Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Reebok ZigTech - odvážný experiment pro těžší hobíky

TEST: Reebok ZigTech - odvážný experiment pro těžší hobíky
foto: Reebok

Radek Narovec | 06.12.2010 | přečteno: 19939×

Značka Reebok na několik let zcela vyklidila z českého běhu pozice, aby se na něj vrátila s konstrukčně hodně odvážnou novinkou ve své kolekci, řadou ZigTech s agresivně vyhlížející tlumivou vlnou na místě podrážky. Bota je na střední cenové úrovni a designem rozhodně vybočuje z průměru. Jak se v ní běhá?

Bota na první pohled působí až monstrózním dojmem. Těžko byste jí hádali 312 gramů, tedy přijatelnou hmotnost pro tlumivé tréninkové boty. Dojem těžké boty umocňuje jak její celková robustnost, tak mohutnost polstrování svršku. Výrobce tak jednoznačně cílí na pomalejšího běžce, který preferuje pohodlí před rychlostí.

VYSOKÉ TLUMENÍ

Tlumení boty vlnovkou, která je upevněna ke svršku pevným plastovým dílem, má nejen vymazat náraz při dopadu, ale část energie přenést do lehčího odrazu. V praxi jsme se přesvědčili, že tlumení je opravdu vysoké. Přenos energie, o který výrobce opírá propagaci modelu, však začal citelněji fungovat až při vyšších rychlostech, zhruba pod pět minut na kilometr. Je tedy otázkou, zda pomalejší běžec dokáže z boty vytáhnout vše, co umí.

Chodidlo má v botě jen mírný sklon, „neplave“ a rovněž pata je luxusně a pohodlně uchycena, avšak ani při delším kroku není cítit tlak na achilovku. Klenbu zespodu nic nepodpírá, bohužel však jejímu efektivnějšímu zapojení do „pohonu“ brání pevné plastové spojení svršku se spodní vlnou. Škoda, možná by stálo zato ještě více experimentovat směrem k vyššímu využití potenciálu pružné vlny. Snad prostor do budoucna? Mírnou výhradu máme také k poměrně úzké střední části svršku, o který se noha opírala snad až příliš.

Bota se silným polstrováním svršku je vhodná spíše pro chladné měsíce. Vysoká vlna a syntetická kůže na špičce ji dělají velmi odolnou vůči vlhku a sněhu. Na léto nebo na pás do posilovny se nabízejí varianty s tenčím a prodyšnějším svrškem.

VHODNÝ POVRCH

Zigtech je „bagr“, který zvládne i divoké pole nebo zasněžené cesty, kde pořádně nevíte, kam došlapujete. Své opodstatnění může mít i na běžeckém páse – ideálně ve variantě s prodyšným svrškem.

Vzhledem ke zvolené konstrukci je chodidlo téměř kompletně izolováno od povrchu. Tam, kde je velmi vhodné mít cit při došlapu, bychom ji tedy nedoporučili. Konstrukce vlnovky je rovněž nevhodná na štěrkové povrchy, kdy se rychle ucpe kamínky.

Výrobce chystá na jaro model s nižší vlnou, který by měl nést označení Zig Nano. Uvidíme, jestli se v něm zvýší cit pro povrch při došlapu a bota se i stane hbitější než námi testovaný model.

POCIT PŘI BĚHU

Bota rozhodně není tak těžkopádná, jak na první pohled vypadá. Zvládne střídání povrchů, poradí si i s blátem. Chvíli to trvá, než zrychlí, ale při vyšší rychlosti je opravdu zajímavý pocit nabírání setrvačnosti. Vysokou rychlost z ní ale nevytáhnete, už jen proto, že vám neumožní lépe zapojit „špičkový“ styl.

ZÁVĚR

Tato vysoce inovativní bota asi neosloví lehkonohé běžce preferující dopad na přední část chodidla. Naopak těžší jedinci dopadající přes patu s následným zhoupnutím by jí měli dát šanci, minimálně do začátků svého běhání a na kratší regenerační výběhy. Oslovit by mohla i ultravytrvalce hledající extrémně tlumivou botu.

KLADY

  • Vysoce tlumivá bota pro těžší rekreační běžce
  • Vhodná pro náročnější zimní terény
  • Neotřelý design

ZÁPORY

  • Pomalejší běžci tolik nepocítí schopnost přenosu energie do odrazu
  • Horší odvětrávání u verzí s polstrovaným svrškem
  • Vysloveně nevhodná pro běh přes špičku