Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tři víkendové lahůdky: Černá hora, Vnorovská desítka a Žebrácká 25

Tři víkendové lahůdky: Černá hora, Vnorovská desítka a Žebrácká 25
foto: Martin Symon

Ivo Domanský | 06.08.2012 | přečteno: 6338×

V závodní nabídce na tento víkend tentokrát jasně vyčnívají tři závody, které tradicí a úrovní vysoko překračují průměr. Na klasiku Janské Lázně – Černá hora mohou bez větších obav vyrazit i vrchaři-začátečníci, velkou slávou na Slovácku bude Vnorovská desítka a svou maratonskou formu si nejlépe otestujete na Žebrácké pětadvacítce.

Vrchařská klasika v Krkonoších

Ačkoliv sobotní 28. ročník běhu do vrchu Janské Lázně – Černá hora není v letošním roce mistrovstvím republiky jako mnohokrát v minulosti (šampionát se bude konat za týden na Králickém Sněžníku), přesto organizátoři očekávají účast nejméně dvou stovek závodníků. Trať vede po asfaltové silnici s vyloučením automobilového provozu z kolonády v Janských Lázních k parkovišti a dále kolem Hoffmannových bud. Měří 8600 metrů a celkový součet stoupání na ní je 650 m. Nepatří tedy mezi ty nejnáročnější u nás a lze ji proto doporučit také začínajícím vrchařům. Ostřejší stoupání má pouze na prvním kilometru a potom v samotném závěru.

Pořadatelem je TJ Maratonstav Úpice, rámcovými podniky jsou dopolední turistický pochod po trati závodu s průběžným startem od 11:00 a lidový běh na 1000 metrů, kterého se kromě mládeže zpravidla zúčastní někteří pacienti a lázeňští hosté. V rámci startovného (předem přihlášení 100 Kč, na místě 130 Kč) obdrží závodníci nejen občerstvení v cíli, ale mohou také bezplatně použít na zpáteční cestě lanovku z Černé hory a vykoupat se v bazénu Obchodní akademie. Hlavní závod startuje ve 13:00, vyhlášení vítězů bude v 16:00 na kolonádě.

PROPOZICE ZÁVODU

Slovácko v běhu

Jediným větším během na Moravě tento víkend je sobotní Vnorovská desítka, závod zařazený do mezistátního moravsko–slovenského běžeckého poháru. O oblibě závodu svědčí celkový počet loňských účastníků, kterých se prezentovalo 554 a tento počet zařazuje Vnorovskou 10 na první místo co do velikosti v celém poháru. Letošní ročník je šestnáctý a závod v roce 1997 navázal na někdejší Vnorovskou pětadvacítku.

Vnorovská desítka je svátkem pro celou vesnici a závodníky v ulicích povzbuzují stovky nadšených diváků, kteří posedávají a postávají před úpravnými domky – často se skleničkou vína nebo i něčeho ostřejšího v ruce. Jsme prostě na Moravském Slovácku!

Hodonínský okres patří k těm místům, kde se věnují atletické mládeži od nejútlejšího věku. Proto nikoho nepřekvapuje, že počty mladých běžců jdou na většině pohárových závodů do desítek. Dokonce ani hlavní prázdniny nejsou překážkou, aby se ve Vnorovech neprezentovaly početné skupiny dětí, které přivezou trenéři a vedoucí z celého regionu. Zazávodit si mohou děti již od tří let, pochopitelně na úměrně zkrácených tratích. Závodní kancelář bude otevřena v místní základní škole od 12:00, starty podle kategorií od 13:00 do 17:00. Trať hlavního závodu je rovinatá a vede obcí v několika okruzích. Kromě finančních a věcných cen může každý účastník něco vyhrát v bohaté tombole. S největší pravděpodobností bude mít Vnorovská desítka i letos mezinárodní rozměr, pravidelnými účastníky jsou nejen běžci ze Slovenska, ale také Maďaři, Ukrajinci a Bělorusové.

