Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vaše liga: Místo, kde si otestovat formu nebo zlepšit osobáky

Vaše liga: Místo, kde si otestovat formu nebo zlepšit osobáky
foto: Vaše liga

Jan Preibisch | 27.05.2013 | přečteno: 7587×

Většina lidí v Praze a okolí, kteří si čas od času zajdou někam zazávodit, už pravděpodobně zaregistrovala pravidelnou běžeckou sérii v rámci Vaší ligy. Pokud jste o této soutěži ještě neslyšeli, nebo zvažujete účast, chtěl bych se s vámi podělit o své dojmy.

Pražská běžecká tour VAŠÍ LIGY, jak zní oficiální název, je jedna ze sportovních soutěží, kterou pořádá parta studentů, absolventů a sportovních nadšenců sdružená kolem Tomáše Reinbergera, který přibližně před pěti lety začal uvažovat o pravidelné soutěži mezi vysokoškoláky, tehdy ještě pod názvem VŠ Liga.

Základním motorem byla snaha najít si spoluhráče na squash, poznat nové kamarády a vytvořit soutěž a žebříček nejprve pro studenty Vysoké školy ekonomické, později pro další univerzity. Za tu dobu se původně amatérský projekt rozšířil i mimo Prahu a kromě squashe se postupně začalo soutěžit ve více sportovních disciplínách.

Nás pochopitelně zajímají především běžecké závody, kterých teď probíhá už třetí ročník. Sezona trvá vždy od října do září, závodí se jednou za měsíc. Běhá se pravidelně poslední středu v měsíci od sedmi večer v letním období, v zimě se závody konají v sobotu dopoledne. Do celkového hodnocení se počítají všichni pravidelní běžci, tedy ti, kteří se zúčastní alespoň poloviny závodů. Každý z nich potom obdrží od pořadatelů dárek za věrnost.

Není ovšem problém si zaběhnout jenom jeden jediný závod, dokonce není nutné se ani předem registrovat, stačí přijít chvíli před začátkem, zaplatit startovné a vyzvednout si číslo. A potom si zvolit, jestli chci běžet 5 nebo 10 kilometrů.

Osobně považuji tyto dvě „standardní“ distance a zároveň rychlou trať za jednu z největších výhod běžecké tour. Startuje se u areálu Hamr Braník a běží se po stezce směrem do Modřan. Trať je s obrátkou a pětka i desítka startují společně. Kromě mírného zvlnění se jedná o trať rovinatou a dají se zde zaběhnout rychlé časy.

Bohužel, závod není nijak uzavřený a zejména v teplých letních dnech jsou běžci nuceni sdílet dráhu s cyklisty nebo bruslaři. Na druhou stranu si nepamatuji případ, kdy by plná trať negativně ovlivnila můj celkový čas.

Pokud budeme běžce rozlišovat podle úrovně, dalo by se říci, že s výjimkou špičkových závodníků jsou zde zastoupeny všechny výkonnostní kategorie, takže každý si najde svého soupeře nebo parťáka, se kterým si může zazávodit. V řeči čísel – vítězný čas mužské kategorie na desetikilometrové trati se pohybuje kolem 35 minut, u žen běhá vítězka většinou lehce nad 40 minut. Poslední závodníci potom dobíhají v čase kolem jedné hodiny.

Zpravidla bývají desetikilometrové závody obsazeny silněji co do počtu běžců a výkonnosti, ale nebývá to pravidlem. Nejlepší čas v sezoně dosud je 16:42 pro muže a 17:43 pro ženy na pětikilometrové trati, pro desítku mají letošní rekordy podobu 33:49, respektive 40:26.

Oproti ostatním amatérským závodům zde běžci musí počítat s trochu vyšším startovným, které činí 100 korun pro zaregistrované na webu a 150 na místě. Na účasti to ale není příliš znát, ta dlouhodobě roste. Většinou se závodů účastní kolem stovky lidí, v letních měsících bývá účast logicky vyšší. V dubnu se na start obou distancí postavilo 131 závodníků.

