Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Ostatní » Príbuznosť športov a ich vplyv na primárne zameranie

Príbuznosť športov a ich vplyv na primárne zameranie

Nalezené položky: 21 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 22.05.2007 15:44:49

Presúvam sem diskusiu, ktorú sme rozvinuli na stránke behej.com a ktorá je na tom mieste už trochu mimo tému (typologie běžců- talent od boha). S Ječmínkom sme si už hádam vysvetlili mňou zneužitý termín vozenie sa (za čo sa ospravedlňujem, nebolo to tak myslené, ako to znie v češtine) a teraz by som rád počul názory a skúsenosti tých, čo striedajú rôzne športy a aký to má pre nich prínos/závady pri behaní. Príklad: bežkovanie a behanie, cyklistika/MTB a behanie, či plávanie a behanie…atď.

Upozorňujem na základnú premisu- pravidlo špecificity, teda ak chce niekto dosiahnuť čo najlepší výkon, musí sa venovať najmä tomu športu, v ktorom ho chce dosiahnuť. Prenositeľnosť obecnej vytrvalosti- teda aerobic conditioning- existuje, ale nepripraví to telo na špecifický výkon v špeciálnom tempe. Máte niekto iné skúsenosti? (priznám sa, že ja sčasti mám).

avatar

Most (Patokryje)

Celkem 596 km
Minulý měsíc 0 km

slv muž 22.05.2007 17:24:29

podle mě je běh nejjednodušší sport a je vlastně součástí skoro všech sportů. a co mám zkušenosti s tréninkem běhu, tak ten je hodně zaměřen jen na běhání, občas nějaké to posilování. to je podle mě chyba a trénink by měl obsahovat i jiné sporty tak, aby se posílily svaly i jinými způsoby..to by právě mohlo přinést zlepšení a zvýšení účinnosti tréninkového procesu. co se týče vytrvalosti, i pro běžce na delší běhy by se mělo zařazovat anaerobní cvičení, protože se tím zvyšuje odolnost na zakyselení. Když vezmu fotbal jako druhý sport, tak tam je potřeba více trénovat všechny složky vytrvalosti, takže i běh na delší tratě je dobrý, ale ne moc často a ne v průběhu soutěže, protože při tréninku dlouhých tratí dochází k úbytku rychlých svalových vláken, respektive se mění na pomalá. samozřejmě, že větší část tréninkového týdne je zaměřena na fotbalové dovednosti, ale zbytek je zaměřen na sílu, rychlost, výbušnost, koordinaci, vytrvalost..no a k tomuto tréninku se využívá různých sportů od běhu, aerobiku, posilování, spinning, hokej až po balet. obráceně zase běh moc ostatních sportů nevyužívá na trénink. takže podle mě doplňkový sport k běhání jakýkoliv, určitě by to mělo zlepšit výkonnost i z toho důvodu, že je to oživení tréninkového cyklu. tak nevím jestli to je to, cos chtěl slyšet, ale co..

Motto: Asics 2120, JOMA sportswear
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 22.05.2007 17:27:07

Zdravím Mato.

Přestože se k odpovědi na tvou otázku hrnu mezi prvními, nejsem zrovna žádný bourák (viz. můj běžecký profil). Docela přesně znám svoji největší slabinu, kterou je obecná vytrvalost. Nevěřím, že bych dokázal jinak než běžeckým tréninkem natrénovat někam ke svým dosavadním nejlepším výkonům. U mě dokonce ani nefunguje přenos obecné vytrvalosti cyklistika =} běh. V době zranění přidávám hodně (na své poměry) kolo, ale běhám prachbídně. Neustále se s výkonností propadám a po několika týdnech začínám prakticky od nuly. Paradoxní je, že opačně to u mě funguje. Když mám slušně (opět na mé poměry) naběháno (tj. přes 200km), zlepším se na kole o 2–3km/h, aniž bych jezdil víc než 1×týdně 40–50km. Když jsem zdravotně v pořádku, raději tedy běhám, protože to má pro mě i jistý přínos do cyklistiky. Když přidám více kolo, mám ztuhlá stehna (možná špatnou technikou šlapaní?, špatný posed?, nevím) a špatně se mi běhá. Jen běh do kopce mi jde po navýšeném cyklistickém tréninku lépe.

