beh a posilovanie
astorko1
02.03.2014 09:00:02
Ahoj. Mám 44 rokov a pred 6 rokmi som prestal po vyše 23 rokoch fajčiť a začal som pravidelne behávať. Po asi roku som už chodil na rôzne regionálne preteky a moje osobné maximum je 43 min na 10 km.Behám pre radosť,udržanie postavy a kondíciu. Pred dvomi rokmi som začal aj posilňovať, síce s malými váhami a prevažne cviky s vlastnou váhou ale pribral som svalovú hmotu a tým aj celkovú váhu.Z pôvodných 74 kg na terajších 82 kg. