Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Jak správně regenerovat, aby vaše výkonnost rostla?

PORADNA: Jak správně regenerovat, aby vaše výkonnost rostla?
foto: Enervit

komerční prezentace | 02.08.2022 | přečteno: 5105×

Jestli to s běháním myslíte opravdu vážně, musíte brát ohled i na regeneraci. Abyste se i druhý den cítili dobře, a abyste mohli posouvat svou výkonnost dál. Právě v době regenerace totiž roste vaše výkonnost a díky ní půjdete do dalšího sportovního výkonu s doplněnými zásobami glykogenu, s připravenými svalovými vlákny a ideálně nastaveným organismem.

Hned na začátku je potřeba si uvědomit, že výkonnost neroste během tréninku nebo závodu, ale až PO sportovní aktivitě. V době, kdy se tělo přizpůsobuje proběhlé zátěži a snaží se připravit tak, aby ji příště zvládlo ještě lépe. Proto je pro něj období regenerace zcela klíčové. A proto je kvalitní regenerace tím nejlepším a také prvním, co pro sebe můžete udělat směrem k dalšímu tréninku.

Jednat je třeba hned, protože první fáze regenerace trvá jen zhruba 30 minut. Tomuto úseku říkáme také „anabolické okno“ a během něj je tělo de facto jako houba – připravené maximálně nasát to, co co mu dáte. Stojí především o vyčerpaný glykogen (sacharidy), který poháněl vaše svaly, ale i o ztracené tekutiny a vypocené minerální látky. Protože je rychlost důležitá, nejvhodnější bude regenerační nápoj. Rychle se totiž vstřebá a obsahuje vše potřebné. Tak jako třeba legendární Enervit R2 Recovery Drink.

Tento regenerační nápoj urychluje procesy obnovy sil organismu po závodě nebo tréninku tím, že obsahuje komplex toho, co unavené tělo potřebuje bezprostředně po výkonu:

° velké množství různých druhů sacharidů (dextróza, sacharóza a maltodextriny) v jednoduché formě pro rychlé doplnění vyčerpaných zásob energie,

° aminokyseliny (L-glutamin a BCAA), které putují přímo ke svalovým vláknům a přispívají tak k jejich obnově a zachování,

° a také mix potřebných vitaminů, antioxidantů a vypocených minerálních látek.

– – –

Proč je regenerace tak důležitá

Už víte, proč se bez kvalitní regenerace neobejdete? Tady jsou tři hlavní důvody:

° Předejdete tomu, aby se ve vašem těle za delší či kratší dobu něco zadrhlo a přestalo fungovat.

° Vaše výkonnost poroste, a to díky úžasné vlastnosti organismu adaptovat se na předchozí zkušenost. Za předpokladu, že k tomu dostane adekvátní časový prostor a podmínky (výživu).

° Budete v pohodě, protože jen ten, kdo není vyčerpaný a jeho tělu nic nechybí, může být spokojený, radostný, usměvavý a plný energie.

Jaké druhy regenerace známe

Pod pojmem regenerace vnímáme návrat organismu do tzv. homeostázy, čili stálého vnitřního prostředí (řekněme do ideálního stavu, v jakém se organismus nacházel před výkonem). Z tohoto pohledu se můžeme bavit o rychlé a pomalé regeneraci:

° Rychlá regenerace se počítá na minuty a patří k ní ustálení tepové frekvence nebo vyrovnání kyslíkového dluhu. Výživou tuto fázi nijak neovlivníme.

° Pomalá regenerace už probíhá v řádu hodin (až desítek hodin) a zahrnuje doplnění tekutin, obnovení zásob energie či hladiny minerálních látek, opravu poškozených svalových vláken nebo odvod metabolitů. Je zřejmé, že tuto fázi regenerace silně ovlivňuje výživa, která je pro její zdárný průběh naprosto nezbytná. A jak si řekneme dále, můžeme si pomoci třeba i kompresí.

Čím tedy můžeme tzv. pomalou regeneraci urychlit z pohledu jednotlivých cílů?

– – –

Jak dlouho trvá regenerační proces

V případě optimálního doplňování živin po výkonu trvá regenerace až 48 hodin (2 dny), v závislosti na typu zatížení a intenzitě výkonu. Když však budeme k povýkonovému jídelníčku přistupovat lajdácky, můžeme dobu regenerace uvedenou v tabulce níže dokonce i zdvojnásobit, což se pak negativně projeví na delší době trvání únavy a menší četnosti kvalitních (rozvíjejících) tréninků. Nebo na častém trénování ve stavu únavy, což může vést až k únavě chronické.

Optimální regenerační procesy naopak umožňují sportovcům, aby do další tréninkové jednotky či závodu nastoupili v co nejlepším možném stavu, s doplněnými zásobami energie, minerálních látek, tekutin a opravenými svalovými vlákny. Proto může správně zvolená výživa zcela jistě urychlit regeneraci po výkonu a připravit tak zároveň vaše tělo na další sportovní výkon.

Lepší regenerace i díky kompresi

Výrazně pomoci v této klíčové fázi může i kvalitní komprese. Ta totiž vhodně stahuje svalové partie a zajišťuje tak i efektivní a rychlejší regeneraci. Jak? Rychlejším transportem doplněných živin (viz výše) ke svalům i rychlejším odvodem odpadních látek, například laktátu, pryč. Kvalitní komprese je tak velkou podporou regenerace, protože stabilizací a zpevněním namoženého a unaveného svalu urychluje odplavování metabolitů a tím se i oddaluje nástup metabolické acidózy (únavy svalu). Nehledě na to, že komprese pomáhá eliminovat i vznik svalových mikrotraumat během sportu, takže organismus jich díky tomu musí po skončení výkonu řešit méně.

Aby ale k potřebnému efektu došlo, je potřeba spoléhat na kvalitní kompresní doplňky, které garantují různé tlaky na různých místech, a zajistí tak jejich funkčnost. Důležitá je v tomto případě i velikost kompresních návleků, podkolenek nebo kraťasů vycházejících z velikosti vašich svalů. Jen tak může být komprese skutečně účinná a podpořit váš výkon. Doporučit můžeme třeba českou značku ROYAL BAY, která má za sebou vlastní vývojový tým a know-how vycházející z dlouholeté praxe ve zdravotnictví. Přenesení těchto poznatků do sportu je další vaší výhodou pro vás, aby se vám běhalo lépe.


ČTĚTE TAKÉ:

Co jíst před sportem, aby se vám běželo lépe

Glykogen, tuky, aminokyseliny… Kde se bere energie pro běh?


Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 02.08.2022 17:46:29

Jestli to s běháním myslíte opravdu vážně, musíte brát ohled i na regeneraci. Abyste se i druhý den cítili dobře, a abyste mohli posouvat svou výkonnost dál. Právě v době regenerace totiž roste vaše výkonnost a díky ní půjdete do dalšího sportovního výkonu s doplněnými zásobami glykogenu, s připravenými svalovými vlákny a ideálně nastaveným organismem.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.