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 22.05.2007 20:52:28

Joj, musel jsem pohledat otázku. Pokud teda otázka zní: [i]rád by som počul názory a skúsenosti tých, čo striedajú rôzne športy a aký to má pre nich prínos/závady pri behaní[/i] Trošku jsem letos (od podzimu 06) začal koketovat s triatlonovým tréningem (plavat i jezdit na kole jsem jezdil i před tím v rámci tréningu, ale který byl s cílem na běh ne na TT). Takže nějak shrnu v rychlosti svoje poznatky.

Co přinese pro běh plavání? Zrychlenou regeneraci po dlouhých bězích. Co přinese plavání běhu? Pocit lepší ekonomiky dýchání. Konečně jsem pochopil, že když jsou zatnutné zuby, tak to neznamená lepší výsledek, ale pouze větší dřinu.

Plavčo ↔ kolo nebudu nějak hodnotit – nejsem schopný, jelikož nedokážu posoudit kvůli málo zkušenostem.

Teď to zajímavější. Co přinese kolo běhu? Zpomalení. Jev, se kterým se sektává více lidí. Nabrání svalové hmoty, ale i zvětšení síly. Běžecky jsem v kopcích marný na jaře, po nějaké vyježdění na kole to je na podzim o mnoho lépe. Člověk na kole si může lépe pohrávat se zátěží – sice na běhu to taky jde, ale není to jaksi plnohodnotné. Takže běžec může zařadit kolo na nízkých tepech, kterých by i při sebepomalejším výklusu přetepal. Běh kolu? U mě asi to, že ze samotného cyklistického tréningu bych se neuměl tak kousnout na závodech. První sezónu, když jsem začal jezdit MTBO (orienťáky na MTB, časově mezi XC a kratšími maratony) tak jsem dravostí z běhu dokázal udržet lidi, které další sezóny ne. Stačil bežecký tréning. Ale opačným způsobem to vůbec nefungovalo (nefunguje). I pro hobby úroveň platí to, že při běhu pracuju naplno se svojí váhou, takže zátěž při x% výkonu je při běhu vyšší. Takže na závodech jsem na to velmi doplatil a divil se, že když jsem najel tolik kilometrů, tak proč šla běžecká výkonnost dolů. V podstatě to odpovídá koyamově teorii.

koyama: teď trochu bokem – to je typické pro běžce, kteří občas sednou na kolo, že jezdí silovým pojetím. Zkus zvýšit frekvenci šlapání (na začátku i za cenu nižší rychlosti).

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady

Celkem 8264 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:09 (2009)
půlmaraton: 1:26:09 (2008)

Oslík muž 22.05.2007 22:44:16

Snad konečně něco do čeho můžu mluvit :) Dokud jsem kombinoval kolo a běh, neměl jsem problémy v kopcích, od doby, kdy kolo omezuji, mám slabší stehna, ale z kola mám vytvrvalost, sílu (jezdím hodně silově), ale nejsem až tak moc zkušený. A co říkáte na Martinu Sálbíkovou, která kombinuje (nebo to má v plánu) rychlobruslení a cyklistické časovky? Vím, že je u nás mizerná úroveň cyklistické scény, ale toto…

Motto: Už nemůžeš? Tak musíš!
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 23.05.2007 08:18:34

