Běh na Grossglockner
bezecmichal
21.07.2012 18:50:37
Dobrý den, měl bych zájem se v příštím roce zúčastnit běhu na Grossglockner nebo podobné alpské lahůdky. Vlastně klidně i tento rok. Hledám k sobě však pár lidí, kteří by byli ochotni se domluvit na společné dopravě a organizaci. Prosím pište… Michal:-)
Praha
marek27
21.07.2012 19:02:55
>> bezecmichal, 21. 07. 2012 18:50:37
Ahoj, nebránil bych se příští rok jednomu alpskému maratonu.
nickerss
21.07.2012 20:56:37
Rovněž bych rád sehnal někoho, kdo vyhledává takovéto „lahůdky“ a společně podnikl nějakou akci.
Petr
olaf,
21.07.2012 21:03:30
Jsem vždycky myslel že na Grossglockner přes ledovec se dá jít jenom
s mačkama. Jak tam proboha pořádají ten běh? ![]()
Zábřeh
pancha
21.07.2012 21:13:32
>> olaf,, 21. 07. 2012 21:03:30
Zeptej se Honzy
Havlíčka jak se běhá po ledovci ![]()
Praha 4
Zdeněk68
21.07.2012 21:47:59
>> olaf,, 21. 07. 2012 21:03:30
podle mě půjde asi o běh na horskou silnici Grossglocnerstrasse, které vede poblíž nejvyšší hory Rakouska, cca 2600 m n.m., na vrcholu hory by to asi pořadatel neustál, není tam žádné pořádné zázemí.
Okříšky
LiNo
21.07.2012 23:08:03
držím pěsti, před měsícem jsem tam jel na kole a je to docela dřina :)))
olaf,
22.07.2012 01:51:10
Jó už jsem to našel. Běží se samozřejmě jen na to parkoviště
horské silnice, odkud je to nahoru na Grossglocner ještě sakra daleko a
vysoko.
http://www.grossglocknerberglauf.at/
Ono „Běh na Grossglockner“ je potom hodně zavádějící název. Grossglocknerberglauf bych překládal spíš jako „Grossglocknerský horský běh“
To nic nemění na tom že je to tam moc pěkný.
klarusjaa
22.07.2012 07:58:37
>> bezecmichal, 21. 07. 2012 18:50:37
Ahoj, příští rok bych se něčejo takového ráda zúčastnila, takže se
klidně hlásím party ![]()
nickerss
22.07.2012 10:31:43
Já bohužel nemám žádný kalendář ani ponětí o termínu takových závodů. Pokud by se něco obdobného v bližší nebo vzdálenější době konalo, stačí se jen domluvit..
Brno
milan
22.07.2012 14:01:52
>> Zdeněk68, 21. 07. 2012 21:47:59
Na samotný vrchol GG vede několik lezeckých cest, z nichž i normálka má dva úseky obtížnosti 1–2 UIAA. Většina rozumných lidí se tam prozřetelně jistí, „běžecký terén“ je to snad jen pro Uli Stecka. Z parkoviště Franz Josefs Höhe je to přes ledovec Pastersee ještě poctivá celodenní tůra (-300 m/+ 1500 m).
Bratislava
andyxx7
22.07.2012 18:45:18
celkom pekny zahul je aj beh na najvyssi nemecky vrch Zugspitz. Je to okolo 17km a prevysenie 1800–1900m. Asi pred troma tyzdnami som to absolvoval, dokonca aj pocasie v den pretekov vyslo, slnecno a +6st. bolo na vrchole
bezecmichal
22.07.2012 22:44:54
Pro běhy pořádané v Rakousku může být velmi nápomocen server www.laufkalender24.de, kde si je možno
vyhledat dané závody v dané německy mluvící zemi pro dané období a styl
běhu. Mě láká berglauf, čili horský běh, běh do kopce s pěkným
převýšením. 15.8. se běží Hinteralm Brutal-Berglauf, 7,5km, 1000m
převýšení. Koná se v Lilienfeldu, což je 2 hodiny autem z Břeclavi. Co
tomu říkáte? Nebo zkusit i jiné běhy, stačí si jen vybrat a domluvit se.
Nedisponuji autem, umím však německy a rád to naplánuju. Takže?