WEB ZÁVODU

Vzpomínka na Waltra Bednáře

Dřív, než se začaly masově prosazovat půlmaratony, se u nás konala řada silničních běhů na 25 kilometrů. Z hlediska přípravy na podzimní maratony je totiž start na pětadvacítce mnohem přesnějším testem trénovanosti než pouhý půlmaraton a rozhodující bývají právě ty čtyři poslední kilometry.

V současnosti nejpopulárnějším během na této trati je Žebrácká pětadvacítka, pořádaná již řadu let jako Memoriál Waltra Bednáře, vítěze Mezinárodního maratonu míru v Košicích a československého reprezentanta, který se po skončení aktivní činnosti přestěhoval z Prahy do královského města pod hrady Točníkem a Žebrákem, kde hned začal organizovat do té doby zde zcela neznámé sportovní odvětví – běh.

Velký okruh Žebrácké pětadvacítky vede po asfaltu pouze zčásti, zbytek po udržovaných lesních cestách s dobrým povrchem. Zejména v první polovině závodu převládá stoupání, nejvyšší bod trati je kolem 10. kilometru v nadmořské výšce přes 600 metrů. Správné rozvržení sil je v Žebráku mimořádně důležité. Ač se to nezdá, náročný je i dlouhý seběh mezi 15. a 20. kilometrem, kde v minulosti často docházelo k rozhodujícím únikům. Poslední pětka je hodně zvlněná a běžci mají sotva chuť kochat se krásou okolní přírody, potažmo sledovat siluetu hradu Točníku na protilehlém kopci nebo obdivovat mohutnou věž, která zbyla z hradu Žebráku. Spíše se těší, až bude v dohledu cíl. Krátce před ním ještě čeká závodníky poslední stoupání v ulicích místního sídliště.

Přihlášky přijímají organizátoři výhradně na místě a, protože u prezentace působí zkušení pořadatelé (mezi nimi je i letošní šedesátník Miloš Bednář, syn Waltra Bednáře a mimochodem statistik slavných Běchovic), zvládli nápor loňských dvou set zájemců zcela bez problémů a front. Startovné je 200 Kč, prezentace je otevřena již od 7:30 v kulturním domě naproti startu a cíle a start bude jako obvykle v 10:00. V rámci startovného dostanou všichni běžci chutný oběd v jídelně základní školy. Pro děti a doprovod doporučujeme účast v lidovém běhu na 1000 metrů.

Žebrácká pětadvacítka je součástí Českého běžeckého poháru a uznávaným mezinárodním závodem, kterého se pravidelně zúčastňují kromě atletů z družebního německého města Wittstocku také kvalitní běžci z Maďarska, Polska či Ukrajiny a v posledních letech i Afričané. Není bez zajímavosti, že se ani Keňanům zatím nepodařilo překonat traťový rekord Radka Cingálka z roku 1994, který má hodnotu 1:17:36, zatímco nejrychlejší ženou v dlouhé historii Žebrácké pětadvacítky zůstává Alena Peterková, jež ve stejném roce jako Cingálek zde zaběhla za 1:27:14.

Dodejme ještě, že se závod koná tradičně v den žebrácké svatovavřinecké pouti, takže se do městečka sjede hodně návštěvníků a divácká kulisa je na naše poměry také mimořádná.

WEB ZÁVODU


TERMÍNOVKA

ŽEBŘÍČEK BEHEJ.COM

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

idomansky 09.08.2012 11:25:39

V závodní nabídce na tento víkend tentokrát jasně vyčnívají tři závody, které tradicí a úrovní vysoko překračují průměr. Na klasiku Janské Lázně – Černá hora mohou bez větších obav vyrazit i vrchaři-začátečníci, velkou slávou na Slovácku bude Vnorovská desítka a svou maratonskou formu si nejlépe otestujete na Žebrácké pětadvacítce.
Odkaz na článek

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 09.08.2012 12:25:08

Opravdu bude možnost letos se vykoupat v bazénu OA ? Již několik let toto není možné, protože se v bazénu někteří z nás chovali slušně řečeno nesprávně. Proto koupání provozovatel již několik let neumožnil. Miloš

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.