Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dýcháte správně? Pozor na chyby nejčastějšího pohybového stereotypu

Dýcháte správně? Pozor na chyby nejčastějšího pohybového stereotypu
foto: Petr Kostovič (nácvik dýchání při letošním běžeckém víkendu v Chytrově)

Petr Kostovič | 14.12.2011 | přečteno: 21720×

„Čekaly jsme, že se dozvíme, jak správně zvolit tempo a jak dýchat, abychom vydržely delší běh,“ vypočítávaly po prvním dnu letošního běžeckého víkendu v Chytrově dvě běžecké novicky, co v programu podle nich chybělo. Tak banální věc jako dýchání? Možná to však zase tak banální záležitost není.

„Dýchání je hlavní a nejčastější pohybový stereotyp a přitom při něm často chybujeme,“ uvádí hned následující den na začátku své přednášky fyzioterapeutka Dagmar Mostecká ze studia be balanced.

Podle ní je těžké dávat obecné rady. Každý totiž máme jinak fungující břišní stěnu a bránici a potřebujeme, aby právě bránice v nádechu fungovala. Proto je třeba se nadechovat dolů, směrem do břicha, lépe řečeno kolmo do pánve.

„V klidu nebo při nepříliš intenzivní zátěži by nádech bránicí měl stačit,“ říká Mostecká.

Jak je to ale při intenzivnější zátěži, při běhu? Z výše uvedeného vyplývá, že bránice již stačit nebude.

„Když se potřebujeme nadechnout více, začínají pracovat pomocné nádechové svaly, tedy ty, které jsou v přední části krku a po jeho zevních stranách a zvedají hrudník nahoru. Pokud dýcháme jen pomocí těchto svalů, zvedá se hrudník nahoru a my tak s každým nádechem přetěžujeme krční a bederní páteř,“ popisuje fyzioterapeutka obecně rozšířený stereotyp dýchání.

Dobrá. Cítím-li po dlouhém běhu únavu či bolest v oblasti krční či bederní páteře, může být příčinou nesprávné dýchání. Jak tedy dýchat správně, aby se tyto problémy neobjevovaly?

„Pokuste se při běhu uvolnit ramena a pustit hrudník dolů, uvolnit trochu břišní stěnu pro nádech,“ radí Mostecká. Dobré je podle ní ověřit správné dýchání tak, že si dáte ruce v bok a dýcháte nejen směrem do břicha, ale také dozadu, do oblasti ledvin. „Pokud se vám to podaří, pravděpodobně jste automaticky zapojili bránici a hluboké břišní svaly. Kapacita plic pak roste,“ říká Mostecká a přidává ještě radu týkající se rytmu a hloubky dechu: „Tam záleží na vaší kondici a rychlosti běhu. Každopádně dýchejte pravidelně, plynule, bez zádrží a většího úsilí.“

Znovu se vraťme k úvodu, v němž jsme uvedli, že dýchání je individuální záležitostí. Komu základní rady uvedené v tomto článku nestačí a rozhodne se v příštím roce zúčastnit některého ze seminářů či běžeckého víkendu behej.com, dozví se více a bude se moci pod dohledem fyzioterapeuta správné dýchání naučit. Program seminářů a běžeckého víkendu připravujeme, sledujte aktuálně na www.behej.com.

Připraveno na základě otázek čtenářů a odpovědí odborníků v rubrice poradna v časopise Běhej.

Komentáře (Celkem 30)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Lysá nad Labem

10 km: 0:41:08 (2012)
půlmaraton: 1:30:08 (2013)
maraton: 3:22:31 (2014)

zdeno muž 17.12.2011 09:29:36

Nemohu než připojit také svou osobní zkušenost. Jakákoliv spontánní činnost, a tedy i dýchání, nemusí znamenat, že se nedá vylepšit. Běh je také přirozený, „umíme“ ho od malička a přesto se s technikou běhu pracuje. Ale o tom jsem nechtěl psát. Sám jsem měl v průběhu roku zdravotní problémy projevující se bolestmi ať už v bedrech nebo noze. Jednou z prvních věcí, které mě paní Mostecká učila, bylo správné dýchání. Samozřejmě nezůstalo jen u toho, tělo je opravdu komplexní záležitost. Nemohu tedy ani přesně určit, co konkrétně pomohlo, ale prokazatelně se můj zdravotní stav zlepšil. Pokud bych byl zdravý, asi bych se nad technikou dýchání vůbec nepozastavil a tak je zcela přirozené, že někteří to vidí opravdu jako zbytečnost. A dost možná právě oni jsou zdraví, protože dýchají správně a nemusí se tedy nic učit. :-)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.