Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Sobotní krosové mistrovství slibuje kvalitu a napětí

Sobotní krosové mistrovství slibuje kvalitu a napětí
foto: Jan Kervitcer

Ivo Domanský | 14.03.2011 | přečteno: 7145×

Jen jednou do roka se scházejí na společném podniku nejlepší čeští běžci od mladších žáků a žákyň po muže a ženy. Tímto setkáním bývá každoročně mistrovství republiky v přespolním běhu. Letos se uskuteční v sobotu 19. března na Prostějovsku v okolí kempu Baldovec. Zájem o mistrovství krosařů je mimořádný, letošní předběžná startovní listina obsahuje kolem 450 jmen. Na startu bude také řada reprezentantů.

BĚHY MUŽŮ SLIBUJÍ KVALITU I NAPĚTÍ

Jako vždy bude zlatým hřebem celodenního programu závod vytrvalců na desetikilometrové trati a přihlížejícím jistě nebude vadit, že si na toto vyvrcholení budou muset počkat až do odpoledních hodin. Startovní pole slibuje kvalitní výkony, přihlášeni jsou oba nejlepší z loňského mistrovství v Temelíně, takže zřejmě uvidíme reprízu souboje Jana Kreisingera s Milanem Kocourkem (oba AK Kroměříž). Otazník visí nad účastí loni třetího Róberta Štefka, který je sice přihlášen, ale podle vlastního vyjádření z minulé soboty se startem váhá.

Z české špičky by dále neměl na Baldovci chybět loni pátý Jan Havlíček, zatímco Lukáš Kourek se rozhodl vyzkoušet trať mílařů (4 000 m). Černým koněm mezi vytrvalci může být český reprezentant v orientačním běhu Jan Procházka (PSK Olymp Praha), který už v minulosti nejednou zamíchal konečným pořadím ve svůj prospěch. Kvalitu představují i další přední běžci – Jiří Homoláč (Universita Brno), Tomáš Blaha a Martin Frei (oba AK Kroměříž) nebo Pavel Kubričan (AC Mladá Boleslav). Kubričan a Blaha jsou předběžně přihlášeni na obě tratě mužů.

Ze známých běžců se naopak nezúčastní Petr Losman, přihlášeni nejsou ani Petr Pechek a Kamil Krunka, loni bronzový v mílařské kategorii. Velkým favoritem kategorie mužů do 23 let je kroměřížský Jakub Bajza, který o svých krosařských a vrchařských kvalitách přesvědčil už několikrát.

V mílařské startovce chybí loňský mistr Tomáš Bednář (SSK Vítkovice), odborníci dávají nejvíce šancí na zisk titulu Lukáši Kourkovi (TJ Nové Město na Moravě). Tomu ovšem může docela dobře zhatit plány ostřílený tempař Peter Mikulenka (Slezan Frýdek – Místek), letošní halový mistr na 3 000 metrů. V závodě na čtyři kilometry uvidíme kromě jmenovaných několikanásobného mistra republiky z minulých let Jiřího Milera (AC Mladá Boleslav) a na druhé straně řadu mladých perspektivních běžců – například Milerova klubového kolegu Jiřího Zemjánka, loni čtvrtého Pavla Vitnera (TJ Nové Město na Moravě), brněnského Lukáše Olejníčka a slávistu Jakuba Hlase, vnuka legendárního maratonce Václava Chudomela.

KTERÁ KRÁLOVNA VYSTOUPÍ NA UPRÁZDNĚNÝ TRŮN ?

Přesně před rokem jsme tleskali nejlepším krosařům, kteří bojovali o medaile ve stínu chladicích věží jaderné elektrárny Temelín. Nevím, jak by se cítili běžci a běžkyně v těchto místech dnes pod dojmem tragických zpráv z Japonska. Kdeže jsou loňské sněhy a kde jsou obě nejrychlejší ženy z Temelína? Úřadující mistryně Martina Bařinová studuje ve Spojených státech a Kamila Gregorová, která byla české reprezentantce po většinu závodu v patách, vynechává sezónu kvůli další radostné události v rodině. Souboj o medaile se tak zřejmě odehraje mezi nejlepší českou závodnicí z prosincového ME v krosu Lucií Sekanovou (Sokol České Budějovice), Květoslavou Peckovou (Sokol Plzeň – Petřín), halovou mistryní v běhu na 800m Terezou Čapkovou a pochopitelně nesmíme zapomenout na stále vynikající veteránky Ivanu Sekyrovou (AK Sokolov, nar. 1971) a Táňu Metelkovou (SK Týniště nad Orlicí – 1972).

V „třiadvacítce“ by měla dominovat Sekanová, rovněž jsme ale zvědavi na výkony loňských juniorek Adély Hofmanové (AC Čáslav), Petry Kubešové (SK Jeseniova Praha), především však talentované běžkyně s finskými kořeny Kristiiny Mäki (Hvězda Pardubice).