Hlaste se běžci!
Vážnější zájemci mi případně napište na email: m.bechny@seznam.cz
bezecmichal
22.07.2012 22:46:36
běh v Lilienfeldu:
http://www.laufkalender24.de/…erglauf.html
termínovka: http://www.laufkalender24.de/?…
rudo
23.07.2012 00:42:46
http://www.grossglocknerberglauf.at/index.php?…
to popisuje ako velku srandu s vodou a blatom az po kolena, teda nie typicky beh do vrchu skor klasicke britske blatove crosy
Praha
Kunaba
23.07.2012 12:11:32
>> andyxx7, 22. 07. 2012 18:45:18
Čus, taky jsem běžel na Zugspitze a všem, kdo hledají opravdu náročný závod ho vřele doporučuji!Je to 17,8km s převýšením 2200m, přičemž na posledním úseku 1,2km je převýšení 400m. Jinak tady jsou stránky na závody v Alpských zemích.Jen si vybrat…http://www.berglauf.info/termine.html
nickerss
23.07.2012 16:37:54
Spousta odkazů, spousta závodů, jenom si vybrat. Já jsem bohužel angličtinář, takže se v tom prt vyznám. Pokud máte někdo chuť někam vyrazit, spojme společně síly, jsem mobilní.
bezecmichal
23.07.2012 20:01:51
>> nickerss, 23. 07. 2012 16:37:54
Výborně! Tak co bys řekl tomu 15.8. do Lilienfeldu? 7,5km, 1000m převýšení. O organizaci bych se postaral. Máš tedy zájem? Pokud jo, tak jsme dva a můžem zkusit sehnat další ;)
nickerss
23.07.2012 21:00:29
>> bezecmichal, 23. 07. 2012 20:01:51
Dobře, já jsem pro. Podívám se ještě do kalendáře, jestli v té době nemám náhodou jiný závod, jinak rád vyrazím. Zítra dám vědět.
bezecmichal
23.07.2012 22:18:33
>> nickerss, 23. 07. 2012 21:00:29
Ok. Vychází to na středu. Domluvíme se a případně na tom začneme pracovat. Zatím zdar
bezecmichal
24.07.2012 12:23:08
>> klarusjaa, 22. 07. 2012 07:58:37
Samozřejmě :) Budu s tebou počítat ![]()
Brno
vryska
24.07.2012 14:39:11
Letos jsem Grossglockner Berglauf běžel, trať za sucha určitě nádherná, letos dole 10C, nahoře 0C a sníh a lilo jako z konve celý závod. Běží se ze začátku cca 2 km po asfaltu, pak následuje cca 2 km hodně prudká lesní cesta a pak už chodník a skalnatý chodník. Na závěr posledních 930m je cca 500 schodů – to je lahůdka. Letos byly z chodníčků bažiny a ze skalnatých chodníčků potoky. Závod je velmi dobře organizovaný, mohu doporučit.
nickerss
24.07.2012 19:40:03
>> bezecmichal, 23. 07. 2012 20:01:51>> bezecmichal, 23. 07. 2012 20:01:51*
Teď jsme si všiml, že je tu psáno, že se závod koná ve středu. Nevím, jestli je v Rakousku běžný pořádat závody uprostřed týdne. Zkusím si na to vzít dovolenou…Jinak nevidím problém.
