Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak vybírat podzimní běžecké bundy

Jak vybírat podzimní běžecké bundy
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 15.10.2009 | přečteno: 24470×

Podzimní běžecké bundy nejsou rozhodně levnou záležitostí. Má smysl utrácet několik tisíc korun za funkční materiály, nebo je lepší vyběhnout v něčem obyčejném, o řád levnějším? Co vlastně je na cenově špičkových bundách do podzimních plískanic tak mimořádného?

Rozhodně se od nás nedočkáte obhajoby nákupu toho nejlepšího za nejvyšší cenu. Konečný výběr závisí na vás, požadovaném komfortu, běžeckém apetitu, vnímání módy ve sportu a samozřejmě i obsahu peněženky.

Existují ale zásady, na které byste měli při výběru rozhodně dbát.

Tou první a pro toto roční období asi nejdůležitější věcí je tepelná a větrná izolace a současně dostatečné odvětrávání. Což jsou požadavky dost často protichůdné. Většina bund má největší ochranu vpředu, zatímco pot je odváděn hlavně v části zad. Co když se ale při běhu otočí vítr vám do zad? Jedinou ochranou vám pak bude zůstat v pohybu a udržovat tělo v teple.

Střih bundy bude věcí hodně subjektivní, ale určitě si vyzkoušejte zapínání zipu bundy. Někdy to jde hodně ztuha, leckdy se zip zadrhne. Takovou bundu rovnou odložte, protože není při běhu (a závodě zvlášť) nic otravnějšího, než boj s vlastním oděvem… Muži by si měli ověřit, že konec zipu jim nedře do ohryzku krku. Pokud ano, volte modely s ukončením zipu mírně na stranu.

Límec by neměl být fixní a příliš vysoký, vadil by při běhu. Krk snáze ukryjete před chladem šátkem.

Dbejte na to, aby bunda byla lehká a materiál „nezmuchlatelný“. Dost často budete bundu nosit jako druhou či dokonce třetí vrstvu a občas ji velmi rádi sundáte a omotáte si ji kolem pasu. Většina kvalitních materiálů je i po následném nasazení nedotčena. Lehkost bundy je podstatná kvůli potu, který pokud není odváděn, hmotnost oděvu znásobí.

Pozor na dostatečnou délku zad bundy, měla by překrýt ledviny, a to i když jste v mírném předklonu. Po narovnání se by se měla svěsit dolů na zadek, jinak vám zůstane odhalena na chlad nejnáchylnější část těla!

Vybírejte bundu s kapsami a pozor – musí být uzavíratelné a ne moc volné uvnitř, aby vám klíče, mobil nebo třeba mince v ní neskákaly. Milovníci hudby budou hledat výrobky s maličkou kapsou na rukávu na MP3 přehrávač.

Další vychytávkou pro chladná rána a večery jsou poutka na konci rukávu, do kterých vsunete palce a konec rukávu se tak neposouvá po ruce a neodhaluje zápěstí. Někteří výrobci na konec rukávu umísťují průhledné okénko, abyste nemuseli kvůli pohledu na sporttester rukáv pracně přetahovat. Ostatně pozor i na příliš pevné manžety, jejich přetahováním můžete nechtěně sporttester spustit nebo zastavit.

Podzim je obdobím rychle se zkracujících dnů, šance na běh za světla klesají. Proto nezapomeňte při výběru hledět na dostatek reflexních prvků. Čím více budete viděni, tím lépe pro vás. Fotografové vás nebudou mít rádi, ale bezpečnost a zdraví jsou přednější.

Pro horské běhy jsou důležité věci jako kapuca a stupeň odolnosti svrchního materiálu proti sloupci vody. Pro nížiny a kratší městské běhy se dá obojí oželet.


VELKÝ PŘEHLED PODZIMNÍCH BĚŽECKÝCH BUND NALEZNETE V NEJBLIŽŠÍM ČÍSLE ČASOPISU BĚHEJ, KTERÉ VYCHÁZÍ 23.ŘÍJNA

 

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Vrbno pod Pradědem

Celkem 40 km
Minulý měsíc 0 km

jsemlump muž 15.10.2009 09:02:08

Myslím, že po dnešním ránu by měl titulek nadpisu obsahovat spíše slovo zimní :) Nač podzimní bundu ve 20 centimetrech sněhu ::)

Motto: Nehraji na hodiny, minuty, vteřiny - já běhám pro krásu pohybu.
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 15.10.2009 09:58:13

Docela se mi osvědčilo, používat na běh
oblečení primárně určené pro cyklistiku,
rozhodně větší výběr a výhoda prodloužených zad

Motto: ...kam až?
avatar

Hradec Králové

Celkem 331 km
Minulý měsíc 0 km

Kamaz muž 15.10.2009 10:27:27

Na podzim se mi osvědčí „šustka“ z materiálu gore-tex, ve verzi pac-lite. Naprosto lehounká, odvětrání přes zipy v podpaží s kapucí a tvarovaným kšiltem. Možnost stažení v pase a na rukávech je samozřejmostí. Kapsa na Mp3 v krytém zipu na rukávu.
Pokud už je opravdu zima dávám po ni micro-fleece bundu a jako základ termo s dlouhým rukávem.

Motto: Co nebolí - to není život, co nepomíjí - to není štěstí.
avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
15.10.2009 23:20:24

Funkčního běžeckého textilu jsou plné krámy. Sehnat ale potřebnou velikost XL je dost velký problém a to u všech možných značek.

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 19.10.2009 10:09:37

Kromě funkčnosti, střihu atd je pro mne důležité ještě přečíst všechna pidipísmenka, aby to nebylo, byť značkové, z Číny. V Dráždanech na maratonu vystavovala německá firma se vším Made in EU, z větší části u nás v Česku. S příznivými cenami – a pak že to nejde. Sympatické.

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...

administrator 03.04.2010 13:33:04

Podzimní běžecké bundy nejsou rozhodně levnou záležitostí. Má smysl utrácet několik tisíc korun za funkční materiály, nebo je lepší vyběhnout v něčem obyčejném, o řád levnějším? Co vlastně je na cenově špičkových bundách do podzimních plískanic tak mimořádného?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.