zranění, tak buďte náležitě ostražití. Nejen, že to více klouže, ale také – pokud tedy zrovna čerstvě nenasněží – běháte po tvrdších površích, než jste zvyklí. Když mrzne (a ani nemusí být sníh a led), jindy měkká lesní pěšinka rázem připomíná betonový chodník. Navíc vaše boty, i ty sebelepší, netlumí v mrazech nárazy při došlapech zdaleka tak dobře, jak jste zvyklí v jiných ročních obdobích. A už nemluvě o tom, že pokud používáte krosovky s hrubší podrážkou, nejsou tyto boty vybaveny tolika ochrannými prvky jako elitní „letní“ modely. To vše platí zejména pro běžce, kteří jsou během roku náchylnější ke zraněním, mají problémy se záněty okostice nebo jim prostě nedělají tvrdé povrchy vůbec dobře. Buď snižte tréninkovou zátěž, zkuste se přesunout do fitness na běhátko, nebo – pokud zrovna nepatříte mezi velmi motivované běžce – si dočasně najděte jiný doplňkový sport (horské túry, běžky, squash, plavání atd.)

3. Dobře se oblečte. Běhat se dá i relativně velkých mrazech, jen musíte být vhodně oblečeni. Ideální je si na elasťáky navlékat ještě šusťáky, dobře tak ochráníte nejdůležitější běžecké partie. Samozřejmostí by měla být čepice či zimní čelenka s ochranou uší a rukavice. Na druhé straně to s oblečením nepřehánějte, ať se pod bundou neupečete:-)

4. Nepřeceňujte své síly. Nevydávejte se v mrazech na dlouhé cesty. Spíše si najděte v blízkosti domova nějaký okruh, po kterém můžete běhat a v případě jakýchkoli problémů to zároveň máte blízko domů. Při teplotě pod –10 stupňů byste neměli vybíhat buď vůbec, nebo jen na velmi krátkou dobu.

5. Pijte, pijte, pijte. Ať se to možná nezdá, nejvíce problémů mají v zimě běžci s dehydratací. Zatímco v létě je k dodržování pitného režimu nutí teplé počasí jaksi téměř automaticky, v zimě na to často zapomínají. A přitom by měli pít stejně, ne-li dokonce více. Při takovém dvouhodinovém běhu v bundě, několika vrstvách pod ní, elasťácích, čepici a rukavicích se totiž zpotíte prakticky stejně jako v létě na slunci.

6. Kašlete na tempo. Při zimním běhání se tolik nestarejte o tempo, ale hlavně o uběhnutou vzdálenost. Zlomená noha nebo zvrtnutý kotník za několik těch rychlejších úseků nestojí. Pokud musíte trénovat tempo či rychlost, jděte raději do posilovny na běhátko. A nebo se zaměřte na nějaký doplňkový sport.

7. Dobře se rozcvičte. Správná rozcvička patří k základům běžeckého „vzdělání“ a v zimě je o to více důležitá. Vyběhnout do mrazů se studenými svaly – to si předem zaděláváte na pěkný průšvih.

8. Buďte opatrní! Pokud trénujete na silnici, buďte dvojnásobně opatrní. Zvláště když vybíháte v hodinách, kdy už není tak dobře vidět. Zkuste si obstarat reflexní oblečení nebo aspoň čelovku. Nezapomínejte také na to, že řidiči aut mají v zimě větší problémy s řízením než jindy. Takže když vás spatří na poslední chvíli, nemusí si s tím poradit tak jistě jako v létě…