bezecmichal
24.07.2012 21:41:11
>> nickerss, 24. 07. 2012 19:40:03
Ano, vycházi to na středu. Naši jižní sousedé jsou zvyklí asi běhat závody v jakýkoliv den;-) Asi bude lepší komunikovat via email nebo třeba FB. Můj je m.bechny@seznam.cz, tak se ozvi a domluvime se. Pokud se tu najde ještě nějaký odvážlivec/odvážlivkyně, tak napište. Sportu zdar:-)
Iva Milesová
24.07.2012 23:54:31
Ahoj, Grossglockner Berglauf jsem běžela minulou neděli už počtvrté. Výbornou termínovku alpských běhů lze najít na Berglaufpur.de, byť diskutabilní mohou být názory autora (nemá rád seběhy a světovou vrchařskou asociaci WMRA). O následujícím víkendu se běží v Telfesu u Innsbrucku (pozor, ne Telfs, ale Telfes), to je úplná klasika, léta tam jezdil autobus 40 Čechů, spávalo se na karimatkách v tělocvičně, běžel se závod a kromě toho se týden chodilo a běhalo po horách. Odbyla jsem si tam kdysi svůj první křest alpským vrchařským ohněm…tedy spíš sněhem. Též se o nejbližším víkendu běží na Grintovec ve Slovinsku, je to závod zařazený do mezinárodní série WMRA Grand Prix a má na 9 km převýšení 2km, takže třeba elitní ženy to „běhají“ přes hodinu a půl – tedy průměrné tempo přes 10 min/km. V srpnu se běží v nádherném švýcarském Wallisu běhy Thyon-Dixence, Sierre-Zinal (klasika nejklasičtější) a Matterhornlauf. Před pár lety jsem jela alpskou šňůru, kdy jsem po ME odjela s manažerem Bohdanem Müllerem do francouzského Mende, on mě na zpáteční cestě vyhodil v Bregenz s batohem, následujícíí dva měsíce jsem se potloukala po bězích s kamarády, vlakem, autobusem, stopem a vrátila se až na podzim po MS, když mě p.Müller nabral na jednom půlmaratonu ve Švýcarsku. V Rakousku se v srpnu konají Mayrhofen Harakiri Berglauf (ten se bohužel kryje tentokrát s českou kvalifikací), Ebensee Feuerkogel Berglauf, Kitzbüheler Horn-Strassenlauf. Objíždím to, tak se kdyžtak ozvěte. Tuším, že když se tady u komentářů zmačkne něco jako „požádat o přátelství,“ přijde mi zpráva na e-mail. Předem se omlouvám, že neodpovím hned, jezdím po závodech, trénuju, pracuju, a občas i spím:) Pod Grossglocknerem jsem teď pár dní zůstala a trénovala, pokusila jsem se taky napsat reportáž a ten svůj pokus o článek odeslat do redakce sem na Behej a Bezvabeh, zda by to aspoň ve zkrácené verzi nezveřejnili, ale bohužel v Rakouských vesničkách není zrovna samozřejmostí veřejně přístupný internet, natož funkční, tak se mi to odeslat vůbec nepovedlo. Když jsem si tu všimla diskuse o Glocknerlaufu, tak mě napadlo to připojit sem. Ahoj, Iva ...../následuje pokus o reportáž/
Sezóna alpských běhů do vrchu je v plném proudu a v neděli 15.7. se konal jeden z těch velkých, Grossglockner Berglauf, když v sobotu mu předcházely doprovodné dětské a kondiční běhy ve vesnici a představování elitních účastníků nedělního závodu. Již po třinácté čekal na účastníky běh dlouhý asi 13km s převýšením přes 1100m. Po dvoukilometrovém silničním výběhu z vesnice čekají na účastníky převážně horské cesty a pěšinky, střídají se prudší a rovnější pasáže. Později následuje spíše skalnatý terén, součástí jsou dva seběhy k ledovcovým jezírkům a překonání můstku zavěšeného na ocelových lanech nad dravým proudem řítícím se do soutěsky. V horních částech trati zejména při sebězích po skalách je třeba stezku trochu hledat a při překonávání ostrých kamenů jde o cvičení běžecké obratnosti i zraku. Zatímco u jezírek se vyřádí běžečtí akrobaté, závěrečná část je pro změnu porcí masité sekané pro běžecké dřevorubce – poslední osmistovka se měří jako speciální vrchařská prémie a o jejích parametrech řekne hodně informace, že nejlepší muži zvládají tuto „půlku“ kolem 9 minut a ženy kolem 10, pro upřesnění dodám, že převýšení tohoto „horského sprintu“ je kolem 250m a je třeba zdolat skalnatou stěnu ledovcového splazu zpevněnou terénními schody. Cíl závodu je ve výšce 2370m na terase vyhlídky Kaiser Franz Josefs Höhe, která je dostupná po horské silnici Grossglockner Hochalpenstrasse, již proslavily mimo jiné cyklistické silniční závody. Za jasného počasí se z vyhlídky nabízí pohled na Grossglockner vysoký 3797m a na ledovec Pasterze. Pod terasou je možné spatřit sviště. Pěšky lze pokračovat po cestě procházející několika tunely vedoucími úbočím k vyšší části ledovce a především v ranních a večerních hodinách můžeme ve stráni objevit stádo kamzíků. V roce 2005 hostil Heiligenblut ME v běhu do vrchu. Muži se tehdy utkali na tradiční trati, ženy startovaly o něco výše a dobíhaly též na Franz Josefs Höhe. Zlaté medaile tehdy zůstaly v Rakousku: Andrea Mayr si prohodila pořadí s mistryní Evropy 2004 z Korbielowa Annou Pichrtovou. V mužské kategorii vybojoval zlato Florian Heinzle, Robert Krupička si doplnil pátým místem sérii umístění v první evropské pětce po bronzu z Trenta 2003 a čtvrtém místu z Korbielowa. Kromě individuálního stříbra získala Anna Pichrtová též týmový bronz s kolegyněmi Irenou Šádkovou, Pavlou Schornou (Matyášovou) a Pavlou Havlovou. V letech následujících zažíval Grossglockner Berglauf tehdy ještě jako účastník série WMRA celkem početnou účast českých běžců. V roce 2007 kategorii žen dominovaly Češky, když Pichrtová, Matyášová, Milesová a Havlová obsadily kompletně první čtyři místa. Po dobu několika let mužské kategorii glocknerlaufu vládnul legendární Jonathan Wyatt, o traťový rekord i první místo v ženách se v několika ročnících přetahovaly Anka Pichrtová a Andrea Mayr. Druhá jmenovaná má rekord žen v držení dodnes. Ročník 2012 byl poznamenán dešti a sněžením. Sněžení je ve výškách nad 2000m v Alpách běžné i v létě, v okolí Grossglockneru tentokrát trvaly deštivě – sněhové přeháňky celý týden před závodem. Pěšinky s rašelinovým podkladem byly tudíž doslova nacucané, na pastvinách kolem Briccius Kapelle se bahno mísilo s rozpuštěnými kravinci, z cesty sbíhající k přehradě Margaritze se stal regulérní potok a fotografům snažícím se nacvakat pod cílovou terasou fotky běžců s Grossglocknerem v pozadí mařila snahy nemilosrdná chumelenice. S počasím tak byli předem sžiti snad jenom Britové, kteří jsou vytrvalými srážkami odkojeni z ostrovních zimních krosů a déšť se sněhem jim poskytoval téměř domácí prostředí. Zatímco volba oblečení běžců sahala od tílka a trenek až po zimní zakuklení, nutností pro plynulý běh byly tentokrát víc než jindy špuntovky zabírající v bahně a zároveň nepodkluzující na mokrých skalách. Časy se mění, nejen počasí, a tak i v Alpách se kromě kamzíků a kozorohů začínají v posledních letech objevovat africké gazely. Tentokrát se na trať spolu s téměř devíti stovkami horských koz různé fyzické konstituce vydala i pětičlenná skupina rychlonožců z Keni importovaných týmem Run2gether, z toho 4 muži. Ti se brzy probojovali do popředí a jen jednoho z nich v závěrečné prémii předstihl novozélandský Kiwi. Až za pátým Keňanem se umístil první Rakušan Markus Hohenwarter, za ním byl Honza Havlíček následovaný Britem a Italem. V horském sprintu dokázal dva z Keňanů porazit Pavel Brýdl, který šestým nejlepším mezičasem na této části trati prokázal vrchařské silové schopnosti, jež získává též jako lyžař, biker a nedávno i jako 4. běžec obnoveného Zugspitz Extrem Berglauf. Zatímco v mužské kategorii se i v kopcích už několik let prosazují na MS Eritrejci a Uganďané a i na evropských bězích vídáme často v popředí kromě nich i Keňany nebo Etiopce, v ženách se zatím Afričanky objevovaly jen sporadicky a to ještě většinou ne na předních místech. I tento stav již začíná doznávat změny – na