Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak správně dýchat? Zjistěte svůj plicní potenciál

Jak správně dýchat? Zjistěte svůj plicní potenciál

Josef Rendl | 19.03.2012 | přečteno: 9609×

Konečně přichází jaro a pro mnohé z nás to znamená i začátek další (nebo první) běžecké sezony. Jak jsem na tom po zimě, ptáte se sami sebe. Běžeckou formu si můžete otestovat na některém z prvních závodů. Jde sice o spojené nádoby, ale běžecká forma je věc jedna a zdraví věc druhá. Přemýšleli jste někdy o tom, že zajdete k lékaři a zkontrolujete si, jak jsou na tom vaše plíce? Váš důležitý společník při běhu?

Astmatem trpí až 10% populace

S komplexním speciálním vyšetřením plic přichází nově pražské zdravotnické zařízení Pneumo-host s.r.o. „Lidé k nám přicházejí s tím, že cítí, že to po zimní pauze nějak není ono. Že se jim hůř dýchá a někdy cítí divný tlak na hrudi. Často se může jednat o příznaky tzv. námahou vyvolaného astmatu, přičemž astmatem trpí až 10% populace,“ říká MUDr. Zdeněk Skácel, spoluzakladatel Pneumo-hostu, sám aktivní běžec a účastník mnoha závodů.

Spirometrické vyšetření pomáhá rozlišit, zda se jedná o astma, nebo jde o snížení kondice. Reakce na zjištění ponámahového astmatu je v našem lékařském prostředí dvojí. Buď se doporučí výrazně omezit sportování (jako spoušteče astmatických obtíží) , anebo se na základě přesné diagnostiky nasadí individuálně zaměřená kúra.

„My jdeme tou druhou cestou. Snažíme se nejdřív diagnostikovat spoluspouštěče astmatické reakce (smog, pyly, mrazivý vzduch apod.) a nasadit vhodnou medikaci. Většinou se jedná o lék salbutamol, který se dá užívat i preventivně před sportovním výkonem. Případně i o protizánětlivé, pravidelně podávané antiastmatické léky. Nesmíme zapomínat, že astma je do jisté míry i psychosomatickou chorobou a dělá-li nám běh „dobře na duši“, dělá dobře i našemu zdraví,“ říká Skácel.

Jak probíhá vyšetření?

Nejdříve se několik minut proběhnete na běhacím páse a pak vám speciální software změří puls, zásobení hemoglobinu kyslíkem a stanoví ventilační hodnoty (spirometrii). Dané ukazatele se porovnají před a po námaze. Odliší tak, zda případný pocit nedostatku dechu či tlaku na hrudi není způsoben stažením průdušek, tedy námahou vyvolaným astmatem.

Musím říct, že i pro laika v této oblasti jako jsem já to bylo po pečlivém vysvětlení od pana doktora velmi dobře pochopitelné. S astmatem jsem zatím nikdy žádný problém neměl. Vyšetření pro mě mělo význam v tom, že jsem zjistil nejen objem (kapacitu) svých plic, ale i jejich schopnost přenést kyslík do krve (plicní difuzi) a též sílu dechových svalů. Saturace hemoglobinu kyslíkem nám vypovídá o okysličení krve, neboť naprostá většina kyslíku je navázána na hemoglobin (barvivo v červených krvinkách) a jen malá část je v krvi rozpuštěná. Tato saturace se dá výhodně měřit nekrvavou cestou tzv. pulsním oxymetrem.

„Lze přesně změřit také celkovou kapacitu plic a odlišit ji od kapacity skutečně využitelné pro dýchání (vitální kapacita). Vitální kapacita plic je objem plic počítaný od úrovně maximálního výdechu po úroveň maximálního nádechu. I po usilovném výdechu ale zůstavá v plicích nějaké množství vzduchu – jmenuje se to residuální, neboli zbytkový objem – čím více ho tam zbývá, tím hůře, protože je pak méně kapacity pro ten nádech, který člověk opravdu potřebuje. Říká se tomu hyperinflace, a kromě těžších forem u rezedmy plic u kuřáků to může být první příznak průduškového astmatu. V době, kdy jsou ostatní hodnoty ještě v normě. Tyto objemy (toho zbytkového množství vzduchu) se měří ve speciální kabině, kterou máme v našem středisku k dispozici. Rekreační i výkonnostní běžci si tak mohou ověřit, jak jsou jejich plíce zdatné a jak reagují na námahu,“ dodává doktor Skácel.

Po stanovení těchto hodnot vám také poradí, jak pracovat na tom, aby váš plicní potenciál byl využit co nejlépe.

Vyzkoušejte na vlastní kůži,… pardon, vlastně plíce.

www.pneumo-host.cz

Podrobný článek o vyšetření najdete v dalším čísle magazínu Běhej.com.

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 19.03.2012 14:32:46

Konečně přichází jaro a pro mnohé z nás to znamená i začátek další (nebo první) běžecké sezony. Jak jsem na tom po zimě, ptáte se sami sebe. Běžeckou formu si můžete otestovat na některém z prvních závodů. Jde sice o spojené nádoby, ale běžecká forma je věc jedna a zdraví věc druhá. Přemýšleli jste někdy o tom, že zajdete k lékaři a zkontrolujete si, jak jsou na tom vaše plíce? Váš důležitý společník při běhu?
Odkaz na článek

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 19.03.2012 15:38:58

Skutocnych astmatikov stranou – mam niekolkych v rodine a viem ako vypada sipajuci astmatik pocas behu, alebo len chodze do ambulancie – 2/3 repre bezcov vo vytrvalostnych sportoch su „astmatici“. A k tomu trpia kadejakymi neduhmi, na ktore je treba predpisovat lieky. Keby nimi trpela bezna populacia (najma v tej kombinacii, ako niektori spickovi sportovci), davno by mali invalidny dochodok.