V cíli dostanou první tři závodníci medaili v každé kategorii a vítězové věcné ceny, většinou běžecké vybavení. Od letoška se navíc vyhlašuje kategorie 40+ pro obě pohlaví i distance. Ligu v této sezoně sponzoruje firma Asics a účastníci si mohou vyzkoušet jejich běžecké boty. Zároveň bude na konci sezony vylosován jeden muž a jedna žena z pravidelných běžců, kteří vyhrají pár závodních bot.

Klady

• možnost výběru mezi 5 a 10 kilometry

• všechny výkonnostní kategorie, po pár účastech si zvládnete vytipovat běžce na podobné úrovni a vzájemně se podpořit

• rychlá, rovinatá trať

• ceny pro pravidelné účastníky

• závodní, ale přátelská atmosféra, možnost seznámit se s dalšími běžci

Zápory

• Vyšší startovné než na srovnatelných závodech

• trať není uzavřená, v létě vysoká koncentrace cyklistů a bruslařů na trase

Osobně jsem si tuto závodní sérii oblíbil, i když se přiznám, že sobotní termín přes zimu mi jako pražské „náplavě“ příliš nevyhovuje a více se účastním přes léto. Běžci zde nezažijí takovou atmosféru jako na městských bězích, ale zase mají možnost si otestovat svoji formu nebo si zaběhnout osobák snáze, než na masových akcích. Osobně jsem zde zažil svojí první pětku pod 20 a desítku pod 40 minut. Série je vhodná především pro lidi soutěživé a společenské, po několika závodech se člověk začne potkávat se známými tvářemi. Pokud máte chuť si běžeckou tour vyzkoušet, máte možnost tuhle středu od 19:00 v areálu Hamr Braník. Více informací najdete na www.vaseliga.cz.

Pozn.red.: Názory externích autorů nemusí odrážet stanoviska redakce.

Komentáře (Celkem 72)

Nalezené položky: 73 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 28.05.2013 18:06:57

>> Jachym, 28. 05. 2013 16:27:33

no jasně, máš recht, taky vím, že jsou to prkotiny :-D

kvůli bolavý noze nemůžu podle plánu vylepšovat osobáky, tak tu chci aspoň nahnat tu auru ;-) jak říká má žena, jsem orientovaný na výkon

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 28.05.2013 20:48:30

>> Láďa S., 28. 05. 2013 18:06:57

Máš ji mít … :-)

avatar

VAŠE LIGA muž 28.05.2013 21:01:39

Ahoj běžci,

na úvod dovolte abych se představil. Jmenuji se Martin Strnadl, je mi 23 let, studuji ČVUT a od září 2012 organizuji pro VAŠÍ LIGU běžecké závody.

Celkem dlouho mi trvalo, než jsem se dojel na konec diskuze, ale podařilo. Rád bych, s Vaším dovolením, přidal pár mých postřehů. Body budu přidávat, jak se mi budou vybavovat příspěvky v této plodné diskuzi.

  1. Jsem rád za pochvalné i kritické komentáře. Pochvala člověka potěší, že něco dělá dobře, naopak kritická námitka vede člověka k zamyšlení, že by to šlo možná dělat ještě lépe.
  2. Začnu startovným:
  • osobně si myslím, že cena 100 Kč za závod je adekvátní (existují dražší, ale i levnější závody)
  • 100 Kč je cena se kterou se můžete přihlásit ještě ve 22:00 před dnem závodu, kdy si tisknu startovky (myslím, že ostatní závody mají uzavírku mnohem dřív) čili startovné 150 Kč je pro opravdové opozdilce, kteří se rozhodují na poslední chvíli. A ano, je s tím pak více práce jak na startu, tak po závodě, proto příplatek 50 Kč
  • rozlišovat startovné dle délky trati vzhledem ke stejné organizační náročnosti mi nepřijde na místě
  1. Příprava trati

Přijet na Braník, rozvést trať, sklidit trať, opustit Braník. 11 kyblíků s kilometrama, ceny, počítač, čísla a další drobnosti opravdu na kole vozit nebudu. Benzín není nákladná položka a nikdo taky neříká, že všechny náklady jdou na benzín.