Grossglockneru se tentokrát jako první žena vynořila z chumelenice členka týmu Run2gether, který působí v Rakousku už několik let a mimo jiné též organizuje v Keni běžecké kempy pro evropské běžce. Lucy Wambui Murigi sice zaostala několik minut za nejlepšími časy Andrey Mayr a Anky Pichrtové, dobíhala ovšem lehce a s úsměvem a zřejmě by pod tlakem soupeřky byla schopna běžet rychleji. Druhé místo v ženách vyběhla též lehce běžící Sabine Reiner v čase těsně pod hodinu a půl a Rakušané mohou mít radost, že tato alpská země má konečně zase kvalitní běžkyni, jichž by si vzhledem k množství krásných hor zasloužila mnohem víc. Na třetím místě se s viditelně větším úsilím udržela Antonella Wyatt Confortolla, sedmá z letošního ME. „Tentokrát jsem se trápila,“ přiznala tato medailistka z italské týmové lyžařské štafety z Vancouveru, která má na kontě i početné medaile s vrchařským týmem Itálie. Na čtvrtém místě se půl minuty za Antonellou vyškrábala na Franz Josefs Höhe Kate Goodhead, též několikanásobná běžkyně první evropské desítky a medailistka s týmem Británie. O další místo bojovala Kasie Enman, loňská mistryně světa, jež od té doby stihla zaznamenat ještě jiný životní úspěch a v prostoru cíle jsme ji mohli po závodě potkat s miminkem v náručí. Já jsem se držela v průběhu závodu několik desítek metrů za Kasie. Zatímco v kopcích jsem ji stahovala, na rovinách byla vždy schopna zrychlit a dle rychlé frekvence kroků šlo tušit její kvality. Když jsem ji ale dotáhla v kopci před seběhem k Margaritze, začala jsem věřit, že v závěrečném výstupu po serpentýnovitých terénních schodech bych se mohla dostat před ní, a to se také stalo. Na plošinu jsem nakonec doběhla asi čtvrt minuty za Kate Goodhead. V hodnocení horského sprintu zaběhly nejlepší časy Rakušanky Sabine Reiner a Barbara Stockklauser, já jsem byla třetí. V mužské kategorii se běhu zúčastnilo ještě několik dalších Čechů, výsledky a informace o běhu jsou na adrese www.grossglocknerberglauf.at Co říci závěrem? Grossglockner Berglauf patří k těm komerčnějším běhům s masovější účastí. Plusem je tradice, profesionální organizace a krásné prostředí korutanských Alp. Odradit naopak může vyšší startovné či poplatek na Hochalpenstrasse, která ovšem při slunečném počasí poskytuje nezapomenutelné krásné výhledy. U masovějších horských běhů je také na užších cestičkách problémem nahuštění běžců především ve střední části startovního pole. Většina z těch zkušenějších předních českých vrchařů má už nějaký výsledek z Grossglockneru na předních místech svého běžeckého životopisu, pro ty mladší a ambiciózní vrchaře by účast na alpských závodech určitě měla být motivací, ať už jde o Grossglockner nebo jiné tradiční závody v rakouských Alpách, např. Telfes, Feuerkogel, Kitzbühel, Katrinberg či nově vzniklý Mayrhofen Harakiri Berglauf, zařazený do série WMRA GP. Krásné běhy do vrchu nabízí v létě též Švýcarsko, mezi ty nejklasičtější patří např. Sierre-Zinal, Thyon – Dixence, Matterhornlauf či horské maratony Zermatt, Jungfrau a další. Účastí afrických běžců se pro elitní Evropany situace na horských bězích stěžuje. Nicméně, pokud chceme se světovou špičkou v bězích do vrchu držet krok, asi nezbývá, než se mezinárodních vrchařských závodů i nadále účastnit a s konkurencí se snažit vypořádat. Pro běžce jakékoli výkonnosti jsou pak horské běhy příležitostí pěkných zážitků a aktivně strávené dovolené.
rudo
25.07.2012 00:35:23
>> Iva Milesová, 24. 07. 2012 23:54:31
Ivo, perfektna reportaz, vdaka
bezecmichal
15.07.2013 23:20:28
Ahojte, termín Grossglockner Berglaufu 2013 se blíží. Již tuto neděli. Zatím jsme nejspíše 3, nepřidá se někdo? Řidič vítán. Viz mail m.bechny@seznam.cz
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.