Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vítěz Hruštice přijel z Doněcku

Vítěz Hruštice přijel z Doněcku
foto: Milan Drahoňovský

Ivo Domanský | 12.10.2011 | přečteno: 3889×

Zřejmě nejnáročnější silniční patnáctka zná po neděli svého 38. vítěze. Stal se jím vůbec poprvé běžec z Ukrajiny. Vladimíru Tymašovovi (Šachtar Doněck) stačil k prvenství čas 49:02. V zajímavém závodě obsadil po bojovném výkonu druhé místo vrchařský reprezentant Tomáš Blaha (AK Kroměříž) 49:15,6, třetí se v cílové rovince objevil jablonecký Luboš Gaisl za 49:41.

Naprosto vyrovnaná byla trojice nejlepších žen, rozhodl teprve poslední kilometr „vražedného“ stoupání od Jizery na okraj Turnova, kde Tereza Zuzánková (AC Slovan Liberec) dokázala odskočit veteránce Janě Klimešové (USK Praha) i své vrstevnici Lucii Vavruškové o několik sekund.

V třicítce pořadatelů byla zřejmě nejpočetněji zastoupena rodina Drahoňovských – příznivcům atletiky a pamětníkům se určitě vybaví jména bratrů Aleše a Milana Drahoňovských, kteří patřili ještě před deseti lety k nejlepším českým vytrvalcům, starší Milan to v dresu pražské Dukly dotáhl až do reprezentace. Po skončení aktivní činnosti převzal odpovědnost za další rozvoj slavného turnovského běhu. U prezentace a v cíli pomáhali další členové rodiny, oba rodiče a dcera.

Počtem běžců sice letošní ročník zaostal za loňským rekordním, kdy z městské části Hruštice vyběhlo 116 mužů a žen, kvalitou se však předchozím zcela vyrovnal a tři první muži obdrželi kromě finančních a věcných cen navíc bonusy za čas pod 50 minut, první tři ženy za bonusovým výkonem (58 minut) zaostaly jen o několik vteřin.

„Na Hruštici je to hodně o bezpečnosti závodníků, nelze na několik hodin vyloučit dopravu na Malou Skálu a tak běháme za plného silničního provozu,“ říká Milan Drahoňovský. „Navíc se letos v této části města upravují přístupové cesty a objížďka vede částečně po trase závodu.“

JAK SE ZRODILO UKRAJINSKÉ VÍTĚZSTVÍ

Ukrajinský běžec Vladimír Tymašov nebyl v České republice poprvé. Závodník z Doněcku s výbornými osobními rekordy na dráze (3 km 8:14, 5 km 14:19 a 10 km 29:57) vyhrál například v roce 2009 Memoriál Karla Raise Počerady – Louny a o rok později byl ve stejném závodě třetí. Přesto nebyl zcela jednoznačným favoritem, protože nikdo nemohl tušit, jak si poradí s několika kopci, které zde musí běžci překonat. Tempu původně šestičlenné vedoucí skupiny záhy nestačili Martin Berka a Jiří Čivrný, čelo se ještě před pátým kilometrem ztenčilo na Tymašova, Blahu a Gaisla, s nimiž držel krok reprezentant v orientačním běhu a výborný krosař Tomáš Dlabaja (OOB Turnov). Více napověděla druhá pětka, v níž šel Tymašov do vedení a získával půdu především výbornými seběhy. Zvládl dobře také souvislé stoupání mezi 11. a 13. kilometrem a neohrožován proběhl cílem jako první.

„Dlouho nebylo jasné, jak to dopadne. Já jsem Voloďovi nestačil při sbíhání, ale přitom jsem doufal, že to ještě stihnu otočit v kopci. Bohužel se mi podařilo jeho náskok pouze trochu zmenšit na závěrečných čtrnáct vteřin,“ komentoval nejlepší český běžec Tomáš Blaha vývoj závodu.