  1. Proč závody organizuju?

Jsou dva důvody:
1) Mám rád práci a kontakt s lidmi (zvlášť na našich závodech. Čas na běhu si náramně užívám, i když je tam občas trochu stresík.
2) Ano je to pro mě finanční brigáda. Přiblížím Vám kolik si z jednotlivého závodu vydělám. Z vybraného startovného se odečítají veškeré náklady a odměna pro pomocníky. Zbylá částka se rozdělí na půl. Jedna polovina jde do reklamy a správy webu. Druhá část je odměna pro mě. Mohu s čistým svědomím říct, že když tu částku podělím měsíčním časem, tak se opravdu málokdy dostanu nad 100 Kč na hodinu. Obrázek si udělejte sami. O to víc mě mrzí zdejší komentáře od lidí, kteří o všem kolem nemají ani páru a háží zde moudra typu „nemá to se sportem nic společného“ a „pár výkuku si udělá pěkný večer atd“ A nemyslím si, že je špatně, když je člověk za svou (dovolím si říct dobrou) práci odměněn.

Jsem přesvědčen, že závody pořádáme dobře. Lidé, kteří s námi běhají se k nám (mohu hovořit za ně) rádi vracejí.

S pozdravem, Martin

P.S. Stále máte hodinu na přihlašování za 100 Kč ;-)

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 28.05.2013 21:41:36

>> marek27, 28. 05. 2013 14:57:34

Ono je to tak, ze nedky maji lidi problem kdyz se zacne mluvit o penezich a jejich vydelku za odvedenou praci.

Ja se treba taky citim nesvuj kdyz mam resit navyseni mzdy, nebo odmeny a to pritom zamestnani je o zarobku, kdezto poradani zavodu je castecne nekdy vic hobby.

>> Láďa S., 28. 05. 2013 15:06:18

Lado dobre vis, ze ja zrovna nejsem z tech co museji na tomto foru jenom chvalit. ;-)

Nejak je v posledni dobe tech komentaru na ceny zavodu na muj vkus az moc. Dle meho je to podnikani, nema smysl resit jestli na konkretnim zavode poradatel vydela nebo ne. Castokrat jsou levne zavody diky tomu, ze poradatel obetave obiha sponzory. Svuj cas a cestovne, telefon… do nakladu nepocita… Tohle ale preci nemuzeme po nikom zadat jako povinnost. Nekteri si svuj cas chteji alespon trochu financne kompenzovat. Maji na to pravo. Klidne reknime ze VASE liga je podnik, ktery si musi na sebe vydelat a proto stoji vic nez ciste prodelecny zavod poradany jenom pro radost poradatele.

5km a 10km se spolecnym zazemim, startem i trati prece nemaji nijak rozdilne naklady. Kdyby trat natahli na 15km, tak by to uz bylo za 100kc levne?

Elektronicka penezenka irituje i me, ale tak je to dan za urcitou standardizaci vramci VS ligy, kdybychom vyuzivali i jeji hlavni squashovou cast a dalsi sporty, asi by byla praktictejsi. Takhle, no co, pro pravidelne ucasniky to takovy problem neni. A prave tem je VS liga urcena.

avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 28.05.2013 21:53:58

>> SlavoK, 28. 05. 2013 21:41:36

Když se podíváš na Láďův úvodní příspěvek, on vůbec neřešil, jestli na závodě někdo vydělává nebo ne. Jen doplnil článek svým názorem a na tom nevidím nic špatného (někomu pak zmmíněním závodů SABZO třeba i rozšířil rozhled). Že se Kuba zamotal do zbytečné obhajoby, když mohl napsat „je to náš byznys, komu se to nelíbí, ať nám vleze na záda“, to je jeho chyba.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21111,09 km
Minulý měsíc 65,11 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 28.05.2013 22:00:26

>> marek27, 28. 05. 2013 21:53:58

„Že se Kuba zamotal do zbytečné obhajoby, když mohl napsat „je to náš byznys, komu se to nelíbí, ať nám vleze na záda“, to je jeho chyba.“

S tím tedy nesouhlasím. Raději si přečtu věcné zdůvodnění ceny od poskytovatele (nějak úplně mimo realitu mi to nepřišlo), než „komu se to nelíbí, ať nám vleze na záda“ – to mi zní arogantně a vůči příjemcům služby přehlíživě, opovržlivě.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 28.05.2013 22:11:09

>> marek27, 28. 05. 2013 21:53:58

Marku, ty mas radsi zduvodneni „komu se to nelibi, at na vleze na zada?“ To my pripomina sefredaktora jednoho internetoveho i tisteneho casopisu o behani… A takove typy reakce od nej a jeho kolegu me vytaceji.

