Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nebezpečí jménem přetrénování

behej.com | 22.03.2006 | přečteno: 13000×

Se startem opravdové sezony, kdy už teploměr nezalézá pod nulu a venku je vidět stále déle, se před běžci, ať už začátečníky či pokročilými, objevuje jedno z největších nebezpečí: přetrénování. S lepšícím se počasím, přicházejícím jarem a blížícím se maratonem (či jiným vrcholem sezony) máte touhu běhat stále více, až jednoho dne překročíte svůj individuální tréninkový práh. Výkonnost jde pak prudce dolů, cítíte se mdlí a na pěkný průšvih je zaděláno.

Po počáteční euforii, kdy si stále přidáváte a máte skvělý pocit z toho, jak se zlepšujete, se najednou dostanete do začarovaného kruhu. Připadáte si vyhaslí. Cítíte, že při závodech či měřených trénincích úroveň vašich výkonů klesá. Abyste to napravili, ještě více přitlačíte na pilu a naložíte si větší dávky. A jste na tom hůř a hůř.

Co se stalo?
Přestali jste prostě poslouchat své tělo a naložili jste mu příliš velkou, případně monotónní zátěž. Ke zlepšení se skutečně nedopracujete tak, že se budete snažit běhat stále delší trasy pokud možno co nejrychlejším tempem. Váš trénink musí být pestrý a vyvážený. Musíte najít dost času na regeneraci, dodržovat životosprávu.

Každý z nás mámě nějaký individuální tréninkový práh, po jehož překročení mohou nastat problémy – buď může přijít zranění, nebo dojde k přetrénování organismu. Potíž je v tom, že každý máme ten práh jinde, takže neexistuje žádná všeobecná definice. Někdo zvládá 140 km týdně a klidně dva tvrdé tréninky po sobě, pro jiného je moc 50 km týdně a po těžkém tréninku si musí dát tři lehčí.

A jak poznáte přetrénovanost?
Rozhodně ji nezaměňujte s jedno- či dvoudenní únavou po těžkém běhu, ta je prostě logickým doprovodem sportovních aktivit. Vědci se obyčejně shodují na několika ukazatelích přetrénovanosti:
- chronická únava
- větší náchylnost k horečkám, chřipkám či bolení hlavy
- prudké zvýšení tepové frekvence v klidu i při zátěži
- apatie, letargie
- neschopnost soustředění se
- ztráta chuti k jídlu
- ztráta sexuálního apetitu
- časté pocity žízně
- prudký úbytek na váze
- pomalá regenerace po výkonu
- svalová bolest
- nespavost
- menstruační poruchy u žen

Co s tím?
Pokud zjistíte příznaky přetrénování, někdy to vyřeší jen snížení zátěže. Na několik týdnů budete muset zapomenout na závody a rychlostní trénink (úseky, tempové běhy), budete muset výrazně snížit objemy a věnovat se relativně nenáročným aerobním aktivitám. Tréninkové úsilí je nejlepší kontrolovat pomocí měřičů tepové frekvence (delší pojednání o nich najdete na Behej.com v nejbližší době), které jsou zároveň skvělou prevencí k přetrénovanosti, protože vás donutí držet se při zemi a případně vás na blížící se nebezpečí upozorní ještě dříve, než se objeví některé zásadní příznaky.

V horších stádiích přetrénovanosti vás může čekat také návštěva lékaře a i několikaměsíční klid od běhání…