Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Za únavou nehledejte jen výkony, může chybět železo

Za únavou nehledejte jen výkony, může chybět železo
foto: Martin Symon

Lucie Dorazilová | 25.11.2013 | přečteno: 27390×

Přelom podzimu a zimy je typickým obdobím, kdy čelíme hlubší únavě, kterou nelze přisoudit pouze přetrénování. Na vině může být nedostatek železa a vitamínu C. Tzv. chudokrevnost se opticky projeví bledší kůží, jsme často ospalí až apatičtí a hlavně – svaly marně hledají sílu a dříve se unaví. Jak z toho ven?

Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu (červené krvinky) a myoglobinu (zásobuje kyslíkem svaly). Je také součástí řady enzymů a imunitního systému. Tím, že pomáhá rozdělovat kyslík krví a ve svalech, zásobuje tělo energií.

Při vytrvalostním běhu existuje hned několik možných důvodů ztrát železa:

  • ničení krvinek, když noha běžce opakovaně a dlouhodobě naráží na tvrdý povrch,
  • ztráty železa v ledvinách,
  • ztráty železa potem,
  • snížení vstřebávání železa ze střev a
  • snížení tvorby krvinek v kostní dřeni.

Tento typ anemie není možné léčit braním doplňků železa. Je nutné konzultovat s lékařem, zda se jedná o jednotlivý nález nebo o dlouhodobou chudokrevnost, kdy bude vhodné se orientovat na méně náročný druh sportu.

Najít příčinu je tedy těžší, než do sebe začít cpát doplňky výživy, ale mnohem efektivnější a zdravější. Doplňování železa je totiž sporné. Při konzumaci tablet jsou častými nežádoucími jevy žaludeční potíže, navíc si můžete ublížit, pokud se železo patologicky ukládá v těle. Absorpci železa navíc mohou rušit léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu (antacia).

Podle čínské medicíny mohou být problémy v játrech, mají-li málo krve. U žen se toto mimo jiné projevuje i nepravidelným menstruačním cyklem, muži mohou mít až poruchy erekce. Dalším dotčeným orgánem bývá srdce. Při nedostatku energie v krvi je proto nutno posílit činnost srdce a uklidnit jeho činnost. Člověk může mít nekvalitní spánek s velkým počtem snů. Případně hledejme zárodek potíží v celé dutině břišní, kdy se nedostatek krve ve vnitřních orgánech projevuje malou chutí k jídlu a únavou. Nutné je tedy pročistit krev. Léčba pomocí bylin je sice dlouhodobá, ale často velmi efektivní. Rovněž získání železa ze stravy by vždy mělo mít přednost před doplňky výživy, pokud lékař nedoporučí jinak.


Potraviny bohaté na železo:

Sušené droždí, játra, houby, mák, čočka, fazole, petržel, pórek, pistácie, slunečnicová a dýňová semínka, kešu, cizrna, ústřice, hovězí maso, hrách, ořechy lískové i arašídy, proso, ovesné vločky, pohanka, olivy, špenát, rozinky, fíky, vlašské ořechy, švestky.


Železo se v potravinách vyskytuje v takzvané formě hemové (maso, ryby, drůbež – lépe se absorbuje a jeho vstřebání je také méně ovlivňováno stavem železa v organismu a není narušováno ostatními složkami ve stravě – kromě vápníku) a nehemové (rostlinného i živočišného původu, představuje hlavní část dietetického příjmu železa). Železo obsažené v mase je tvořeno ze 40% hemovým železem a z 60% nehemovým. Osoby s deficitem železa absorbují více železa z potravin než osoby s dostatečnými zásobami železa.

Vstřebání železa hodně podpoří vitamín C a živočišné bílkoviny (maso). Mezi látky, které naopak vstřebávání železa zabrání, patří tzv. fytáty (cereálie, luštěniny), vláknina, třísloviny (černý čaj, káva), vápník a fosfáty. Některé zdroje však uvádí, že zakysané mléčné výrobky naopak vstřebávání železa podporují.

Lucie Dorazilová, Vnímej své tělo

Komentáře (Celkem 35)

Nalezené položky: 36 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 26.11.2013 21:52:37

>> Mary, 26. 11. 2013 17:35:30 … na předpis, stejně jako Sorbifer a Aktiferrin…

V CZ, nikoliv v SK: http://www.adcc.sk/…ty-4801.html

avatar

Praha

Celkem 26258 km
Minulý měsíc 8 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 26.11.2013 22:22:12

Koukl jsem se do svých zásob a v ÚHKT někdy dostáváme Erytrovit a Hematosil. Ale to jak kdy. Nejspíš podle toho, kdo jim co věnuje. :-(

avatar

Sloviensko

rudo muž 26.11.2013 22:25:07

>> skritek Hugo, 26. 11. 2013 21:44:35

prdlajs vazne len neplytvam smajlikmi, ale ved som napisal ze sme/su sekta ;-)

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Desert muž 27.11.2013 07:28:02

někdy kromě železa chybí i " čaganovy kapky",

avatar

Martinakou žena 07.02.2023 18:21:08

Souhlasím s tím, že je skvělé mít tyto informace o železe a o tom, jak jsou důležité pro naše tělo. Moje rodina a já také doplňujeme naše železo jak přirozeně, tak potravinovými zdroji, jako je listová zelená zelenina, ořechy a semena, a ve formě vitamínů. Zjistili jsme, že užívání vitamínu nám pomohlo zůstat zdravý a udržet si hladinu železa. Zde: https://prozdravi.eu/…atku-zeleza/ poskytuje skvělý zdroj, který pomáhá lidem pochopit důležitost železa a jak ho získat.

avatar

Jardazchocne muž 01.03.2023 09:52:30

>> MartiNo, 25. 11. 2013 12:45:52

Používám výživu Pelupa Fitness obsahuje organickou formu Fe

Motto: běhej pomalu
Nalezené položky: 36 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.