Foreste, otazku si spravne nasiel, stacilo trosku potrapit citacie schopnosti :) Ja mam viacero skusenosti z prechodu z cyklistickeho treningu na bezecky a 2 boli velmi pozitivne a 1 (najnovsia) negativna. Prve dva pokusy boli vynutene zraneniami, kde som na 3 mesiace a na 4 mesiace musel uplne vynechat, alebo len minimalne behat. Namiesto toho som s rovnakou frekvenciou treningov trenoval na cyklotrenazeri (bola zima), teda 9–10× do tyzdna. Chodil som iba na lahkych prevodoch a useky som slapal iba na vysokej frekvencii. Po odozneni zranenia som si do 6 tyzdnov velmi vyznamne posunul osobaky na 1500m-5000m. S tratami nad 8km som mal trochu problemy, lebo som citil az do leta, ze nie je nabehane… pocit zlepsenej rychlosti a vybusnosti mi vsak zostal. Moj posledny pokus bol o nieco odlisnejsi, lebo som sa zacal vyhradne vozit na MTB a trenazer som pouzil hadam iba 3–4 razy za cele 4 mesacne obdobie. Pouzival som kombinacie prevodov, aj lahke, aj tazsie, dostal som sa do vybornej MTB formy a v kopcoch som bol k neutahaniu, ale pri zaciatkoch s behom to boli galeje. Je to uz 5 mesiacov, co som obmedzil vozenie sa na MTB na minimum a skoro vyhradne beham, ale stale hladam povodny svihovy krok… skratka mi to dost narusilo styl behu a mam problem si ho znovu osvojit. Vykony samozrejme trpia tiez. Objemy na MTB boli od 500 do 1000km/tyzden, takze aerobne som sa dobre udrziaval, ale bezecka forma bola uplne na dne. Podla mna to bude aj tou volbou prevodov a frekvenciou slapania. Co sa tyka bezkovania, tak ziadne negativne vplyvy nevidim- je to super nahrada za beh, snad len, ze z toho bolia viac ramena. Plavanie okrem leta moc nezaradujem, ked tak len ako regeneraciu.

avatar

Brno

Celkem 11821 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:27 (2007)
půlmaraton: 1:35:43 (2010)
maraton: 3:29:54 (2007)

rk muž 23.05.2007 10:12:17

Odhaduji podle vlastní zkušenosti, že méně než čtvrtina tréninkového času v sedle silničního kola při přípravě na maraton neuškodila, naopak pomohla s regenerací a bezbolestně přidala hodiny pro OV. Běhání mně pomohlo utlumit potíže s koleny vzniklými chladem a přetížením na kole, teď naopak jízdou na kole bojuji proti příznakům přetížení z běhu po maratonu. Běhat vydržím bez bolesti a následků 2 hodiny, na kole 5 hodin s menší intenzitou, ale dlouhodobá únava, rychlostní útlum a apatie bude díky větší energetické spotřebě delší. Horší to bude s horským kolem. Rychlé střídání výjezdů a sjezdů, střídání zakyselení se strnulým odpočinkem ve sjezdech a nepravidelnost frekvence šlapání, se moc nepodobá zátěži při silničním běhu, spíš fotbalu, nebo halovým sportům. Je to myslím vidět i na somatotypech. Běžky považuji za bezpěčnější než tempový běžecký trénink na zasněžené cestě, a za téměř plnohodnotnou náhradu běhu, např. vítěz běhu do vrchu na Dolomitemanovi J.Magál (to jsem čuměl s otevřenými ústy…).

avatar

Kadaň, Ústí nad Labem

Celkem 11706 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:05 (2011)
půlmaraton: 1:37:48 (2010)
maraton: 3:26:26 (2008)

Tudy muž 23.05.2007 10:25:01

Než jsem se začal věnovat primárně běhu, tak jsem 3× týdně posiloval, teď už zajdu jen 1× týdně. Větší svalová hmota (v porovnání s ostatními běžci) v horní půlce těla mě asi zpomaluje, na druhou stranu nevím, co jsou to bolavá záda a ruce.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 23.05.2007 10:39:31

rk, o tom MTB by som to netvrdil. Je to velmi vytrvalostny sport, najma ak nejazdis iba hodinove zavody. Pre mna bolo obtiaznejsie odjazdit 60–70km v terene, nez ist 150km na cestnom bicykli. Tepovka na MTB (zo zaujimavosti som si meral tep pocas celeho treningu- teda aj s padmi a zastaveniami :)) bola v priemere medzi 140–150 t/min pocas celych 3–4 hodin, zatialco na ceste by som takt dlho s tak relativne vysokym tepom len tazko vydrzal.