MLÁDEŽ VE ZNAMENÍ STŘÍDÁNÍ STRÁŽÍ

Loňského vítěze a vítězku juniorky byste ve startovní listině hledali marně. Tomáši Jašovi a Dianě Mezulianikové vystavilo stop zranění či nemoc. Nezbývá než věřit, že mezi startujícími najdou zdatné následovníky. Jediný z loňských medailistů, který se přihlásil do této kategorie, je bronzový Ondřej Doležal (AK Šternberk), o revanš za loňské nepříliš vydařené vystoupení se pokusí ambiciózní havířovský borec Peter Kaminski a v nové kategorii se určitě bude chtít hned napoprvé etablovat loni nejrychlejší dorostenec Martin Chlad z domažlické běžecké líhně.

Zcela nová garnitura asi obsadí stupně vítězek mezi juniorkami. Z poměrně nevýrazného ročníku 1992 na sebe v minulosti upozornila pouze Tereza Novotná z Hradce Králové, která se však prioritně věnuje orientačnímu běhu. Nadějněji vypadají loňské dorostenky (ročník 1993), jmenovitě Lada Nováková (Jiskra Havlíčkův Brod), Helena Tlustá (TJ Nové Město na Moravě) a Eliška Mikolášová (AK SSK Vítkovice), které v tomto pořadí loni okupovaly dorosteneckou „bednu“.

Čím víc se blížíme k mladším ročníkům, tím těžší je tipovat favority. Hlavně mezi žactvem, ale i mezi dorostenci a dorostenkami se může během roku situace podstatně změnit. Může nás však těšit, že uvidíme většinu loňských mistrů a držitelů medailí. Někteří budou své pozice obhajovat, ale většinou postoupili do nejblíže vyšších věkových kategorií. To platí o již zmiňovaných Novákové a Chladovi, ale také o starším žáku Jakubu Zemaníkovi (AK SSK Vítkovice) a jeho mladším kolegovi Patriku Sasínkovi (AK Hodonín), kdežto jejich dívčí protějšky Tereza Korvasová (AK Hodonín) a Carmen Beshirová (SK Zdice) se pokusí své loňské prvenství obhájit.

Nespornou výhodou proti některým předchozím létům bude, že ubytování závodníků a jejich doprovodu se podařilo zajistit v bezprostřední blízkosti startu a cíle. Moderní kemp poskytne také potřebné podmínky pro práci novinářů a soudě podle plánků tratí, budou dobře přehledné pro diváky. Okruhy povedou z největší části po trávě, zbytek po lesní cestě a celkové stoupání velkého okruhu je 18 metrů.


MISTROVSTVÍ ČR V KROSU NA ATLETIKA.CZ

Anketa

Zdá se, že hlavní závod na Mistrovství ČR bude opakováním loňského souboje Kreisinger - Kocourek. Kdo vyhraje letos?

 
21 hl.
 
22 hl.
 
10 hl.
Celkem hlasovalo 53 uživatelů.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idom, pkos 19.03.2011 18:25:49

Snad žádný z vytrvalců, kteří v sobotu 19. března mířili do Baldovce na Prostějovsku, netušil, jaké nástrahy tratě na něj čekají. Páteční ochlazení a vydatné sněžení udělaly z trati mistrovského závodu doslova rýžové pole. Proto zaslouží uznání nejen noví mistři republiky Sekanová a Kocourek, ale i všichni ostatní účastníci. PŘIPRAVUJEME FOTOGALERII ZE ZÁVODU
Odkaz na článek

avatar

Pelhrimov/Praha

10 km: 0:37:26 (2012)
půlmaraton: 1:22:43 (2011)
maraton: 3:10:26 (2011)

konik muž 20.03.2011 13:26:53

Asi celkem sympaťák ten Honza Kreisingerů :-D

avatar

Praha 4

Kervitcer Jan st. muž 20.03.2011 13:53:37

Moji malou galerii fotek i s popiskami najdete na https://picasaweb.google.com/…u193Baldovec

avatar

Praha

Celkem 53203 km
Minulý měsíc 100 km
10 km: 0:47:15 (2010)
půlmaraton: 1:46:26 (2010)
maraton: 3:46:35 (2012)

mapo žena 20.03.2011 14:55:24

Gratuluju všem-to byl tedy závod!!! Pěkný fotky :-D

Motto: ------------------ vytrvale jako smrt
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21078,59 km
Minulý měsíc 74,15 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 20.03.2011 16:08:28

Blahopřání všem, kteří doběhli! Bahno (na těch opravdu pěkných fotkách) vypadá bezedně, a běžet tím naplno… všechna čest.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 20.03.2011 16:50:14

Manželka to teď pere … vůbec nejásá.

Motto: No toto!
avatar

Žďár nad Sázavou

půlmaraton: 1:42:51 (2011)

pam65 muž 22.03.2011 16:59:02

Motto: No toto!
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.