Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Icebreaker GT150 - funkčnost je víc než vzhled

TEST: Icebreaker GT150 - funkčnost je víc než vzhled
foto: Icebreaker

Pavlína Hanušová, Radek Narovec | 11.08.2009 | přečteno: 27191×

Panující vedra jsou jako stvořená pro testování běžeckého textilu. Zvolili jsme tentokrát výrobek, respektive výrobky, které se honosí přívlastkem “Novozélandský zázrak” a nebojí se říci si o opravdu velké peníze. Funkční triko a ponožky z novozélandské přírodní vlny letní řady GT150 na sebe asi na pultech obchodů nestrhnou pozornost supermoderním designem, přehlédout byste je ale rozhodně neměli.

Ovčí merino vlna má vlákno měkké na dotek, je hřejivější, prodyšnější a nezadržuje pachy. Icebreaker sází na materiál z ovcí chovaných ve vysokých nadmořských výškách, protože ty produkují vlnu jemnější, než ovce v nížinách. Už jen to naznačuje pracnost výroby, která se následně odráží i v ceně výrobku. Běžce ale bude hlavně zajímat, jak je to s funkčností prádla.

Testovali jsme pánskou i dámskou verzi trika s nejnižší gramáží a běžecké ponožky. Zatímco triko okamžitě po doteku upoutá svou jemností a tenkostí, ponožky naopak tloušťkou sednou spíše vytrvalcům až ultravytrvalcům. Ale popořadě.

DESIGN A PROVEDENÍ

Většinou se snažíme nechat hodnocení vzhledu na čtenářích, protože design je hodně subjektivní záležitostí. Běžcům přírodňákům spíše sednou usedlejší barvy a provedení, naopak městští masoví závoďáci se chtějí ukázat v barevně odvážnějších kombinacích. Výrobky Icebreaker budou někde uprostřed, mírně směrem k nenápadnosti.

Triko z letní kolekce pro běžce a bikery GT150 je nabízeno ve verzích s krátkým i dlouhým rukávem i bez rukávů v převážně jednobarevných barevných provedeních. Spodní lem je lemován náročným šikmým proužkem. Není to tedy oblečení, na kterém by někdo šetřil, ať už kupující nebo výrobce.

Na první pohled působí spíše jako spodní vrstva. Máte-li triko v létě použít jako horní (tedy jedinou) vrstvu, nemůžete se zbavit pocitu obyčejnosti až lacinosti. Tento pocit je ještě umocněn pro vlnu bohužel typickým zachytáváním prachu a nečistot a vystupování vláken, proti kterému výrobce radí opakované vyprání. V průběhu opakovaného použití a praní se pletenina také poněkud „pomačkává“.

Trochu bychom polemizovali s tvrzením výrobce, že merino neškrábe a je jemné jako hedvábí. Pokud si budete chtít po doběhu otřít čelo nebo tvář, připravte se na hodně řezavý pocit daný patrně enormní tenkostí jinak pevného materiálu.

V případě ponožek je design ještě usedlejší, zcela v duchu firemního kréda „směrem k přírodě“. Zejména u pánských modelů proto nečekejte výrazné barevné kombinace. Naopak radovat se budou ti, kteří nechtějí vybočovat z řady, případně hledají ponožky, které “schovají” nějakou tu nečistotu. Ostatně, tlusté ponožky najdou své uplatnění spíše v chladnějším počasí, tedy v sezónách, kdy nohy schováváme před chladem do delších nohavic.

Jelikož ponožky jsou z běžeckého prádla nejvíce zatěžovány oděrem a přírodní materiály v odolnosti dostávají hodně „na zadek“ od syntetických, nečekejte ani od ponožek Icebreaker v tomto ohledu zázraky. Již po prvním použití budou působit ošoupaně, ale pozor – každý výrobce ponožek vám řekne, že právě toto je pro běžce skvělá zpráva, protože se tak snižuje klouzavost nohy v botě.

Dovozce uvádí, že chlupacení ponožek mizí po opakovaném vyprání, to jsme ale nezaznamenali.