avatar

Brno

Celkem 11821 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:27 (2007)
půlmaraton: 1:35:43 (2010)
maraton: 3:29:54 (2007)

rk muž 23.05.2007 11:34:55

[quote=Mato]rk, o tom MTB by som to netvrdil. Je to velmi vytrvalostny sport, najma ak nejazdis iba hodinove zavody. Pre mna bolo obtiaznejsie odjazdit 60–70km v terene, nez ist 150km na cestnom bicykli…[/quote] To je dané právě rozdíly v rovněměrnosti zatížení. Horské kolo, zejména na okruhovém závodu, moc neumožňuje šlapat v klidu na únosné průměrné tepovce, spíše jsou to opakované výjezdy na max.výkon, abych se vůbec dostal nahoru, následované křečí ve sjezdu toho, kdo nejezdí sjezdy rutinně s vypnutým mozkem. Nohy bolí jinak z bajku a jinak ze silničky a je to způsobené trhavým šlapáním do čtverce a rychlými změnami síly a kadence u MTB. Pokud vede několikahodinový MTB maraton kvůli propustnosti trati po lesních asfaltkách, rozdíly se mažou. Pro přípravu běžce bych radil silničku na léto a MTB na zimu, aby se mimo silnice vyhnul kombinaci zima, šero, auta a nepozorní řidiči.

avatar

Praha

10 km: 0:35:39 (2008)
půlmaraton: 1:19:16 (2009)
maraton: 2:58:09 (2008)

Křov muž 23.05.2007 12:46:28

Přidám své zkušenosti s kombinací běžky/běh. Snažím se v zimě jezdit na běžkách co možná nejvíc, takže na běh moc nezbývá čas či energie a moje zimní objemy v běhu jsou zanedbatelné. Přesto mám obvykle na jaře v běhu nejlepší výsledky a to prakticky okamžitě po přechodu z lyží. Na běžkách jezdím objemy (>4h), ale v druhé části zimy v poměrně vysokém tempu (cca 20' úseky s krátkými pauzami nebo delší závody). Připadá mi to, jako bych se v zimě nabil a pak z toho žiju přes rok, kdy už pomalu slábnu (to je ale asi dáno tím, že pak raději závodím než trénuju, řadím se mezi tzv. víkendové bojovníky, jak to tu Mato nedávno trefně nazval). Takže já mám s kombinací běžky/běh jenom dobré zkušenosti, k těm plusům patří i to, že během zimy si dám do pořádku i různé drobné zdravotní problémy. Dva roky jsem zkoušel i kombinaci běh/in-line, to ale moc neklapalo. Brusle trénují úplně jiné svaly a OV se při nich tolik nenatrénuje, základem úspěchu je tam hlavně zrychlení při nástupech, nenechat si ujet vláček. Brusle jsem si tedy nechal jen jako regenerační aktivitu.

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 23.05.2007 14:58:23

Mám sice určitou zkušenost s kombinací kola a běhu,ale vždy v dlouhodobějším období výrazně převažovalo jedno z nich.Aktuálně je to kupodivu běh.Snad jen pár let před r.89 jsem čas rovnoměrněji dělil mezi oba sporty a trochu i plavání. :) Z této doby si pamatuji mimo jiné těžší a silovější styl běhu i pokud nenásledoval bezprostředně po kole.Umocňujícím faktorem tohoto pocitu mohly být i tehdy běžně ježděné těžší převody. Dnes se občas svezu na kole a hlavně silnice zvyšuje potřebnou sílu na zrychlení při běžeckém závodě nebo zdolání kopce.Zhoršení běžeckého stylu vlivem kola nepociťuji (není už co zhoršovat). :) Běžky a její silovější a dobrodružnější variantu skialpy považuji v zimě za ideální trening OV,které není nikdy dost a vydrží celou běžeckou sezonu.Kompenzují svalové dysbalance,které bych si vytvářel v letní sezoně.Špičkový slovenští repre ve skialpu (např. Madaj,Svätojanský) jsou rovnocennými soupeři v horských bězích atletům specialistům. Vzhledem k tomu,že jsem letos po mnoha letech začal občas fyzicky pracovat ve výškách na laně mám komplexního pohybu nadbytek.Tyto doplňky běhu,když nezvýší výkonnost,tak minimálně zajišťují minimální problémy s pohybovým aparátem (úrazy nepočítám) ,které jsou běžné mým vrstevníkům.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 23.05.2007 15:41:22