Ještě nikdy v dlouhé historii Hruštice nebyl sveden mezi ženami tak vyrovnaný souboj jako letos. První Zuzánkovou dělilo od třetí Klimešové v cíli pouhých 25 vteřin! „Odtáhly jsme to celé samy dvě s Janou,“ prozradila vítězka. „Před Janou mám stále respekt, dokázala mě porazit před dvěma týdny v Nučicích. V tom „drasťáku“ (míněn kopec mezi 11. a 13. kilometrem) odpadla Lucka Vavrušková, takže mě moc překvapilo, že nakonec byla druhá.“

STARŠÍM VETERÁNUM SVĚDČÍ KRÁCENÍ TRATÍ

Novinkou letošního ročníku bylo zkrácení závodu z 15 na 10 kilometrů pro nejstarší kategorii mužů nad 70 let. Organizátoři se k tomuto kroku odhodlali po ne zrovna nejlepších zkušenostech z loňska. Změna přinesla zrychlení závodu a následného vyhlášení vítězů, určitě to byl také správný krok ke zvýšení bezpečnosti nejstarších závodníků. Do třetice změna přilákala větší počet sedmdesátníků, kterých se prezentovalo šest. Zkracování tratí pro nejvyšší věkové kategorie je možno z uvedených důvodů doporučit dalším pořadatelům, zcela určitě je to správnější řešení než „předčasný“ start o hodinu nebo i více před ostatními. Takzvaný předčasný start totiž nejenže nemá oporu v atletických pravidlech, ale je riskantnější rovněž pro samotné běžce, o nichž projíždějící vozidla nemají tušení.


KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 16.10.2011 21:08:10

Zřejmě nejnáročnější silniční patnáctka zná po neděli svého 38. vítěze. Stal se jím vůbec poprvé běžec z Ukrajiny. Vladimíru Tymašovovi (Šachtar Doněck) stačil k prvenství čas 49:02. V zajímavém závodě obsadil po bojovném výkonu druhé místo vrchařský reprezentant Tomáš Blaha (AK Kroměříž) 49:15,6, třetí se v cílové rovince objevil jablonecký Luboš Gaisl za 49:41.
Odkaz na článek

avatar

Praha - Horní Měcholupy

Celkem 1196 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:14 (2008)
půlmaraton: 2:02:00 (2009)

MK run muž 16.10.2011 23:56:30

Bol to krasny zavod s vybornou organizaciou a velmi prijemnou atmosferou. Tento turnovsky beh pri mojej druhej ucasti si ziskal moje sympatie. Velmi slusne pred rokom vyborne tento rok. Aj ked pri velmi slabom osobnom case odnasam si zo zavodu prijemny pocit. Ak zdravie a povinnosti dovolia urcite sa vratim aj v buducnosti. Dakujem stastene za vyhru v tombole a organizatorom za prijemny bezecky zazitok!!!

Motto: Prepáliť tempo na začiatku...môže len dobrý hasič... ;-)
avatar

Celkem 5314,57 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:22 (2016)
půlmaraton: 1:47:01 (2016)
maraton: 4:12:05 (2014)

LemonaidLucy žena 17.10.2011 10:58:27

Souhlasim, byl to moc prima zavod!

Motto: "When things are tough, you get tougher.” Chrissie Wellington
avatar

Turnov

Celkem 9531 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:10 (2012)
půlmaraton: 1:29:27 (2013)
maraton: 3:17:47 (2013)

scott muž 17.10.2011 11:33:41

Taky se pridavam. Jen si jako domaci dovolim podotknout, ze je TA Hrustice, cili by melo v nazvu byt Vitez Hrustice…;-)

Motto: Always look on the bright side of life.
avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 17.10.2011 16:19:57

Taky se musím přidat ke chvále na pořadatele. Nepamatuji si závod, který jsem si tak „užil“ jako tento. O tom může vypovědět i fotka (st.č.74). Nikdy jsem moc nevěřil, že si někdo závod opravdu užívá, ale mě se to v neděli v Hruštici asi povedlo. Fak to bylo dost dobrý. Ale když oni si pořadatelé umějí objednat i počasí, pak se těžko hladá něco k vytknutí. Takže díky. Miloš

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.