Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V cíli závodu Žampach-Pepř byli první Škrabálek a Rabiňáková

Josef Rendl | 01.06.2012 | přečteno: 3688×

Sedmý závod dvacetidílného seriálu běhů do vrchu Kopec v Praze a přilehlém okolí se včera uskutečnil v Žampachu, pár kilometrů od Jílového u Prahy. V celkovém pořadí zvítězil známý paraglidista-běžec Honza Škrabálek a pravidelná účastnice těchto kopcovitých závodů Lenka Rabiňáková.

„Tento závod má neopakovatelnou atmosféru a nesporný genius loci,“ říkal při předstartovní rozcvičce Tomáš Rychecký, matador mnoha závodů seriálu. A měl pravdu. Trať patří svým převýšením (215 m) na délce 2120 m sice k těm náročnějším. Nelze si „odpočinout“ na žádné rovince a hned od startu se to pěkně zostra strmě zvedne po panelce k viaduktu, na cestu bukovým lesem, kolem pár domků osady a luční stezkou až k vysílači Pepř.

Půl hodiny před startem vydatně zapršelo a alergici si oddechli. Vzhledem ke všednímu dni a ne úplně ideální lokalitě pro pracující v Praze byla téměř padesátihlavá účast milým překvapením.

Od začátku šel do čela papírový favorit Antonín Rektor, který měl ještě několik set metrů před cílem výrazný náskok, jenž se mu však stal osudným. Když totiž špatně odbočil (déšť asi skropil šipku z mouky), nemohl slyšet volání závodníků za ním, kteří ho sportovně vraceli na správnou cestu.

„Jsem zklamaný, ale doufám, že v sobotu si to na závodě na Ještěd vynahradím,“ říkal sklesle Tonda v cíli. Jako první tak mohl cílovou pásku protnout novopečený otec Honza Škrabálek testující nový model minimalistických „pětiprsťáků“. Pár vteřin za ním skončil Pepa Rendl. Mezi ženami se jako první z lesa vynořila Lenka Rabiňáková, s nemalým náskokem před druhou Ivou Tržilovou a třetí Helenou Vavrušovou.

Cestou dolů zpátky do cíle k autům se znovu mocně rozpršelo a zaznělo i pár hromů. Což bylo lepší než sprcha v klimatizova­né šatně.

Informace o dalších závodech naleznete webových stránkách