Dik za postrehy vsetkym. Zaujimave sledovat, ako a co sa na kazdom odraza. Milan, zaujimalo by ma, ako to zvladas so skialpom a ake mas pocity bezprostredne po skonceni vypravy a ked ides na druhy den behat… Zvazujem totiz kupu vystroja a zaradit skialp na najblizsiu zimu. Moji kamarati – byvali vyborni bezci- sa ho nevedia nabazit, ale neviem posudit dopad skialpu na behanie, kedze ten beh uz prevadzaju iba sporadicky (aj ked celkom slusne, ale pripisujem to skor ich velkemu talentu). Z toho co viem o lyzovani a bezkovani, ucinky su diametralne odlisne (bezky a beh su OK, lyzovanie a beh sa nemaju radi- strasne mam z toho stiahnute a tazke nohy). Diky za vsetky dalsie skusenosti.

avatar

Brno

Celkem 22207 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:30 (2011)
půlmaraton: 1:23:40 (2007)
maraton: 2:55:30 (2011)

milan muž 23.05.2007 16:26:20

[quote=Mato]Dik za postrehy vsetkym. Zaujimave sledovat, ako a co sa na kazdom odraza. Milan, zaujimalo by ma, ako to zvladas so skialpom a ake mas pocity bezprostredne po skonceni vypravy a ked ides na druhy den behat… Zvazujem totiz kupu vystroja a zaradit skialp na najblizsiu zimu. Moji kamarati – byvali vyborni bezci- sa ho nevedia nabazit, ale neviem posudit dopad skialpu na behanie, kedze ten beh uz prevadzaju iba sporadicky (aj ked celkom slusne, ale pripisujem to skor ich velkemu talentu). Z toho co viem o lyzovani a bezkovani, ucinky su diametralne odlisne (bezky a beh su OK, lyzovanie a beh sa nemaju radi- strasne mam z toho stiahnute a tazke nohy). Diky za vsetky dalsie skusenosti.[/quote] Zkusím ten můj pohyb na lyžích trochu rozdělit : Výpravy: přechod od chaty k chatě,jen vyjíměčně bivakuji.Batoh kolem 25kg bez věcí na lezení(jinak 35kg,vy bratři tomu říkáte výstižně sviňa)-obrovský denní výdaj kalorií (srovnatelný s maratonem),pomalý pohyb po rovině na nízké tepy,do kopce u mě tak 140–160 tepů/min.Sjezdy jsou s těžkým batohem i při slušné technice utrpením-pálení ve stehnech.Jedu na jistotu a často zastavuji.Tempo 200–300 výškových m nahoru a dolů/hod. Vícedenní pobyt na chatě:celodenní tůry (4–9 hod),batoh i s lavinovým setem,mačkami,ce­pínem,sedákem,30m lanem a pár karabinami do 15kg.Nejčastější charakter mých zimních tůr.Na tuto váhu batohu jsem celkem zadaptován.Dá se celkem bez problémů zvládnout 2000–2500m převýšení za den přes sedla a vrcholy.Sjezdy lehčím terénem si vyloženě užíváš a snadno navozuješ pocit euforie.Zasta­vuješ,odpočíváš a kocháš se.V exponovaných pasážích nesmíš padat nebo sestupuješ na mačkách. Závody:zatím mám pouze 3 zkušenosti z loňské sezony,ale není všem sezonám konec: :) Nutná lehká výbava,2–4 hodiny,1000–2000m převýšení. Regulerní běh do mírného kopce a velmi rychlá chůze do strmého.Pro mě kolem 16–20m/min.Sjezdy jsou pro mě utrpením-nejezdím po sjezdovkách,ale jen sjíždím co si vyšlápnu.Z tohoto důvodu se mě rychleji zakyselují stehna.Je to jen otázka minut nebo pár desítek minut za den (počítej 50–150!m/min). Průměrné tepy mám 165–172/min. Rodinná túra: opalování,sva­činka,svařáček,děmänov­ka.Vysoká TF jen při placení. Letos v zimě jsem několikrát zkusil kombinaci ranního běhu (10,5km 500m převýšení) a několikahodinové lehké tůry.Bez problémů,i rychlej­ší ranní běh vyjedeš na nízké tepy.Doporučuji.

avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 23.05.2007 21:56:34

[quote=Mato]Fo­reste, otazku si spravne nasiel, stacilo trosku potrapit citacie schopnosti :)[/quote] Už jsem trošku deformovaný z učení. Nebrat mě vážně ;-) V tom vedru jsem si vůbec nevzpomněl na zimní sporty. [b]Skialpy musím souhlasit s Milanem – výborné na rozvoj OV, hlavně si tím člověk i psychicky odpočine od běhu v období, kdy se hltají kiláky v největších objemech. Tím, že jsem prachbídný sjezdař (i když do kopce mi to nejde taky o nic lépe), můžu potvrdit „pálení ve stehnech“. Jak jsem to letos v únoru poprvé zažil na Malé Fatře. Tepy relativně nízké (tepy mi ve šnečím sjezdu zvedá především strach), ale lokální zakyselení maximální. Osobně bych asi nesnesl túru s těžkým báglem (při turistice není problém) – dost by mě ten baťoh trestal hlavně ve sjezdech. Na druhou stranu je to takový stupeň přídavné zátěže (zatížení kloubního aparátu je oproti běhu mnohonásobně menší cestou nahoru oproti běhu). Příští rok nechám MTB přes zimu ve sklepě, aby se na něj prášilo. Raději ty skialpy. Silově i vytrvalostně naprosto rovnocenné – nehledě, že kolo není v zimě zrovna med. [b]Bežky (klasická technika)[/b]: Je potřeba mít dobře namazáno, jestli ne, pak to není tréning, ale sebemrskčství. I pokud je dobře máznuto, tak je problém s technikou. Přece jenom nutno odlišit 2 pojetí: turistiku a pak to lepší. Jak píšeš Mato o té zatuhlostí nohou, tak to se u mě týká jen prvního nebo druhého delšího výjezdu (20+), pak už si tělo zvykne (teda bohužel ne do další zimy). Posílení ramenní pletence je výhodné pro lidi, kterým dělá plavání problémy (ti, kterým třeba vyskakuje rameno při vzpažení). [b]Bežky (skate)[/b]: Turistické pojetí tady je nemyslitelné. Technicky to musí být zvládnuté dobře, jinak není šance najet solidní počet kilometrů. Sice mám techniku úplně „jak gorila po obrně“, ale občas nezaškodí si třeba zaskatovat na přehradě (pokud jsou dobré podmínky) – narozdíl od tratí je převýšení nulové. TF klidně i o 5 víc při stejné zátěži jako při klasice (zapojení více svalových skupin).

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 23.05.2007 22:08:53

Moje zkušenosti ze střídání sportů sice dlouhodobé, v nějaké koncepční podobě cca půl roku trvající. Řekl bych, že plavání je vynikající kompenzace jakéhokoli suchozemského sportu, protože se zatěžuje svalstvo celého trupu i paží bez statického zatěžování páteře. Po těžkém tréninku není lepší rege než „odválet“ kiláček ve vodě. Kolo a běh na mne působí jako skvěle se doplňující disciplíny. Jsem-li po delším běhu relativně v pohodě, ale dostaví se nějaká bolístka třeba kolene nebo achilovky, dá se celkem v pohodě absolvovat cyklistický trénink, po kterém s vysokou pravděpodobností i bolístka odezní. A opačně, po těžkém kole, kdy nemám moc chutí se na ně ani dívat natož jet, mi příjde běh jako vynikající i duševní rege. Výkonnost zatím nemám takovou (a ani ji nesleduji), abych mohl nějak hodnotit.

