Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kolínský festival běhu vyhráli Pavlišta a Zuzánková

Kolínský festival běhu vyhráli Pavlišta a Zuzánková
foto: Robert Rambousek (archiv minulého ročníku)

Ivo Domanský | 05.06.2012 | přečteno: 6132×

Druhý ročník běžeckého festivalu v Kolíně byl po všech stránkách mimořádně úspěšný. Přišlo více běžců a diváků, byly zlepšeny nejlepší výkony u mužů i žen na 7 a 15 km. Kvalitní bylo startovní pole především na delší trati, kterou vyhrál podle očekávání Vít Pavlišta (AC Slovan Liberec) 44:18 a Tereza Zuzánková (A. C. TEPO Kladno) 59:13.

První místa na kratší trati pro sebe ukořistili Miloš Kratochvíl (Hvězda SKP Pardubice) 24:13 a Dagmar Kynčlová (SK Nové Město nad Metují) 28:44.

Kolínskou patnáctku zorganizovalo stejnojmenné občanské sdružení. Na počátku byla především myšlenka přiblížit běh stovkám kondičních běžců, dále hodně nadšení a snahy, ale zároveň velmi málo zkušeností. V této situaci se organizátoři nebáli požádat o radu kolínské atlety z místního Sokola. Vzájemná spolupráce místo (někde) převládající řevnivosti přinesla ovoce. Už na premiéru se dostavilo kolem 180 mužů a žen různého věku a pokud si odmyslíme nepřesné značení kilometrů, drobné problémy s výsledky a některá další nedopatření, rozcházeli se závodníci i diváci z louky známé ze seriálu o setkání medvědů u Kolína spokojeni. Méně spokojeni byli samotní organizátoři – ti všechny zjištěné nedostatky rozebrali a udělali všechno pro to, aby se v druhém ročníku již neopakovaly. Jak to dopadlo?

Kilometry tentokrát „seděly“, regulérní délku tratí zajistilo měření kalibrovaným kolečkem, registrace on line a výsledkový servis byl zajištěn skupinou Apachi, která již úspěšně asistovala na řadě větších sportovních akcí. Krokem kupředu byl také přesun zázemí a cíle na Kmochův ostrov do blízkosti rekonstruovaného amfiteátru. Pokud se týká startu, ten zůstal v ulici u kolínské katedrály, která patří k nejmohutnějším gotickým církevním stavbám v Čechách. Letošních 219 startujících se do uličky ještě jakž takž vešlo, ovšem při dalším předpokládaném růstu počtu účastníků mají organizátoři připraveno náhradní místo startu – totiž historické kolínské náměstí. Asi po kilometru od startu přebíhali běžci Labe na lávce pro pěší postavené před několika lety a pak se už ponořili do krásných lesů, které se táhnou až k obci Veltruby. Veltrubský starosta byl také letošním čestným startérem závodu. Po absolvování terénní části a průběhu cípkem lužního lesa se běžci dostali zpět na břeh Labe, proti jehož proudu pokračovali po cyklostezce kolem atletického stadionu Mirka Tučka v Borkách až k lávce, kterou přebíhali už ve dvojicích nebo individuálně. V té chvíli je už čekala pouze závěrečná rovinka a zasloužený potlesk v cíli.

Jako první se v rovince objevili samozřejmě běžci z kratší trati. Pardubickému Miloši Kratochvílovi vyhovovala prakticky rovinatá trať maximálně, s více než minutovou ztrátou za ním doběhl loňský vítěz sedmičky Tomáš Mocek (25:51) a jako třetí finišoval Rudolf Jánošík (RC Vlašim) za 26:24. Dagmar Kynčlová zvítězila mezi ženami ještě o mnoho suverénněji: od druhé v cíli ji dělilo přes šest minut. Do cíle sedmikilometrové trati doběhlo všech 82 startujících a třebaže bylo mezi nimi opět mnoho začínajících běžců, nebyly na nikom vidět známky vyčerpání. K tomu ovšem napomohlo i počasí (skoro zataženo, teplota na startu pod 20 st. C).