Salbutamol skutocne pomaha – ale k vykonu. Samozrejme bez diagnozy je to zakazany prostriedok a registrovany sportovec musi ziadat o vynimku – a tu maju skoro vsetci. Takze mame plne vrcholove stredisko astmatikov. V skutocnosti je ich diagnostika ucelova a naozajstnych astmatikov je omnoho menej.

avatar

Sloviensko

rudo muž 19.03.2012 23:36:06

>> Mato, 19. 03. 2012 15:38:58

tu v australii jeden cas bola moda byt astmatikom, takmer vsetci plavci mali od doktora papier a dychali s pufera pred skocenim do bazenu, od malych deti az po vsetkych repre. neviem ako je to teraz ale zrejme im vysvetlili ze ak si chcu dychnut, tak nech to robia este v satni a nie tak aby ich kamery videli a bolo to v TV. Prave prebiehaju narodne plavecke majstraky, zaroven OH kvalifikacia a zatial na kameru nikoho neukazali ako si potahuje dycha a strieka. Tiez vidim v detskej atletike ak obcas zabludim na drahu prave ked maju zavody, ze deti si striekaju do ust uplne bezne pred startom, to budu asi ambiciozny rodicia, robia to aj veterani.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 20.03.2012 08:30:01

>> rudo, 19. 03. 2012 23:36:06

Presne o tom hovorim. Koho poznam – od skutocnych megahviezd – Gebrselassie, Bekele, Radcliff, Bauer, Neumanova, vsetci cyklisti (bez vynimky), az po radoby spicky z nasej atletickej sceny – vsetci su chudackovia astmatici. Moj skromny odhad je, ze tak 1/20 z nich by mozno, za extremneho pocasia (velka zima, ci vo vechole pelovej sezony, ak su aj alergici) potrebovali par krat do roka salbutamol.

Ked som vsak sutazil na drahe, stacilo prist do satne a vsetci drzali v rukach Ventolin a striekali o dusu (nie jednu davku).

Moja otazka znie – naco je takym chorlavym chudackom dobre robit vrcholovy sport? Nestaci im byt zdravi a uzivat si, ze nedostavaju astmaticke zachvaty? Videl som viac krat mojho otca, ked dostal astmaticky zachvat a poviem Vam, to by ste nechceli zazit. On napriklad odmieta preventivne pouzivat Salbutamol, pripadne steroidne lieky proti alergiam, lebo podla neho je to velmi nezdrave (s cim suhlasim a on to musi vediet z profesionalneho hladiska, kedze denno denne posudzuje farmaceuticke latky a ich ucinnost). Minulu jesen som s nim dobiehal posledne 2 km desatkilometroveho preteku po tom, ako dostal na 3.km astmaticky zachvat. Ziaden, opakujem, ziaden sportovec by s takouto diagnozou nemohol vrcholovo sportovat. Maximalne tak rekreacne a aj to s obmedzeniami.

Takze, ak pocujem v TV, ze ten a ten spickovy sportovec je astmatik, tak sa len uchechtnem.

avatar

Sloviensko

rudo muž 20.03.2012 09:46:52

>> Mato, 20. 03. 2012 08:30:01

mi to pripomina : dalailama je vegetarian, ale ma od doktora papier ze musi jest kazdy den maso, tak ho je. To je fakt to nie je sranda

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Eymir Gölü

Celkem 3486 km
Minulý měsíc 0 km

Skritek Hugo žena 20.03.2012 12:21:47

Panove, vy jste mne u obeda tak pobavili. Dekuji, smich pry leci. Poznamka o dalajlamovi mi pripomela kamarada, co je muslim, drzi i Ramadan, ale doktor mu naridil pit kazdy den 1/3 piva. Na zaludek. Pry mu to pomaha :-))).

Bouzel zcela vazne musim souhlasit, ze pocet radoby astmatiku mezi sportovci je obrovsky. Rudo, opravdu negativne jsi mne prekvapil, kdyz pises, ze u vas v tom jedou i veterani. Jsou ti lide normalni? O co jim v tom veku jde?

Z nasich vrcholovych sportovcu jsem si hned vzpomela na pred lety uvedeny porad s nazvem: „13.komnata Tomase Dvoraka“. Ano, Tomas opravdu je astmatikem. To nepopiram. ale kdyz jsme videla, jakeho ze sebe udelal chudacka pred narodem a pritom kazdy atlet vi, ze svemu astmatu Tomas silnym kourenim opravdu nepomahal (nevim, zda kouri i ted) a o tom se ani nezminil, ta jsem to otravene vypnula. Klobouk dolu pred jeho sport. vykony, ale…Nicmene Tomas opravdu je astmatikem, to same i lyzar Bauer, u ktereho vzhledem k povaze jeho discipliny opravdu hluboce smekam, ale vetsina tech ostatnich…asi vsichni vime sve. Tudiz tem, kterym to nevadi, sup do lekaren, at zije inhalace ( tedy, da li se inhalator koupit bez predpisu).

Motto: Petit cheval de manege :-)
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.