Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bolt už se řítí na Zlatou tretru, do Ostravy míří i další hvězdy

Bolt už se řítí na Zlatou tretru, do Ostravy míří i další hvězdy
foto: Puma (ilustrační foto)

Petr Kostovič | 25.05.2011 | přečteno: 6667×

Parádní lahůdky naservíruje příznivcům atletiky mítink Zlatá tretra, který se koná v Ostravě už příští úterý 31. května. Tou největší je start nejrychlejšího sprintera současnosti, Jamajčana Usaina Bolta na stovce, zkrátka ale nepřijdou ani ostatní běžecké disciplíny.

Bolt se po loňském startu na ne tak obvyklé třístovce letos objeví na startu nejprestižnější sprinterské trati, běhu na sto metrů. Bude to po zdravotních problémech se zády a achilovkou teprve jeho druhý start v sezóně. Před Ostravou se představí ještě 26. května na mítinku Diamantové ligy v Římě.

„Nemohu říci, jak rychle poběžím. Normálně bych to udělal, ale letos je přehled mých výkonů zatím prázdný. Doufám, že poběžím co nejlépe. Chci ukázat, že jsem zase zpátky a je jedno jestli při tom budu překonávat rekordy či ne. Mým cílem číslo jedna je letos mistrovství světa,“ řekl Bolt na tiskové konferenci před mítinkem v Římě.

O něco konkrétnější byl ohledně svého ostravského startu, když pro organizátory mítinku uvedl: „Před dvěma lety jsem u vás zaběhl s nedovolenou podporou větru čas 9,77. Věřím, že letos bude vítr i počasí v pořádku.“ Naznačil tak, že by se rád pokusil o překonání rekordu mítinku, který drží výkonem 9,83 jeho krajan Asafa Powell. Dalších pět sprinterů, kteří poběží v Ostravě stovku s Boltem, dokázalo tuto trať v minulosti zaběhnout pod 10 sekund. Chybět mezi nimi nebude ani lídr letošních světových tabulek Steve Mullings z Jamajky (9,90).

Dominanci jamajského sprintu ve světě má potvrdit i start vycházející hvězdičky, jednadvacetiletého Yohana Blaka. Nedávno běžel na mítinku Jamaica Invitational stovku za 9,80 jen s mírně nedovolenou podporou větru. V Ostravě se však představí na své nejoblíbenější trati, dvoustovce. Tu již dokázal zaběhnout za 19,78 a rekord mítinku, který má dosud v držení Usain Bolt z roku 2008 časem 19,83, by tak mohl být v ohrožení.

Tradičně skvěle obsazené budou i další běžecké disciplíny, ať již jde o čtyřstovku žen s atletkou roku 2009 Američankou Sanyou Richardsovou-Rossovou či olympijskou vítězkou z Pekingu Britkou Christine Ohuruoguouvou, jimž se postaví nejlepší česká zástupkyně na této trati Denisa Rosolová. Zajímavostí mužské čtyřstovky je zase start handicapovaného běžce, Jihoafričana Oscara Pistoriuse, který má obě nohy amputované pod koleny a závodí se speciálními protézami.

„Chci se pokusit zaběhnout A limit IAAF pro Mistrovství světa v Tegu,“ prohlásil Pistorius odvážně pro pořadatele Zlaté tretry. Ten byl stanoven na 45,25.

Premiéru bude mít běh na 1 000 metrů s atletem roku 2010 IAAF, keňským běžcem Davidem Rudishou, světovým rekordmanem na osmistovku.

„Je mi jasné, že se při premiéře na kilometrové trati všichni budou ptát na světový rekord. Ale nechci o něm mluvit. Poběžím co nejlépe a bude-li z toho rekord, nikdo neví,“ krotí Rudisha přílišná očekávání.

Otevřenější je další hvězda, keňský běžec Kipsiele Koech, který se představí na 3 000 metrech překážek a pokusí se překonat rekord mítinku. Ten drží časem 8:06,14 jeho krajan Wilson Boit Kipketer.

„Věřím, že tentokrát to vyjde. Budu odpočatý a budu mít vodiče, chtěl bych se dostat co nejblíže k hranici osmi minut.“

Výborná bude určitě i stovka překážek s naším Svobodou a kubánským světovým rekordmanem Dayronem Roblesem.

Mítink začíná kladivářskými soutěžemi již v pondělí 30. května. O den později je v 16:45 součástí předprogramu i běh na 10 000 metrů žen, Memoriál Emila Zátopka. Hlavní program začíná v 17:30, stovka mužů přijde na řadu jako závěrečný bod programu v 20:20 hodin. Jubilejní 50. ročník Zlaté tretry je součástí druhé nejprestižnější série atletických mítinků, IAAF World Challenge, a vysílá jej v přímém přenosu od 17:30 ČT 4.


WEB ZLATÉ TRETRY

PROGRAM MÍTINKU

Anketa

Budete sledovat atleticky mítink Zlatá tretra 2011?

Celkem hlasovalo 25 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 25.05.2011 09:09:55

Parádní lahůdky naservíruje příznivcům atletiky mítink Zlatá tretra, který se koná v Ostravě už příští úterý 31. května. Tou největší je start nejrychlejšího sprintera současnosti, Jamajčana Usaina Bolta na stovce, zkrátka ale nepřijdou ani ostatní běžecké disciplíny.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.