trénink po utržené achilovce
vojtaa
11.05.2013 15:25:47
…tak jsem si před týdnem utrhl achilovku, zrovna před pražským
maratonem. Je sice brzo, ale už přemýšlím, jak zase začít trénovat.
Aspoň můžu plánovat, když už se nemůžu moc hýbat. Vím, že běhání
není na achilovky úplně nejlepší sport, ale nemůžu si pomoct.
Každopádně končím s badmintonem .
Máte někdo s běháním po utržené achilovce zkušenosti? Nerad bych to uspěchal a utrhl si ji znova, ale jakmile to aspoň trošku půjde, musím začít něco dělat.
cop2
11.05.2013 18:49:03
Tak moje zkušenost … po sundání sádry jsem chodil ještě nějakou chvíli o holi, abych achilovku moc nezatížil nárazově a do toho jsem začal s rehabilitací, pořád promazávat a lehce masírovat. Další fáze byla: rehabilitace + promazávání a masírování + kolo. Až nakonec jsem přidával úplně lehoučký klus. Neboj se, že neodhadneš intenzitu, achilovka ti sama řekne… Hodně štěstí a brzké uzdravení..
Liberec
Xixao
11.05.2013 22:08:54
sel bych na to pres kolo. Zacit slapat, jakmile to pujde. Ja mam ted ruple obe a cekam az budu mit dovoleno chodit. Az se tak stane, okamzite nastoupim na kolo. Az ti sundaj sadru, okamzite zacni masirovat jizvu a muzes vcelku hned asi propinat spicku a posilovat proti gume, co ti noha dovoli. Kazdopadne si projed net, spousta lidi o tom pise..
rudo
12.05.2013 00:47:59
kolo moze aj nemusi byt vhodne, je velky rozdiel ako polozis nohy na pedal
ak mas zavodacke boty a pedal a tak slapes cez prednu cast chodidla achilovka dostava dobre zabrat a podla toho ci pracujes v clenku alebo nie tak ta namaha mozes byt dost staticka.
na druhej strane ak mas len obycajne pedale a obujes sa do turistcikej vibramy spravis clenok neohybnym a na pedal polozis patu alebo tesne pred patou, tak mozes jazdit bez toho aby sa achilovka pouzila
len cjcem pouzkazt ze jednoducho povedat kolo nie je dostatocne onfo a nioekto si mzoe pomoct a niekto poskodit
je predpokald ze po zahojeni bude clenok neohybny a samozrejme okoo vselicoho z jogy sa da clenok aj rozplavat najlepsie len kolanim s doskou nech pracuju len nohy a testom pravdy je pouzitie malych plutiev
mnohe achilovkove problemy maju povod v spodnom chrbte a zadku a zadnych stehnach, svaly v tyhc miestach si jednal skratebne neflexibilne a jednak su velmi slabe
pracovat na tom sa da aj pocas liecenia achilovky napriklad lah na bruchu a zdvihat vystrete nohy nad zem pripadne rimska lavicka atd a aj ked povodne mohol byt chrbta a vsetko celkom OK
poicas liecebnej necisnosti moze rychlo startit silu flexibilitu aj vytrvalost takze vsetko cele telo musi zacat od zaciatku nielen ta operovana achilovka
predtum akoby som zacal behat by som chodil po spickach na boso po dome.
vojtaa
12.05.2013 12:43:58
Díky za tipy. Když jsem si procházel internet, tak jsem našel spoustu
protichůdných informací. Hlavně mě vyděsili ti, kterým to při
rehabilitaci prasklo znova, tomu bych se rád vyhnul .
Místo sádry jsem si nechal dát Vacoped (viz fotka), to by údajně mělo až o měsíc uspíšit rehabilitaci. Známí mi taky doporučili Wobenzym, akorát je dost divný pocit ládovat se denně 30 tabletkama.
