Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžecká bunda - druhá vrstva, kterou oceníte

Běžecká bunda - druhá vrstva, kterou oceníte
foto: Martin Symon

Tereza Rozehnalová | 26.09.2011 | přečteno: 12853×

Podzimní počasí nás nenechá spát. Přes den byste ze sebe svlékli i to funkční triko a ráno nebo večer sháníte, kde zůstala na jaře svlečená bunda. Začíná nejbarevnější období roku a s ním i starost, co si vzít na běh jako druhou svrchní vrstvu. ŘÍJNOVÉ BĚHEJ PŘINESE VÝSLEDEK TESTU 10 BĚŽECKÝCH BUND

Nezahálíme a testujeme pro vás rovnou desítku běžeckých bund určených na chladnější – i když ještě ne úplně mrazivé zimní – počasí. Výsledek testu se objeví v novém vydání časopisu Běhej, které vychází 21. října. Je opravdu na co se těšit, ať už se jedná o barevnou škálu, nebo o materiály a střihy.

Pro mnohé běžce stále druhá vrstva zůstává málo důležitou a řeší to starou “mikinou” nebo univerzální větrovkou. Jakékoliv funkční tričko pod tím ale ztrácí smysl. Sice odvede pot od pokožky, ale ten se zarazí na nepropustnosti špatně zvolené bavlněné bundy. Ta ho nasaje, popřípadě i s venkovní vlhkostí, a stává se studeným těžkým břemenem. „Starší modely větrovek propustnost neznaly. Měly chránit především před větrem, voděodolná úprava byla v začátcích,“ vzpomíná Petr Kostovič, který běhá už přes třicet let.

Na trhu běžeckého oblečení dnes najdete mnoho modelů a pestrou paletu barev běžeckých bund. Bunda už není “jen” běžecká, ale může být letní, do chladnějšího počasí a bunda vyloženě do mrazu. Od všech typů očekáváme to stejné. Prodyšnost, aby odváděla vlhkost od těla, ale udržovala ho stále v příjemném teple, odolnost vůči větru a dešti, dobře padnoucí střih, který nás neomezuje v pohybu, možnost volby barev, různé vychytávky, jako jsou kapsy na klíče, mp3 nebo odepínání rukávů, a to všechno za přijatelnou cenu.

Tak jako u jiného funkčního textilu, i zde se převážně jedná stále o stejné materiály. „Polyester (PES), Polypropylen (PP nebo POP), Polyamid (PAD) a někdy s přídavkem elastomeru – Elastan, Spandex nebo Lycra. Každý výrobce používá jiné procentuální složení těchto materiálů a jinou úpravu jejich vlákna,“ říká Pavlína Hanušová z firmy Army shop, která se zabývá výrobou sportovních oděvů i třeba padáků. Na trhu jsou tedy k dostání bundy z materiálu připomínající šusťák, ale i microfleece nebo softshell.

Stále se najde někdo, kdo nákup letní bundy považuje za vyhozené peníze. Letní běžecké bundy oceníte při větrném počasí nebo při doběhu. Komu na zpocená záda nafoukalo, ví své. Prochladlé svaly vám nedovolí se pár dní narovnat. Tyto bundy jsou z lehkých materiálů a snadno je uvážete kolem pasu nebo je nacpete i do kapsy od šortek.

Od bundy do chladnějšího počasí už očekáváme víc. Jedná se o bundy, které výrobci doporučují cca od +5 do +15°C. Jednovrstvé, nanejvýš se síťovinou v některých partiích, které nejenže ochrání vůči větru, ale i vlhkosti a dešti. Bývají taktéž užšího střihu, protože více jak jedno tričko se pod ně nenosí. Na rozdíl od letních mívají prodloužené rukávy nebo kapuci a často i reflexní prvky.

„Zimní bundy na běh už má téměř každý běžec v šatníku. Stačí totiž jedna kvalitní a vyhnete se pěti vrstvám triček a trik,“ potvrzuje běžec a redaktor Petr Kostovič. Vrchní nepromokavá vrstva je standardem, stejně jako odolnost vůči větru. Většinou jsou bundy dvouvrstvé, s vyšším límcem, delším patentem u rukávů na přetažení přes nárt ruky, zatepleným zipem a kapucí a reflexními prvky.

Model od modelu se liší a ne každá bunda má všechny vychytávky. Záleží pouze na vás, čemu dáte přednost. Výběr je velký. Jako vždy se vyplatí zajít do specializované prodejny, kde se nebudou divit, když na ně spustíte palbu otázek ohledně funkčnosti či materiálového složení. Obvykle vám doporučí i vhodný prací prostředek, který sami prodávají.

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední

trozehnal 25.09.2011 06:04:14

Podzimní počasí nás nenechá spát. Přes den byste ze sebe svlékli i to funkční triko a ráno nebo večer sháníte, kde zůstala na jaře svlečená bunda. Začíná nejbarevnější období roku a s ním i starost, co si vzít na běh jako druhou svrchní vrstvu. ŘÍJNOVÉ BĚHEJ PŘINESE VÝSLEDEK TESTU 10 BĚŽECKÝCH BUND
Odkaz na článek

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 25.09.2011 11:39:00

Rok výroby 1985, pořád klasika, k dostání coby second-hand různě po webech kolem 5 dollarů, doporučuju ;-) http://www.topdesignerclothing.co.uk/…-jacket.html

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 26.09.2011 15:55:16

jakože teď v září, kdy denní teploty překračují dvacítku se testuje 2. vrstva? Chudáci testeři:-), nemluvě tedy o tom, že bunda je, myslím, až vrstva 3.

avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 26.09.2011 16:16:37

>> jmaselnik, 26. 09. 2011 15:55:16

To mě taky dostalo. Možná běhají v 6 ráno na Modravě.

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
avatar

Chrudim

kámen úrazu žena 26.09.2011 19:44:23

Pokud neprší moc a teplota se neblíží k 5°C, mám lepší zkušenosti, než s bundou, s neprofuk vestou a návleky na ruce. Tahle kombinace pokryje větší rozsah teplot – vesta se dá sundat, ponechat návleky, nebo obráceně, zajistí přitom teplo na tělo, i odvádí pot líp, než bunda ze stejného materiálu jako vesta.

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 26.09.2011 20:49:19

>> kámen úrazu, 26. 09. 2011 19:44:23

pokud se teplota neblíží 5-ti stupňům, tak vystačím s 1. vrstvou. Funkční triko a krátké elasťáky. Jinak s vestou souhlas, ale spíš až tak kolem těch 5 stupňů. Bundu s dlouhým rukávem, byť sebetenší, nad nulou netahám.

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 27.09.2011 18:29:33

nápodobně, oblečení na ilustrující fotce je pro mě spíše zimní a kolem +2C

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.