Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kocourek v polském bahně vylepšil své maximum ze světového šampionátu v krosu

Kocourek v polském bahně vylepšil své maximum ze světového šampionátu v krosu
foto: Petr Kostovič (archívní foto)

Petr Kostovič | 24.03.2013 | přečteno: 4720×

Na nejlepší podle předpokladu nestačil, přesto byl výkon pětadvacetiletého českého reprezentanta Milana Kocourka na světovém šampionátu v krosu v polské Bydhošti velice sympatický. Svým 53. místem v celkovém pořadí závodu mužů vylepšil nejlepší umístění z keňské Mombasy 2007. Tam tehdy při své premiéře na MS doběhl na 128. místě. Mezi evropskými běžci doběhl třináctý a v podstatě tak zopakoval svůj výkon z prosincového evropského šampionátu (12.). Mistrem světa se stal devatenáctiletý keňský běžec Japhet Kipyegon Korir.

"Chci běžet rozumně, svým tempem, ideálně se držet s někým, kdo poběží podobné tempo a postupně zrychlovat,“ přiblížil český reprezentant svou taktiku před závodem. V cíli mu na 53. příčce naměřili čas 34:50.

„Možná jsem to rozběhl o něco rychleji, než jsem chtěl. V úvodu jsem se podle informací od trenéra pohyboval na 44. příčce, pak mě občas někdo předběhl a já zase předstihl několik závodníků běžících přede mnou. Příprava na tento závod nebyla dlouhá, vlastně jen sedmitýdenní, nemohl jsem tedy očekávat lepší výkon. Vzhledem k tomu jsem celkem spokojen, i když vámi uvedená pozice mezi evropskými běžci neodpovídá úplně skutečnosti, protože řada běžců z evropské špičky tu vzhledem k zaměření na jiné starty nestartovala,“ zhodnotil Kocourek svůj výkon z Bydhoště a dodal, že se určitě chystá na sobotní mistrovství republiky v krosu do Střelských Hoštic.

Podle propozic se běželo 12 km na měkké, místy rozbahněné trati plné technických zatáček. V každém ze šesti dvoukilometrových okruhů čekalo na běžce krátké, zato však výrazné stoupání, které ubíralo síly.

„Trať nebyla tak rozbahněná jako před dvěma lety v Baldovci na Moravě při mistrovství republiky. Místy byla měkká, ale podklad byl pevný, v některých pasážích zledovatělý. Nejnáročnějším úsekem byl krátký výběh v každém z okruhů, vedle něj vedla sjezdovka. Rozhodně to však nebylo 12 kilometrů, jak uvádí pořadatelé, to bych podal na takto náročné trati lepší výkon než na hladké desítce,“ hodnotil Kocourek trať krosového mistrovství světa.

O titulu mistra světa se rozhodlo až v závěru, kdy keňský mladík Korir po zvonění do posledního okruhu zrychlil a poodskočil trojici pronásledovatelů, mezi nimiž byl i obhájce titulu Etiopan Merga. Svůj náskok neztratil ani při zmíněném těžkém výběhu a pro titul si doběhl s malým náskokem v čase 32:45.

„Byl to jeden z mých prvních startů mezi muži, o to je dnešní vítězství sladší. Podmínky byly opravdu těžké, bahno a chlad závod rozhodně neudělaly jednodušším. Teď se budu připravovat na mistrovství světa v Moskvě,“ uvedl v cíli nový mistr světa v krosu.

O zbylé medaile nakonec bojovala dvojice Merga a Eritrejec Medhin. Ve finiši vybojoval stříbro Merga (32:51) před Medhinem (32:54). Nejlepším neafrickým běžcem byl na šestém místě klasifikovaný americký běžec Ben True (33:11), který se spolu s Australanem Birminghamem (8. – 33:18) dokázal držet dvě třetiny závodu s nejlepšími africkými vytrvalci.

Keňané slavili zlato i v závodě žen, v němž zvítězila Emily Chebetová.

„Znovu jsem tady v Bydhošti zvítězila, tentokrát však byla trať o hodně těžší. Náročné nebylo jen počasí, sníh a bahno, ale také velké množství výběhů a seběhů, s nimiž jsme se musely vypořádat. O to více jsem se zlatou medailí spokojená,“ řekla Chebetová po závodě.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 24.03.2013 16:06:43

Na nejlepší podle předpokladu nestačil, přesto byl výkon pětadvacetiletého českého reprezentanta Milana Kocourka na světovém šampionátu v krosu v polské Bydhošti velice sympatický. 53. místem v celkovém pořadí závodu mužů vylepšil nejlepší umístění z keňské Mombasy 2007. Tam tehdy při své premiéře na MS doběhl na 128. místě. Mezi evropskými běžci doběhl třináctý a v podstatě tak zopakoval svůj výkon z prosincového evropského šampionátu. Mistrem světa se stal devatenáctiletý keňský běžec Japhet Kipyegon Korir.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.