Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kolem jezera Wolfgangsee se závodí i jen tak běhá

Kolem jezera Wolfgangsee se závodí i jen tak běhá
foto: Daniela Havránková

Daniela Havránková | 17.10.2011 | přečteno: 4749×

Představte si běh úchvatnou alpskou krajinou kolem devátého největšího rakouského jezera. Je polovina října, už trochu chladno, ale nad vámi azurově modrá obloha a sluníčko ještě přes den umí zahřát. Zbarvené podzimní listí podtrhuje tuhle dokonalou přírodní kulisu, ve které na nás čeká závod kolem jezera Wolfgangsee. Kromě mne hájili české barvy ještě Radka Churaňová a Petr Havelka. Pokud by vám nevyhovoval termín akce, vězte, že značení závodní trati tu zůstává celoročně.

Nacházíme se v nejkrásnější části Horního Rakouska, v malebném mětečku St. Wolfgang na břehu jezera. Tak jako region nabízí výborné vyžití po celý rok, i závod Internationalen Wolfgangseelauf uspokojí potřeby všech běžců. Nejkratší Panoramalauf měří 5,2 kilometru a vede po atraktivní pobřežní stezce. Můžete si tu střihnout i desítku, na jejíž start vás doveze originální dopravní prostředek – loď. Letos poprvé se tu běžel také maraton a nechybějí samozřejmě ani dětské či týmové běhy. Ovšem největší pozornost je věnována hlavnímu závodu na 27 kilometrů. Má nejdelší tradici a stále zvuk u běžecké špičky, včetně té české.

Po třech kilometrech, které vedou městečkem St. Wolfgang, se trať zdvihá prudce od jezera na blízký kopec. Běžci musejí zdolat dvoukilometrové stoupání lesem a následný prudký seběh. Zbytek trati je převážně rovinatý a vede po cyklostezkách a pěšinách volnou přírodou nebo malými osadami. Prakticky po celé bezchybně značené trati běžce povzbuzují diváci, někdy vám nabídnou i pití. To ale nejspíš nevyužijete, občerstvovacích stanic je tu dost.

Letošní jubilejní 40. ročník závodu přitáhl rekordní počet účastníků. V hlavním závodě jich doběhlo přes 1 800 z celkem třiceti zemí. Češi sem pravidelně jezdí s manažerem Bohdanem Müllerem od roku 1990. A slaví zde úspěchy. Před lety zde závod vyhráli Věra Horká, Jiří Hnilička, Jan Bláha a naposledy v roce 2008 Pavla Matyášová. Letos se nejlépe zadařilo Radce Churaňové, když doběhla v africké konkurenci jako čtvrtá žena.

„Běžela jsem zde i loni, ale to pršelo a trať byla v terénních pasážích dost kluzká. Letos vyšlo počasí skvěle,“ pochvalovala si podmínky Churaňová, které v cíli naměřila časomíra 1:51:09, na setinu stejný čas jako Keňance Koechové! Naše závodnice však měla štěstí, ve výsledkové listině skončila před Afričankou díky lepšímu reálnému času.

Na start se postavil i Petr Havelka, dříve skvělý vytrvalec Dukly Praha, nyní organizátor Dřínovského krosu. „Jsem po zranění kolene, tak chci zkusit, co se mnou udělá delší závod. Příští rok budu v kategorii čtyřicátníků a chtěl bych se připravit na maraton,“ plánuje Havelka, který doběhl jen chvíli za Churaňovou v čase 1:52:25. České trio jsem doplnila já. Mým dosavadním nejdelším závodem byl zatím půlmaraton, tak jsem se se sedmadvacítkou trochu prala, zvlášťě ke konci. Do dvou hodin jsem se nevešla těsně – o osm vteřin, což stačilo na 4. místo v kategorii žen do 30 let. Celkově zvítězili v mužích i v ženách Keňané ze švýcarského Comnet Team Lörrach.

Celou akci připravuje zkušený organizační tým, kterému velí postarší, leč stále čiperný Franz Zimmerman, bývalý lyžař a skialpinista. Hory zná dobře, zažil v nich i nejednu horkou chvilku, když se při výpravě zřítil ze skály a málem tehdy přišel o život. Společenskou část akce, setkání vpředvečer závodu i slavnostní vyhlášení moderuje vždy v místním kulturním domě právě on. Závodu to dodává rodinnou atmosféru, ovšem při zachování skutečné profesionality. A v tom zřejmě spočívá tajemství úspěchu celé sportovní akce, kterou si tu člověk jednoduše užije.

Osobně doporučuji smočit po doběhu nohy ve skutečně osvěžující vodě jezera – ideální začátek procesu regenerace!

WEB ZÁVODU

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 17.10.2011 11:53:30

Představte si běh úchvatnou alpskou krajinou kolem devátého největšího rakouského jezera. Je polovina října, už trochu chladno, ale nad vámi azurově modrá obloha a sluníčko ještě přes den umí zahřát. Zbarvené podzimní listí podtrhuje tuhle dokonalou přírodní kulisu, ve které na nás čeká závod kolem jezera Wolfganagsee. Kromě mne hájily české barvy ještě Radka Churaňová a Petr Havelka.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 96621 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:31:28
půlmaraton: 1:09:16
maraton: 2:24:02

havca1 muž 17.10.2011 18:19:55

dobry den jak se bezelo autorce clanku, samozrejme jsem zahlasoval opacne :-)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.