Mozna mel predlozit vykaz nakladu a prijmu. Mozna mel hrat mrtveho brouka.

Mozna za me uz staci, nemam prehled kolik casu a penez stoji zorganizovat zavod, tak do toho nebudu kecat a vyberu si zavod podle svojich vlastnich kriterii, ve kterych je i cena.

avatar

rupert muž 29.05.2013 08:29:38

Tak už se vůbec nedivím že jako republika jsme tam kde jsme.Téhle zemi je radost vládnout.Vždyť vlastně byznys vládne světu co.Říkáte že se každý může rozhodnout jestli se půjde proběhnout kolem řeky za 150 korun nebo si dá sám úseky v lesoparku. A co když se přihlásí majitel lesoparku a bude vybírat 200 za vstup.Tak si prostě dáme do ledvinky 200 a s ůsměvem na tváři přiklušem.Vždyť tak to přece dneska chodí. Chtěl bych do budoucna zkusit pořádat závod ale rozhodně ne proto abych na tom vydělal.Dokonce vím že mě to bude něco stát.Holt se na to díváme každý jinak

avatar

Postrizin

Celkem 41 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:30 (2011)
půlmaraton: 1:13:56 (2011)
maraton: 2:39:32 (2011)

SlavoK muž 29.05.2013 08:36:40

>> rupert, 29. 05. 2013 08:29:38

tak vis co, nech moudre reci o tom kde je cela republika, a udelej serii zavodu za dvacku.

avatar

Praha

Celkem 14588,46 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:55 (2013)
půlmaraton: 1:17:41 (2013)
maraton: 2:56:52 (2012)

marek27 muž 29.05.2013 09:11:34

>> rupert, 29. 05. 2013 08:29:38

Myslím, že praotec Čech při výběru území, kde se usadí, neuvažoval co ty.

Motto: www.marek27.cz
avatar

Praha 4

Celkem 28987 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2017)
půlmaraton: 1:31:11 (2016)
maraton: 3:22:15 (2015)

sklena27 muž 30.05.2013 09:49:18

Cela diskuse o adekvatnosti vyse startovneho mi vzhledem k faktu, ze kapacita zavodu byva kazdy mesic prakticky naplnena, prijde ponekud bezpredmetna…

Motto: Nesmí se chtít hned do druhého patra, když ještě nejsou schody. Emil Zátopek
avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:43 (2014)
půlmaraton: 1:23:15 (2014)
maraton: 3:08:08 (2014)

Bezz muž 30.05.2013 10:34:41

Buď tam začali chodit rychlejší běžci, nebo se výkonnost hobíků obecně zvyšuje. Včera se závod rozběhl na můj vkus trochu moc rychle a jsem opravdu zvědavý, kolik lidí bylo nakonec pod 40. Hádám, že by to mohlo být 18, to mi přijde slušné.

avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 30.05.2013 11:25:29

>> Bezz, 30. 05. 2013 10:34:41

další varianta je, že se pravidelní účastníci prostě postupně zlepšují

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:43 (2014)
půlmaraton: 1:23:15 (2014)
maraton: 3:08:08 (2014)

Bezz muž 30.05.2013 11:58:46

>> Láďa S., 30. 05. 2013 11:25:29

Tak to by byla z hlediska mých budoucích umístění ta nejhorší možná varianta. :-) Doufal jsem, že si tam prostě náhodou přišlo potrénovat pár rychlíků.

avatar

Mariánské Lázně

Celkem 9874 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:34 (2015)
půlmaraton: 1:17:55 (2014)
maraton: 2:58:26 (2014)

Preiby muž 30.05.2013 14:02:13

>> Bezz, 30. 05. 2013 10:34:41

>> Láďa S., 30. 05. 2013 11:25:29

Myslim si, ze tak trochu oboji. Tohle je idealni zavod pro vykonnostni skupinu 35–40 minut/10km, takze ucastniku pribyva jednak tim, ze tito lidi se na Vasi Ligu vypravi, a taky tim, ze se lidi do tehle skupiny postupne vybeha. Jeden muj kamarad tam vcera zabehl prvni desitku pod 40 minut. Byly doby, kdy se petka dala vyhrat casem nad 19 minut. Me vcera 18:16 stacilo na treti misto

Jinak ze se to na prvnich dvou kilometrech prepali je uz tak trochu tradice.