PRAKTICKÝ TEST

Pro merino vlnu je typická vyšší hřejivost, proto nás zajímalo, jak si triko poradí s nynějšími opravdu letními podmínkami. Zkoušeli jsme jej jak při dlouhých výbězích, tak při náročném tempovém tréninku a závodu. Obstálo na výbornou. Bez nadsázky se dá říci, že nás nadchlo. Skvěle sedí na těle, rychle od něj odvádí pot a ten se i rychle odpařuje ze samotného materiálu. Po doběhu tedy máte divný pocit, že jste se nějak šetřili…

Triko dobře dýchá, takže počáteční obavy, jak si černé provedení poradí s vedrem, se brzo rozplynuly. V triku budete mít při běhu opravdu příjemný pocit. Přestože dobře opepíná, nikde nesvírá. Jeho tenkost jej předurčuje i k použití jako spodní vrstvy v chladnějším období. Bezchybné jsou i antibakteriální vlastnosti přírodního materiálu.

Podobné zkušenosti jsme učinili s ponožkami. O nich snad dvojnásob platí, že funkčnost je více než vzhled.

Jejich tloušťka budila v parném létě poněkud respekt a do úzkých závodních bot byste se v nich asi jen stěží nasoukali. Jak si poradí s odvodem potu? Po více než měsíčním testování musíme konstatovat, že více než solidně, i když pochopitelně nelze očekávat podobně chladivý pocit, jaký byste měli v odvětrávané botě s tenkou ponožkou. Nebáli jsme si je navléci i na tempový trénink, protože noha je při a po něm krásně suchá a neklouže.

Pokud máte své oblíbené boty, u kterých vás ale trápí to, že při delších bězích míváte otlaky, sáhněte třeba právě po Icebreakeru.

Velkým kladem je dokonalé zpracování špičky. Tuto vlastnost zdůrazňujeme zejména proto, že u některých levnějších výrobků, u kterých je inzerována „bezešvá technologie“, není tento konstrukční detail zpracován s patřičnou pečlivostí. Snad jedno menší varování pro běžce a běžkyně se silnější nohou – ponožky jsou poněkud užší v oblasti kotníku. Chybělo nám i značení levé a pravé nohy, bez kterého střídavé natahování ponožek na obě nohy vede k jejich vytahání v oblasti palce a následnému „přeplnění“ úzkého prostoru mezi malíkem a zužujícícm se krajem boty.

Stejně jako u trika byly tělesné pachy u ponožek téměř nulové a to i při opakovaném použití bez vyprání.

ÚDRŽBA

Distributor doporučuje triko před vypráním 2–3× propotit, aby se zatáhla volná vlákna, která mohou „kousat“. První praní v ruce ve vodě na 40 stupňů, sušit navolno na šňůře, ne v sušičce. Každé další praní už probíhá standardně v pračce s prádlem stejné barvy a opět na 40 stupňů. Pozor, bez změkčovadel! V průběhu měsíců se na každém vlněném prádle mohou utvořit drobné žmolky právě z volných vláken – není nic jednoduššího, než vyprat triko společně s nějakou tvrdší tkaninou – džínami, montérkami apod.

Můžeme potvrdit, že po mnoha pracích cyklech a při dodržení předepsaného způsobu údržby si materiál zachovává všechny deklarované vlastnosti, je barevně i tvarově stálý.

ZÁVĚR

Triko nás uchvátilo svou funkčností. I po opravdu těžkém tréninku přes poledne skvěle odvádělo pot, na omak bylo skoro suché a šlo následně poměrně lehce přetáhnout přes hlavu. Je těžké mu vyčítat mírné neduhy patřící k typickým projevům přírodního materiálu. Funkčnost je v tomto případě daleko pádnějším argumentem pro koupi, a to i za vyšší cenu.

To samé platí o ponožkách, po kterých by měli sáhnout především maratonci a fandové ještě delších tratí, jejichž nohy si hodně zkusí. Tloušťka ponožky ale nevadí ani při dynamickém běhu, na noze nekloužou a opačně noha neklouže ani v botě. Ve zkratce: na některých výrobcích byste opravdu neměli šetřit!

