Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Začal seriál trailových závodů Brdman Adventure

Začal seriál trailových závodů Brdman Adventure
foto: Josef Rendl

Josef Rendl | 28.04.2012 | přečteno: 4196×

Brdman Adventure je seriál amatérských závodů na horských kolech, v běhu a triatlonu v oblasti Brdy – Vltava. Běžeckým závodem Jarní běh pro zdraví začal jeho osmý ročník. Jedním z účastníků běhu byl i Michal Dudla, průkopník, tmelič a hlavní organizátor celého seriálu. U chladivého Bernarda pak byla ideální možnost k rozhovoru. O tom, jak to tenkrát všechno začalo a na co nového se můžeme těšit letos.

Začátky vašich akcí můžeme stopovat zhruba do roku 2000. Je to tak?

Ano. V roce 1999 jsme dostali nápad vybudovat na opuštěném místě kousek za Dobříší malé sportoviště. Tenkrát tam nebylo vůbec nic, žádná voda, ani elektřina. Ale byla to výzva. Nejdřív bylo nutné se prokousat povoleními a razítky. Pak jsem sehnal partu kouzelníků a šlo se na věc. Práce bylo víc, než jsme čekali, ale zadařilo se. Vznikla Vlaška a podařilo se vytvořit potřebné zázemí.

V té době u nás bylo běžeckých a cyklistických závodů pro amatéry poskrovnu. Jak se ti podařilo vytvořit seriál?

To je sice pravda, ale některé závody přece jenom už byly. Bylo to ale dost nekoordinované, termíny různě kolidovaly a bylo dobré je nějak zastřešit. Začínal jsem organizací triatlonu Dobříšský tvrďák. S trochou nostalgie dodnes vzpomínám, jak jsme jeli s kamarádem Vojtou Maškem plánovat cyklistickou trasu. Vzali jsme si doutníčky, láhev whisky a vyrazili jsme do lesa. A tam jsme to na pařezu plánovali. Během času se k Tvrďákovi přidaly další závody.

Dnes čítá seriál Brdman Adventure devět závodů. Jak je to s rozpočtem a organizací?

Každý závod si jede svůj budget a má hlavního organizátora, který za něj zodpovídá. Já mám na starost Brdman Cross, Tvrďáka, Day by Night a půlmaraton. S ostatními máme jednou za čas společnou poradu, kde si řekneme, co je potřeba. Co se týče rozpočtu, je potřeba říct, že dřívější hejtman Středočeského kraje Petr Bendl nám pravidelně přispíval. Za doktora Ratha už je s těmito penězi konec. Máme ale několik věrných sponzorů, kterým tímto moc děkuji.

Co bylo tvojí hlavní motivací tohle celé rozjet?

Zvednout lidi z otomanů a poslat je sportovat do přírody. Vyprovokovat je k vlastní aktivitě a překonávání svých hranic. Potkávat se s kamarády a sdílet svoje dojmy. Důležitá je pro mě zpětná vazba. Bez vědomí jejich spokojenosti bych to dávno zabalil.

Většina závodů seriálu je situována do lesního prostředí Brd. Jedná se tedy o trailové závody. V čem ti trail imponuje?

Prostředí kolem Vlašky k tomu úplně vybízí a volá. Silniční závody také znamenají náročnost ohledně různých povolení k uzavření. Běh a jízda na kole je přirozenější. A neničí tolik vaše pohybové ústrojí.

Máte nachystané nějaké novinky na letošek? S čím jdete do dalšího ročníku?

Novinkou je, že stavím přímo na Vlašce dům, abych byl ještě blíž k centru dění. V seriálu je pak novinkou bikový závod Transbrody, který vystřídá Krakatit. Také chceme dát méně financí na ceny pro vítěze a více věnovat na dárky pro všechny zúčastněné. Což může být i dalším motorem, jak pozvat ty, kteří se chtějí zapojit a nastoupit do právě se rozjíždějícího vlaku Brdman 2012.

A jaké to bylo při sobotním úvodním závodu seriálu, Jarním běhu pro zdraví? Od posledního závodu loňského ročníku, jímž byl brdský terénní půlmaraton, uplynulo několik měsíců. Zimní pauza byla dlouhá. „Už jsem se nemohl dočkat, až to zase vypukne,“ nechal se před včerejším startem slyšet pravidelný účastník brdmanských akcí Tomáš Bílek.

Přestože příliš teplé počasí mohlo někoho odradit, na start osmikilometrového běhu lesním terénem se postavilo 130 běžců a běžkyň z Pobrdí a z více či méně přilehlého okolí. „Toto číslo znamená zhruba třetinový nárůst oproti loňsku a je vidět, že to lidi táhne,“ říkal spokojeně hlavní organizátor závodu MUDr. Zbyněk Mach.

Sportovní základna kousek od Dobříše s názvem Vlaška tak znovu ožila. Zrenovovaným dětským hřištěm, tradiční vůní opékaných uzenin a hlavně velmi příjemnou a přátelskou atmosférou. Lehce zvlněná trať a několik otevřených prosluněných prostor po loukách prověřilo aktuální formu všech brdmanů a brdmanek.


WEB BRDMAN ADVENTURE