Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Z Hostivaře se vyráží na trail až na Havaj

Z Hostivaře se vyráží na trail až na Havaj
foto: Xterra/Team Unlimited

Tomáš Nohejl | 01.10.2011 | přečteno: 4267×

Letenku do Honolulu a startovní číslo na mistrovství světa v trailovém běhu, půlmaratonu na havajském ostrově Oahu? Takovou cenu ještě vítěz (a také vítězka) běhu na českém území nedostali. Ale stane se tak už v sobotu na finále 1. ročníku pětidílného Salomon Trail Running Cupu v Praze-Hostivaři.

Představte si půlmaraton v džungli, ve skalách a horách s výhledem na Pacifik. V čarokrásném místě Kualoa Ranche v Kaawa, asi hodinu cesty od pláže Waikiki. V exteriérech slavných hollywoodských produkcí Jurského parku, Godzilly nebo Pearl Harbour. S vidinou deseti tisíc dolarů na prize-money pro elitní sedmičku mužů i žen. Tam, kde noha českého běžce ještě neotiskla stopu. Až sem se dá vyrazit z hostivařského lesoparku. Na výpravu v čase, kdy na českou zemi padne zima a mráz. Start je 4. prosince…

„Trať má dva okruhy. Jeden kratší, asi 2,4 km, snazší, který poběží i účastníci hobby závodu. Druhý delší, asi 7,1 km s náročnějšími pasážemi, kde se běhalo i při českém poháru v Xteře,“ říká Petr Polívka, stavitel trasy, zkušený biker i triatlonista.

Vyzkoušíte všechny povrchy – asfalt, šotolinu, trávu, lesní cestičky, písek, brodění Botičem, ale poběží se i po dně vypuštěné přehrady. „Ani při dešti nehrozí boření v blátě, zkoušeli jsme to,“ uklidňuje Polívka i Martin Dvořák, šéf série SRTC.

Očekávat se tak dá účast předních vrchařů – ostatně většina z nich se v průběhu roku v pětidílném Salomon Trail Running Cupu, v Boskovicích, Karlových Varech, na Ještědu nebo Zadově objevila. Průběžné pořadí hodnotí žebříčky v desetiletých věkových kategoriích. Ty nejnabitější vedou Pechek, resp. Kriegelová a Skalský, resp. Schorná. Jistě přijdou triatlonisti i další dobrodruzi lační po drsných výbězích.

Mistrovství světa v trailovém běhu pod názvem Xduro pořádá letos v prosinci už počtvrté Team Unlimited, stejná firma, které vede světovou sérii Xterra v terénním triatlonu. Ve svém kalendáři nabízí i přes padesátku běhů po celé Americe. „I ostatním zájemcům o start na Havaji třeba ve věkových kategoriích jsme schopni vyřídit licenci. Musejí se ale zúčastnit této české hostivařské kvalifikace,“ říká Michal Piloušek, pořadatel české série Xterra a nejstaršího evropského závodu.

Šampionát Xduro vyhrál pokaždé Max King, „soul runner“, vystudovaný chemik, americký trailový běžec a letošní mistr světa v běhu do vrchu. Podívejte se na youtube.com třeba na jeho letošní běháníčko okolo Mt. Blanku, kde natočil přes sto kilometrů…

… a pak vyrazte do Hostivaře

Anketa

Jak mě láká možnost trailového půlmaratonu na Havaji?

Celkem hlasovalo 32 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tono muž 27.09.2011 17:48:51

Letenku do Honolulu a startovní číslo na mistrovství světa v trailovém běhu, půlmaratonu na havajském ostrově Oahu? Takovou cenu ještě vítěz (a také vítězka) běhu na českém území nedostali. Ale stane se tak už příští sobotu na finále 1. ročníku pětidílného Salomon Trail Running Cupu v Praze-Hostivaři.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.