Maťo 1000 km na MTB týdně? To je dobře 40 hodin týdně, slušný zápřah, to snad nejezdí ani profíci.

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 24.05.2007 08:32:40

Jejej, to bol desatdnovy usek, v 7 dnoch sa to blizilo viac k 800km. Priemer bol skor na hranici 500–600km, ked sa skratili dni tak menej- o dost. Preto som uviedol rozmedzie (aj ked tu spodnu a hornu hranicu som mal posunut dolu). Profik samozrejme nie som- najma vdaka technike nie, ale s absorbovanim davok nebol problem, s behom sa to neda porovnat, lebo unava je uplne ina. Musim vsak povedat, ze dlhsie ako tych vynutenych niekolko mesiacov by som to nedokazal robit.Toto je vsak uz OT.

avatar

Brno

10 km: 0:33:55 (2009)
půlmaraton: 1:13:13 (2011)
maraton: 2:32:57 (2007)

tuta muž 24.05.2007 10:20:14

Ja udelal jen jeden pokus, kdy jsem asi mesic a pul kvuli zraneni misto behu jezdil na biku. Nic moc, kdyz jsem si na konci tohoto obdobi zkusil dat cross-country zavod, tak jsem v zasade uzaviral startovni pole (docela me deprimovalo, kdyz se kolem me pohybovali jezdci s evidentni nadvahou). Pak jsem se vratil k behu a taktez tragedie, doufal jsem, ze mi alespon trochu OV zustane, ale takovy pocit jsem nemel. Ale i v behu se snazim dodrzovat pravidlo co nejvetsi specificnosti (kdyz jsem se soustredil na drahu, tak vetsina rychlejsich veci se taktez trenovala na draze (a casto v tretrach), kdyz ted prechazim na maratony, tak zase useky a tempa se behaji prevazne na rovne asfaltove cyklostezce (a v zavodkach), na krosy bych zase useky behal v terenu (a v tretrach)), coz ma treba nevyhodu, ze kdyz jsem zkousel behy do vrchu, tak jsem dopadal hodne spatne (bezce, o kterych bych na rovine vubec nevedel, jak by byli za mnou, jsem nemel sanci predbehnout).

avatar

Vsetín

Celkem 3112 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:32 (2011)
maraton: 3:36:41 (2007)

Plyšák muž 31.05.2007 20:08:55

Za posledních 15 let jsem žádný sport pořádně nedělal. Za ten poslední půlrok, kdy jsem začal opravdu běhat mám ale největší problémy s „hlavou“. V mládí jsem dělal sport postavený na rychlosti a síle, tzn. že tréninky byly – ať už v posilovně nebo běžecké – vždycky na maximální úsilí v krátkém čase. Vytrvalost byla jen doplněk a i tady jsem běhal 5–10km denně tak, že „dnes rychleji než včera“. Když se to nepodařilo, tak to byl špatný trénink. No a to mi dělá problémy, protože neumím běhat volně a pomalu. Mám pocit že to k ničemu není, pomalý běh je nudný a pravděpodobně směřuji k přetrénování. Prostě hlava na prd :-)

Motto: Velcí trpaslíci to mohou dotáhnout až na malé obry.
avatar

Třebíč-Praha-Plzeň

Celkem 1416 km
Minulý měsíc 0 km

meowth žena 31.05.2007 22:01:08

Pro mě je běh doplňkovým sportem k jízdě na koni – parkuru. Pochopitelně napomáhá vytrvalosti, síle, celkové kondici. Oceňuji i to, že si provětrám hlavu a nemusím se soustředit celou dobu tak jako v sedle. A v neposlední řadě jsem díky běhu skvělý pronásledovatel uprchlých koní:)

Motto: simply the beast...
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 10.06.2007 16:36:22

A co inline bruslení? Přinese něco do běhu? Máte s tím někdo zkušenosti?

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
Nalezené položky: 21 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.