KLADY A ZÁPORY TRIK

+ perfektně odvádí pot
+ i zcela propocené triko zůstává na omak suché
+ příjemně se svléká

– vlna zachytává nečistoty
- tenkým materiálem si neotřete zpocenou tvář

KLADY A ZÁPORY PONOŽEK

+ tloušťka chrání před oděrky a puchýři
+ perfetně sají pot
+ noha v botě skvěle drží

– ve vedru tolik nechladí
- rychle se třepí (spíše designová záležitost!)
- nemají označení pro pravou a levou nohu


WEBOVÉ STRÁNKY FIRMY ICEBREAKER

 

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Dobříš

Celkem 1367 km
Minulý měsíc 0 km

martinha muž 11.08.2009 07:48:16

Mám a mohu potvrdit. Výrobce dokonce tvrdí, že Merino nesmrdí. A je to pravda. Jednu jsem provedl test, vzal si ho na takový menší outdoor. Hygiena prakticky žádná a po třech dnech to triko skoro vůbec nezapáchalo. Je to fakt skvělá věc, škoda těch cen. Ale já jsem už na Merino závislý. Martin

avatar

Celkem 11273,36 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:02 (2013)
půlmaraton: 1:37:23 (2013)
maraton: 3:43:40 (2012)

polopes muž 11.08.2009 08:12:06

Trika ICEBREAKER používám a mohu jen doporučit. Výborné vlastnosti a opravdu i poněkolika dnech intenzivního používání bez zápachu.

avatar

Litoměřice,Brno

Celkem 690 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:23 (2010)
maraton: 3:28:23 (2007)

mr.pohoda muž 11.08.2009 08:33:43

Distributor doporučuje triko před vypráním 2–3× propotit, aby se zatáhla volná vlákna, která mohou „kousat“.

V testu není zmíněné, jestli kousání opravdu zmizelo. Nedávno jsem si chtěl stejné triko koupit, ale právě kousavý materiál mě odradil.

Motto: http://ski-map.net - nejlepší lyžařská mapa celé Evropy
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 11.08.2009 10:19:36

>> mr.pohoda, 11. 8. 2009 08:33:43

Ono „kousání“ jsme ani neregistrovali, spíše jsme položili dotaz na ono zachytávání nečistot a bylo nám řečeno, že toto po opakovaném vyprání se má postupně snížit. Na posouzení zatím uběhla krátká doba.

avatar

Praha - Klánovice

Celkem 24666,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:21 (2007)
půlmaraton: 1:26:18 (2007)
maraton: 3:02:54 (2010)

Ondra1 muž 14.08.2009 22:38:00

Tak já mám s Icebreakerem dost zkušeností, nejen s běháním a za sebe můžu s klidným svědomím říct, že už bych si ho nikdy nekoupil a ani bych ho nedoporučil. To, že nesmrdí ani po měsíci v horách můžu potvrdit, občas jsem ho jen přemáchl ve vodě s mýdlem na praní. Co se mi ale stalo už 2× a víckrát to za ty peníze pokoušet nebudu – při svlékání ze spoceného těla se mi tričko roztrhlo na zádech po celé šířce asi 10 cm pod krkem. U jednoho trika se mi to stalo po roce půl, u druhého po 4 týdnech expedice!!! Nevím, zda může mít na materiál vliv UV záření ve větších nadmořských výškách (do 5.000 m.n.m., pak už nebylo nikdy jako vrchní vrstva), ale nic takového jsem se od výerobce stejně nedověděl. Závěr – obě trička skončila v koši a nyní opět používám sintetický Craft i prastarou Moiru, která stále drží, ač ji intenzivně používám cca 6 let. Takže za mě takhle:-) Ondra Uher

Motto: Zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný.

administrator 03.04.2010 13:33:00

Panující vedra jsou jako stvořená pro testování běžeckého textilu. Zvolili jsme tentokrát výrobek, respektive výrobky, které se honosí přívlastkem “Novozélandský zázrak” a nebojí se říci si o opravdu velké peníze. Funkční triko a ponožky z novozélandské přírodní vlny letní řady GT150 na sebe asi na pultech obchodů nestrhnou pozornost supermoderním designem, přehlédout byste je ale rozhodně neměli.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.