Jinak s kolem nevím nevím, o té doby co mi v 18 ukradli kolo, tak jsem na něm seděl asi dvakrát. Taky nevím, kde bych po Praze jezdil, tak přemýšlím, jestli si nepořídit rotoped. Ale plánoval jsem plavání, to by snad taky mohlo pomoct. Až to půjde, tak ještě asi přidám jógu nebo nějaké podobné cvičení.
Největší pakárna je ale to, že celé dny trávím doma, naštěstí
aspoň můžu pracovat z domova. A taky mám problém píchat si ty injekce na
ředění krve .
vojtaa
12.05.2013 12:44:35
>> Xixao, 11. 05. 2013 22:08:54 …ruplé obě? Zároveň? Jak se to proboha může stát?
ZR
12.05.2013 14:22:34
Před lety také přetržená achilovka (při sálovém fotbalu). Shodou okolností jsem v té době hlavně jezdil na kole (silnice), takže první zátěž byla jasná … Ono se navíc na kole dá jezdit mnohem dříve, než normálně chodit, natož běhat, sportovní doktor mi to kolo výslovně doporučil.
Chce to ale :
- šlapat (spíš točit) hodně lehké převody
- ideálně doma na trenažeru (venku je riziko, že při nečekaném zastavení došlápneš plnou vahou na tu nohu)
- dávkovat rozumně, aby to moc neotékalo
- chodit co nejdříve na kvalitní rehabilitaci (mobilizaci), i když to dost bolí
- i doma nebýt líný a hodně masírovat, protahovat, mazat jizvu
- na rehabilitaci mě varovali, že co nerozhýbu do několika týdnů, nerozhýbu už nikdy …
Výsledek – dnes si nepamatuji, která noha byla operovaná (dokud si
nesáhnu na jizvu). U té operované mám dnes paradoxně větší rozsah
pohybu než u zdravé. Z kola jsem mezitím přešel hlavně na běh, bolí
mě všechno možné, ale achilovky ne .
Liberec
Xixao
12.05.2013 14:31:58
>> vojtaa, 12. 05. 2013 12:44:35 no nejdrive jsem si utrhl jednu a kdyz jsem pak skakal po jedne noze tak to nevydrzela… Jsem dite stesteny. rychla rehabilitace a masirovani jizvy je zaklad. V podstate tyden od sundani sadry jsem mel vicemene plnou hybnost v kontniku jako pred urazem. Je jasne, ze mi to obcas ztuhne a musim to rozhybat a rozmasirovat, ale jinak je to perfektni.
vojtaa
13.05.2013 13:10:47
>> Xixao, 12. 05. 2013 14:31:58
Tak to je přesně moje noční můra, přeju brzké uzdravení…
Praha 10 - Strašnice
šlčka7
13.05.2013 13:22:40
Mě při běhu dost často pobolívá levá achilovka a občas mi tam tak
divně křupne a přeskočí. Někdy to bolelo, že jsem musela zastavit, ale
teď mám vyzkoušené, že když jí před během rozcvičím a promasíruji,
není to nikdy tak hrozné.
Ale teď jak si čtu toto vlákno, tak mě to trošku vyděsilo Jak se taková achilovka utrhne?
Měli jste nějaké příznaky? Několik měsíců jsem z jiných důvodů
v podstatě neběhala a když jsem teď začala, bolest achilovky se
vrátila – takže ani delší pauza to nesrovnala.
vojtaa
13.05.2013 13:34:47
>> ZR, 12. 05. 2013 14:22:34
…díky za tipy, už jsem si vybral rotoped a domá líný určitě nebudu,
protože i když pracuju z domova (přece jenom ta nemocenská není moc
velký hit, zvlášť když platím hypotéku), s mojím běžným vytížením
před úrazem mám najendou hrozně málo práce . A doufám, že se mi
podaří rehabilitovat jako tobě.
vojtaa
13.05.2013 13:37:18
>> šlčka7, 13. 05. 2013 13:22:40
Běhal jsem dost v terénu, tak jsem měl achilovky unavené, ale nevím
jestli je možné utrhnout si achilovku u běhu, mě se to stalo u badmintonu.