Motto: Když vás začne porážet mladší sestra, je na čase dopít pivo, zvednout se z gauče a začít se sebou něco dělat
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 30.05.2013 14:27:47

>> sklena27, 30. 05. 2013 09:49:18

Pro tebe je účast 20 lidí na závodu pro 50 osob „prakticky naplněno“ ?? (příklad z dubna) Pak je ovšem každá diskuse skutečně bezpředmětná.

OPRAVA: nakonec jich běželo 29, takže 9 osob se registrovalo na místě

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:43 (2014)
půlmaraton: 1:23:15 (2014)
maraton: 3:08:08 (2014)

Bezz muž 30.05.2013 14:33:51

>> Láďa S., 30. 05. 2013 14:27:47

To je problém pětky obecně, na desítku šlo v dubnu 99 lidí.

avatar

Černé Voděrady

Celkem 21111,09 km
Minulý měsíc 65,11 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 30.05.2013 16:31:11

>> Bezz, 30. 05. 2013 14:33:51

Láďa měl prapůvodně výhrady k ceně pětky…*>>

Láďa S., 30. 05. 2013 11:25:29*

To máš pravdu – určitě alespoň někteří se účastní pravidelně a postupně se zlepšují, což považuju za jedno z hlavních pozitiv závodu – že se opakuje co měsíc a testovat se tak člověk závodně (s vyhecováním soupeři, ofiko,…) může na té samé trati často.

Motto: Žít a nechat žít.
avatar

Praha 4

Celkem 28987 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2017)
půlmaraton: 1:31:11 (2016)
maraton: 3:22:15 (2015)

sklena27 muž 30.05.2013 22:05:27

>> Láďa S., 30. 05. 2013 14:27:47

Celkova kapacita obou trati je 150 bezcu, ve zminovanem dubnu bezelo 128, k naplnene kapacite to podle me skutecne nema daleko.

Motto: Nesmí se chtít hned do druhého patra, když ještě nejsou schody. Emil Zátopek
avatar

Celkem 3424 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:48 (2014)
půlmaraton: 1:26:32 (2014)

truxinho muž 31.05.2013 09:45:23

Na VŠ lize jsem na jaře běžel svůj první závod. Jeho cena je pro mě odpovídající, 100 Kč za to, že si kdykoliv během roku můžu na změřený trati odběhnout 10, případně 5km, proč ne. Počet běžců je rovněž odpovídající, většina hobby běžců bude mít vždycky s kým běžet, na druhou stranu se nemačkám v tisícihlavém stádu. Pokud si chci zaběhnout 10ku, ideální volba.

avatar

Praha

10 km: 0:43:58 (2014)
půlmaraton: 1:46:26 (2017)

Petr_P muž 02.12.2013 15:51:06

Kdo chodíte běhat VŠ ligu, jaké máte poznatky ohledně reálné délky trati, je to skutečně zcela přesně 5 respektive 10 km? Mně při letošních účastech zmátlo, že mi GPS naměřila o trochu více, přitom mám vysledováno, že pravidelně mírně podměřuje. Taky moje výkony na VŠ lize poněkud zaostávají za predikcemi, což je mi záhadou a větší délka trati by to mohla vysvětlit. Na druhou stranu pořadatel uvádí že je trať certifikovaná, tak se na to chci spolehnout. Jsem tedy z toho všeho poněkud zmatený.

avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:43 (2014)
půlmaraton: 1:23:15 (2014)
maraton: 3:08:08 (2014)

