Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kniha: Nejvýznamější maratony světa

behej.com | 19.03.2006 | přečteno: 5553×

Před rokem byl u nás vydán překlad italské knihy, která nese název „Nejvýznamější maratony světa a jejich historie.“ Na fotografie velmi bohatá publikace je navíc doplněna informacemi o nejstarších běžeckých závodech v Čechách a na Slovensku.

Autory knihy jsou tři italští experti Fausto Narducci, Roberto Quercetani a Massimo Magnani, pasáže o českých závodech napsal Štěpán Škorpil (pozor, neplést s „naším“ Milošem Škorpilem!). A na začátku je nutno dodat, že „italská stopa“ je na knize hodně znát. Dost často se píše právě o italských běžcích, což je asi celkem pochopitelné.

Každému z vybraných deseti maratonů je věnována jedna rozsáhlá kapitola, kde najdete popis trati, mapku, přehled vítězů, poměrně rozsáhle zmapovanou historii závodu s řadou ekluzivních snímků a profil jedné z významných postav. Zajímavému textu ovšem občas zbytečně  škodí překladatelské chyby (v New Yorku se maraton vážně neběhá v tretrách) nebo faktické nepřesnosti (Keflezighi není Keňan, ale Eritrejec s americkým pasem, stejně tak v Berlíně se rozhodně nemůžete přihlásit v „předvečer“ závodu). Ale dost hnidopišství:-)

A které že maratony byly autory vybrány mezi TOP 10? Boston, New York, Londýn, Berlín, Amsterdam/Rot­terdam, Chicago, Paříž, Fukuoka, Stockholm a Praha. Bohužel „významnost“ je tak fádní kritérium, že docela váhám nad tím, zda PIM není v elitní desítce italské publikace hlavně kvůli jeho italským pořadatelům.

PIM není ani extrémně rychlý, ani velký (loni v Evropě 30. místo v počtu běžců v cíli) a nemá ani výraznou tradici. Netroufal bych si tvrdit, že je významější než Hamburk, Madrid, Vídeň, Řím nebo Frankfurt, nemluvě o amerických Honolulu, Twin Cities a Big Sur či stále populárnějších maratonech v Asii. Ale je mi jasné, že kdyby se Praha do té desítky nedostala, nemělo by vydání knihy v české mutaci moc velký smysl:-)

Pro fajnšmakry je určitě zajímavá kapitola o historii Běchovic, Velké Kunratické či závodu Praha-Brandýs. Je jen škoda, že jediným hlediskem pro zařazení článečků o českých závodech, byl jejich rok založení. Takže v knize najdete některé staré závody, které ovšem dnes spíše zápasí s nezájmem běžců, ale už ne akce, které jsou sice výrazně mladší, ale zároveň skvěle organizovány a mohou se pochlubit solidním počtem startujících.

Lubosh