A co jsem tak četl různé diskuze a blogy, tak je to většinou badminton,
squash, nohejbal a podobné sporty. Jinak předtím ani náznak nějaké
bolesti, prostě to najednou ruplo .
ZR
13.05.2013 14:12:40
>> šlčka7, 13. 05. 2013 13:22:40
U mě naprosto bez varování, žádné předchozí problémy. Byl jsem
protažený, zahřátý po cca 1/2 hodině fotbalu (žádný faul, ani kontakt).
Zvuk jako když se zlomí klacek a najednou ležím a nechápu proč …
V první chvíli jsem myslel, že pode mnou praskla parketa …
vojtaa
19.05.2013 11:43:54
…tak už mám pryč stehy a posouvám si pomalu úhel na mojem Vacopedu. Snažím se masírovat a promazávat a od příštího týdne první rehabilitační cvičení (jsem zvědavý, co se mnou budou dělat, když říkali, že achilovku ještě zatěžovat nebudeme). Rotoped už mám vybraný, akorát si nejsem jistý, kdy začít jezdit. Podle doktora bych ještě neměl nic moc dělat, jenom začít lehce zatežovat při došlapu. Taky se láduju Wobenzymem, ale těžko říct, jestli to mám nějaký účinek…
A netušil jsem, že svaly atrofují tak rychle .
xnovak
21.05.2013 15:26:26
Caute, také jedna ex-utrzena achilovka – při squashi. Také zadne bolesti nic, po hodine hrani – presne – utrhla se mi, spadl jsem na zem, akorát zhasli na kurtu. Myslel jsem, ze mi praskla podrážka na bote – jako když utrhnes gumu rana jak z praku. uprimne – 7 mesicu v haji. Muzete max. posilovat horni polovinu tela, plavat. Doporucuju poslouchat doktora a rehabilitaka. První 3 mesice jsem nosil sadro/ortézu, pak další 4 mesice o berlich.
Na sale, když jsem se jim probral, tak mi rikal chirurg, ze se mi podruhe neutrhne, ze maximalne ta druha. Ted, po 13ti letech, kdy jsem mel utrzenou jednu, jsem minuly patek udelal uzasny objev – na magnet.rezonanci mi rekli, ze mam natrženou druhou achilovku. trenoval jsem s tim přes mesic – skoro mesic a pul … na kole kvůli bolesti. A az ted na MR mi rekli toto.
Obecne – nebehat, kolo jen jak pise Rudo. problémy mohou byt z:
- dolni casti zad
- neumerne zateze (velka vaha vs.intenzita behu)
- velky objem a nedostatecna regenerace nebo nedostatecna vyziva, pripadne spis kombinace obojího
- cokoliv dalšího – kombinace s jinym sportem
Vim, ze tohle neslysi nikdo rad, ale bohužel se to stava a musíme si to odtrpet.
vojtaa
21.05.2013 20:39:30
>> xnovak, 21. 05. 2013 15:26:26
…počítám, že tak rok je v háji, ale nevydržím nic nedělat. Takže
už objednávám rotoped a plánuju plavání . Jinak v mojem případě
bych řekl, že to bylo málo regenerace. Hodně práce, málo spánku a do toho
hodně kilometrů. No a ranní badmintony byly asi poslední kapka. A možná
k tomu mám i dispozice, tátovi se utrhla ve stejném věku jako mě.
A kdy si začal běhat? A jak to ze začátku šlo? Kolo a plavání je fajn, ale běh je běh…
Liberec
Xixao
22.05.2013 11:53:43
Rok pocitej, ja ho pocitam taky.. :) Dneska jsem se doplacal po svych do bazenu, souram se jako duchodce a jde to. Nohy zatim drzi, teoreticky bych mel zacit chodit az za tyden, ale rikejte to cloveku, co od konce ledna lezi.. Nemate nekdo nejake dobre cviky na uvolneni spodni casti zad?
rudo
22.05.2013 23:33:30
>> Xixao, 22. 05. 2013 11:53:43
Nemate nekdo nejake dobre cviky na uvolneni spodni casti zad?