Bezz muž 02.12.2013 16:28:11

>> Petr_P, 02. 12. 2013 15:51:06

Trať změřená je, na stránkách býval protokol. Minulý rok, když byl sníh, tak posunuli obrátku asi o 15 metrů dál, takže se to trochu protáhlo, jinak se běhá přesně změřená trať a podle GPS jsem měl vždy mezi 10,00–10,02 km. Navíc je to za dobrého počasí asi nejrychlejší trať na 10km, kterou jsem za rok závodění běžel.

avatar

Praha - Vršovice

Celkem 4740 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:04 (2014)
půlmaraton: 1:39:02 (2014)
maraton: 3:43:22 (2014)

Chrosel muž 02.12.2013 16:46:30

Souhlas s pozitivními ohlasy, za ty peníze bezva akce a jen dobře, když z toho aspoň troška zbude pro pořadatele, snad ho to ještě nějakou dobu bude bavit. Pokaždé mám pocit, že jsem za svoje peníze dostal dobrou protihodnotu.

Trasa je změřená přesně.

Těch 5 km je asi na prvních pár závodů dobrá vzdálenost, pro mě, coby začátečníka, bylo ohromnou vzpruhou i to, že jsem v létě dokonce byl – ve 40 letech – „na bedně“, a to dokonce dvakrát, no a poté, co jsem se rozkoukal, jsem přešel na desítku.

Tuhle akci si nemohu vynachválit, ačkoli na to někdo jistě může mít i jiný názor.

Martine, díky !

Motto: V pomalém hrnci se prána chová jako žába. Při pozvolném růstu teploty si to neuvědomí a z hrnce neuteče. ( Pam65 )
avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 02.12.2013 16:46:54

>> Petr_P, 02. 12. 2013 15:51:06

ta trat je zmerena dle pravidel atletiky, takze je to presnych 5/10k (pro certifikat se pridava rezerva myslim 0,3% = +30m na 10k).

Nepises o kolik ti nameri GPS vice, na jakem zarizeni a pri jake rychlosti a pocasi, jsou kombinace kdy +300m neni problem ani na VS lize, kde aspon moc necloni vyskove budovy a stromy, ale staci silna oblacnost + tempo kolem 4min/km + slabsi GPS antena (mobil) a je to. Ja kdyz potrebuji neco pro sebe zmerit relativne presne (pod ±1%), tak si to radeji naklikam na nejakych mapach, treba mapy.cz.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Praha

10 km: 0:43:58 (2014)
půlmaraton: 1:46:26 (2017)

Petr_P muž 02.12.2013 22:31:05

Bezz, ped7g:

Od léta používám sporttester Polar RC3 GPS a mám vysledováno z kola, že pravidelně podměřuje o několik % (což souhlasí s teorií, že GPS měří méně protože „řeže“ oblouky). Cyklocomputer mám zkalibrovaný pečlivě (měření obvodu kola), avšak chybu vyloučit samozřejmě nemůžu. Nezdá se mi však, že bych byl schopný vyrobit rozdíl několika % (to by znamenalo odchylku třeba 10 cm, což je hrozně moc). GPS se chová velice stabilně, ta odchylka vůči cyklocomputeru je přibližně konstantní (3–4%), pouze vyjímečně naměří něco jiného ovšem to pak lze vysledovat ze záznamu že došlo k nějakému výpadku signálu a úletu kvůli podchodu apod. Při studiu záznamů závodů v Braníku jsem žádné anomálie neobjevil, při jednotlivých akcích naměřeno 10,13; 5,07; 10,10; 5,04 km. Počasí už přesně nevím, obvykle bývalo polojasno či oblačno. Tempo cca 4:00–4:30 min/km. Na mapě jsem si zkoušel naklikat 5 km trať a vyšlo mi také o fous více (cca 5,1 km), ale nevím jestli jsem správně trefil bod otočky, takže bych to bral s rezervou. Právěže jsem už dříve četl informace o certifikovanosti trati, tak jsem tomu věřil a chci věřit v její regulérnost i nadále, ale prezentované skutečnosti mně prostě matou a znepokojují.

avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:43 (2014)
půlmaraton: 1:23:15 (2014)
maraton: 3:08:08 (2014)

Bezz muž 02.12.2013 22:44:46

>> Petr_P, 02. 12. 2013 22:31:05

No, je to zajímavé. Mně tedy Garmin na lize nikdy neukázal o 100m více, maximálně opravdu v řádu desítek metrů. Nestartuješ z poslední řady? Tam by mohlo být možná něco navíc, ale také ne to, co uvádíš.

