Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Příběhy běžeckých značek 3 – Mizuno, bratři a vlnová deska

Příběhy běžeckých značek 3 – Mizuno, bratři a vlnová deska
foto: Zdenek Krchák

Josef Rendl | 27.01.2012 | přečteno: 10626×

Třetí díl našeho seriálu obstará další velká japonská značka – Mizuno. Až budete vybírat boty se jmény jako elixir, idaten, nirvana nebo creation, vzpomeňte si na milníky v historii této světoznámé značky.

Historie této značky sportovního vybavení představuje již více než sto let kontinuálního vývoje. Počátek fungování firmy se datuje k roku 1906, kdy se bratři Rihachi a Kenjiro Mizuno rozhodli založit první Mizuno Store v japonské Ósace.

Golfový začátek a expanze přes moře

Nejdříve se jim daří zejména ve výrobě golfových holí. Koncem šedesátých let expanduje společnost do Spojených států založením pobočky Mizuno America v Los Angeles. V roce 1973 je podepsán kontrakt s Francouzským olympijským výborem na dodávku lyžařského oblečení. V roce 1980 je zahájen prodej běžeckých bot na území USA. Roku 1982 zakládají Mizuno Golf Company v USA a Mizuno Corporation ve Velké Británii. Bohatá osmdesátá léta pokračují rokem 1984, kdy je Kenjiro Mizuno oceněn Olympijským řádem.

První vlnová deska v botě je na světě

V roce 1985 je poprvé veřejnosti představena nová unikátní technologie běžeckých bot Mizuno Wave technology – technologie vlnové desky. Jedná se o prvek v mezipodešvi běžeckých bot, který dokonale kombinuje dva nezbytné atributy běžecké obuvi, odpružení a stabilitu. Tato technologická „vychytávka“ a pro Mizuno neodmyslitelná součást všech bot na běhání se neustále vyvíjí, inovuje a s úspěchem používá dodnes.

Sportovní stars v barvách Mizuno

V roce 1987 podepisuje Mizuno sponzorský kontrakt s dnes již legendárním atletem Carlem Lewisem a roku 1988 obdrží status oficiálního dodavatele pro OH v Soulu. Devadesátá léta začala dalším úspěchem na poli sportovního marketingu, kdy se firmě upisuje dříč tenisových kurtů a držitel mnoha tabulkových rekordů čechoameričan Ivan Lendl. V roce 1991 je podepsána smlouva s jedním z nejlepších golfistů na světě Nickem Faldo a téhož roku Carl Lewis překonává světový rekord v běhu na 100 metrů v tretrách Mizuno. Do dresů této značky se oblékají světoznámí rugbisté týmu All blacks.

Mizuno šetří životní prostředí

Firma podniká kroky také v environmentální oblasti a představuje soubor aktivit s názvem CREW 21. Běžecké boty dělané z částí pet lahví, golfové hole z použité gumy a vycházková obuv z oježděných pneumatik – tři příklady, kde Mizuno předvádí svou šetrnost k životnímu prostředí a potřebu recyklace použitých materiálů.

Medaile na OH

Olympijská medailová žeň, kdy sportovci sponzorovaní Mizunem získávají na ZOH v Albertville 28 a na LOH v Barceloně dokonce 72 medailí.

Breath Thermo, Rivaldo a Jungfrau

Velmi populárním artiklem značky se stává unikátní funkční prádlo Breath Thermo, jehož materiál skýtá sportovcům pohodlí, prodyšnost a hlavně neunikající teplo. Další velkou rybou chycenou do sítí Mizuno je známý brazilský fotbalový mág a driblér Rivaldo. V roce 2000 se stává firma hlavním partnerem maratonu v Amsterdamu a Jungfrau Marathonu.

Famozní Tirunesh

Etiopská běžkyně Tirunesh Dibabaová protíná v roce 2008 na Golden League v Oslo cílovou pásku v závodě na 5 000 m v rekordním čase 14 minut a 11 vteřin. V tretrách a oblečení firmy Mizuno získává zlato také na 5 km a 10 km na OH v Pekingu.

Filozofií značky je přínos společnosti prostřednictvím vývoje sportovních produktů a propagací sportu.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 27.01.2012 09:50:05

Třetí díl našeho seriálu obstará další velká japonská značka – Mizuno. Až budete vybírat boty se jmény jako elixir, idaten, nirvana nebo creation, vzpomeňte si na milníky v historii této světoznámé značky.
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 29164 km
Minulý měsíc 109 km
10 km: 0:37:18 (2015)
půlmaraton: 1:24:10 (2010)
maraton: 2:58:07 (2013)

frankm muž 27.01.2012 17:21:00

Zajímavý článek. Celý seriál se mě moc líbí, je zajímavé dozvědět se jak to celé začínalo. Snad jen pro doplnění, All Blacks v současné době již hrají v dresech firmy Adidas.

Motto: "If life gives you lemons, make lemonade."
avatar

Praha

jrendl 28.01.2012 17:45:15

>> frankm, 27. 01. 2012 17:21:00

diky za zpetnou vazbu. ALL Blacks ted hraji v adidasech ale zacinali v Mizuno.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.