je toho plna joga
Postrizin
SlavoK
23.05.2013 10:21:39
>> Xixao, 22. 05. 2013 11:53:43
Pripadne SM system.
antonluk
24.05.2013 20:58:07
>> vojtaa, 11. 05. 2013 15:25:47
Přeji hodně štěstí v léčbě. Já 14.5.2011 levá achilovka
20.5.2013 pravá achilovka
antonluk
24.05.2013 20:58:10
>> vojtaa, 11. 05. 2013 15:25:47
Přeji hodně štěstí v léčbě. Já 14.5.2011 levá achilovka
20.5.2013 pravá achilovka
vojtaa
26.05.2013 11:07:39
>> antonluk, 24. 05. 2013 20:58:10
Tak to gratuluju . Jak se
to povedlo? Já končím se squashem a badmintonem, tak doufám, že při
běhání to vydrží. A máš Vacoped nebo sádru? Musím říct, že tři
týdny po úrazu je to s Vacopedem docela pohoda, jenom doufám, že se to
hojí tak jak má
.
antonluk
11.06.2013 07:56:01
Obě při fotbale. Vacoped nemám a ani jsem neměl poprvé. Mám odlehčenou sádru. Musím skončit se všemi sporty kde se běhá. Ale celkem mě to nevadí. tedy zatím. Jen si musím najít ještě něco ke kolu a plavání. Snažím se myslet pozitivně.
xnovak
11.07.2013 15:03:09
>> vojtaa, 21. 05. 2013 20:39:30
to me mrzi. Hele ja prave tenkrat nebehal. zacal jsem defacto BEHAT 11 let po utrzeni achilovky. Ale squash jsem zacal hrat opet po 9ti mesicich az. :(
deny13
02.08.2013 14:08:56
ahoj, taktiez sa rada podelim so svojimi skusenostami. mam 21 a plastiku lavej achilovky za sebou. od 13tich som hravala futbal,den co den a bez nejakych vyraznych problemov. behavala som aktivne od 16tich a po gympli som sa rozhodla ist na vojensku akademiu. po prvom dni v kanadach bol moj osud specateny. zapal lavej achilovej slachy, ktory mi liecilo 5 lekarov pohrdavym pohladom, liekmi od bolesti a so slovami,ze nemam v armade co robit,nemam hrat futbal a vlastne ze na sport mam zabudnut. z kazdej ordinacie som odchadzala so slzami,ale s o to vacsim odhodlanim,ze sa dam dokopy. po 7 mesiacoch som narazila na sukromneho lekara,ktory ma po prvom vysereni objednal na operaciu,aby sme sa vyhli uplnemu roztrhnutiu slachy. nebudes verit,ale z nicoho som nemala vacsiu radost ako z toho,ze mam konecne svoj termin operacie, vedela som,ze cesta k vylieceniu bude dlha,ale konecne osm spravial prvy krok. operovali ma 12.4.2012,moje milovane kanady som obula po 4 mesiacoch opat. samozrheme kopec rehabilitacii,cviceni,posilovani,plavania,bicyklovania a neskor aj behu. dnes opat zacinam s futbalom,ale zial,cakam,ako to dopadne s rpavou achilovkou. po operacii lavej som mala barle az 12 tyzdnov a pocas tej doby som prilsi namahala aj pravu,dovtedy este zdravu achilovku. teraz mam zapal aj v nej,ale nie taky akutny a bolestivy ako to bolo v prvom pripade… tak… tak sa sanzim uzivat si sport a vojencinu kolko sa da a cakam,kedy rupne ta prava… v kazdom pripade,bud opatrny,ziadne hrdinstva. je to prilis citlive miesto ludskeho tela a len ked mu doprajes dostatok casu,az vtedy sa ti odmeni a nepraskne opat. vela stastia
BemJohnosn
10.09.2013 04:06:15
Aktivity po utržené achilovce bych spíš pojmenoval rehabilitace než trenink. Dokonce i léčebná rehabilitace hlavně ať se člověk dostaví do stavu, že může začít s tym právym treningem.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.