Edit: tak jsem prohlédl 5 záznamů, kdy jsem měl na závodě GPS, a mám 10,00 – 10,01 – 2× 10,02 a 10,03.

avatar

Brno

Celkem 80953,24 km
Minulý měsíc 526 km
10 km: 0:37:39 (2014)
půlmaraton: 1:22:19 (2014)
maraton: 2:54:22 (2014)

Petr Kaňovský muž 02.12.2013 22:49:33

>> Petr_P, 02. 12. 2013 22:31:05

>> Bezz, 02. 12. 2013 22:44:46

Však z toho vytvořte záznamy trasy (např. formát tcx), které lze následně porovnat – mohu provést, pokud mi to pošlete.

Motto: Jestliže poběžíš, neklopýtneš. :-)
avatar

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 03.12.2013 05:54:59

Posledni liga muj GPS+Glonass zaznam: http://www.endomondo.com/…0577/4981760 Zavod samotny je od 2.68km do 12.69km ⇒ 10.01km.

Podle toho a udaju od Bezz bych rekl ze trat ma presne 10030m tak jak ma mit a je to regulerni silnicni 10km zavod podle pravidel atletiky.

A od oka naklikana 5km trat na mapy.cz = 5.032km: http://mapy.cz/s/8UhF Tech 17m navic bude nejspis kombinace nepresneho klikani, obratky a vs. mereni nejkratsi stopou.

Nevim co te znepokojuje, mne to prijde 100% presne dle certifikace.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.
avatar

Statenice

Celkem 5780,14 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:07 (2013)
půlmaraton: 1:41:58 (2015)
maraton: 3:54:08 (2013)

Spidla muž 03.12.2013 07:38:57

Zalezi jak casto vas sporttester uklada polohu, 910×t maji variantu zakladni kdy se uklada myslim po trech vterinach a pak variantu presnejsi a to po sekunde. Samozrejme cim castejsi ukladani tim min to " reze" oblouky apod. Zkus polozit hodinky nebo telefon na jeden bod a zapni snimani treba na hodinu a uvidis jakou vdalenost nameri jestli to bude nula nebo budou cestovat. Tim si udelas predstavu o odchylce

avatar

Praha

10 km: 0:43:58 (2014)
půlmaraton: 1:46:26 (2017)

Petr_P muž 03.12.2013 10:49:10

Spidla: Můj sporttester má interval záznamu (napevno) po 1 sekundě.

Bezz: Ano, startuju ze zadních pozic, abych nepřekážel rychlejším. To ale může znamenat nějakých 10 maximálně 20 m navíc, určitě ne 100 m a více.

kanovsky: Viz. soukromý mail.

ped7g: Jde o to, že už delší dobu používám k vyhodnocení svých výkonů tabulku od Petra Kaňovského a v ní mi vycházejí určité nesrovnalosti, některé časy jsou vzhledem k ostatním podezřele dobré, jiné zas trvale podprůměrné a nedokážu je patřičně zlepšit. Pokouším se to vysvětlovat právě (ne)přesnostmi měření délky jednotlivých tratí a odlišnými profily. Tratě co si běhám soukromě mám změřené na kole a GPS mi na nich naměří v souladu s očekávám o pár % kratší vzdálenost. Proto je mi divné, že na VŠ lize naměřím naopak o pár % více. Pokud bych to chtěl navíc korigovat dle dosavadní zkušenosti, odchylka by byla ještě větší a to se mi vůbec nechce věřit. Jestli je trať řádně certifikovaná, tak prostě musí sedět. Může se zdát že řeším prkotiny, jenže ono každých 100 m znamená 20 – 30 sekund a to je hrozně moc. Potom mám ve výsledcích zmatek a nevím čemu věřit a čemu ne. Relativní hodnocení je samozřejmě možné, pokud stále běhám tu samou trasu, můžu spolehlivě dokumentovat postupné zlepšování. Objektivní srovnání výkonů na různých tratích je však potom obtížné. Jediným uspokojivým řešením by asi byla dráha.

Nalezené položky: 73 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.