VÍTĚZI PATNÁCTKY PŘEKÁŽELO POUZE BAHNO Při nejlepší vůli se pořadatelé nedokázali vyhnout obtížnějšímu úseku kolem sedmého kilometru, kde se běžcům postavil do cesty bahnitý lesní terén. V té době byl již bezpečně v čele favorit Vít Pavlišta, i když běžel pouze na jistotu.

Na částečně lesní trati se nedají očekávat extra časy, proto je Pavlištových 47:18 velmi kvalitním výkonem. „Byl jsem zde poprvé, ke značení trati nemám připomínek, jediné, co mi trochu vadilo, bylo to bahno,“ konstatoval Vít po proběhnutí cílem. Celkový vítěz si kromě získané peněžní prémie na chvíli potěžkal čestnou putovní cenu, velmi zdařilé dílo výtvarníka a sklářů. Teprve po dvou minutách se v cílové rovince objevil druhý vytrvalec Jiří Brychta (TJ Nové Město na Mor.), začátkem 90. let nadějný dorostenecký mílař, který se později věnoval kariéře rockera a nyní se s přibývajícími léty vrací zpět mezi atlety. Celkově třetí doběhl vítěz veteránů 40–49letých Pavel Novák (SK Chotěboř), který se těsně nevešel do padesátiminutových mantinelů (50:06) a odsunul na čtvrtou pozici celkového loňského vítěze Jirku Milera (AC Mladá Boleslav) 50:42. Nejlepším Kolíňákem byl talentovaný Milan Janoušek, do loňského roku fotbalista AFK Kolín, nyní v dresu extraligového atletického USK Praha, jemuž patřilo páté místo v celkové klasifikaci. Pro úplnost jmenujme ještě vítěze kategorie mužů nad 50 let Miloše Smrčku, jenž zdolal 15 km za 53:28.

Mezi ženami nenašla kladenská Tereza Zuzánková soupeřku a byla jedinou ženou, která se dostala pod hranici jedné hodiny. S téměř kilometrovou ztrátou na Zuzánkovou proběhla cílem druhá Hana Vejrostová (Atletika Chrudim), třetí místo patřilo Svatce Kacířové (Lokomotiva Trutnov). Na patnáctku startovalo celkem 137 mužů a žen. Smutnil pouze jediný – Evžen Ge, kterému zranění nedovolilo závod dokončit, a pochopitelně tím pádem nedoletěla ani vrána Sára.

CO ŘÍCI NA ZÁVĚR Odpustím si dlouhé ódy na pečlivost organizátorů, oni vědí nejlíp, kde třeba ještě něco zaskřípalo. Některé nápady přišly v poslední chvíli a nebylo je už možno technicky realizovat. Za velký úspěch považují perfektní sladění s jinou akcí, tradičním Kmochovým festivalem dechových hudeb Kmochův Kolín (letos 49. ročník). „Naše snaha by nebyla nic platná, kdyby nám nešly na ruku městské složky v čele s radnicí. Ta nám umožňuje bezplatné využití služeb městské policie a poskytuje záštitu nad naším během. Potom je pochopitelně snazší jednání s dalšími kolínskými subjekty,“ konstatuje ředitel závodu Leoš Bešťák. Dodejme, že s číslem jedna proběhl patnáctikilome­trovou trať rovněž starosta města Kolína Vít Rakušan.

Komentáře (Celkem 30)

Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

The Earth

Celkem 6359 km
Minulý měsíc 77 km

Leos Bestakovic muž 07.06.2017 22:59:56

MFB pošesté! Hlavní závody 10.6.2017. Festival začíná již ve čtvrtek 8.6.! Naservírujte si jako předkrm k sobotním závodům klidnou procházku po historických památkách města Kolína přímo s výkladem pana starosty Víta Rakušana! Sraz pro kohokoliv v 16hod před radnicí, zakončení procházky na Kmochově ostrově. A potom hudba: hraje TyJáTrio! Potkáme se u Kolína!

Motto: Běhám
Nalezené položky: 31 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.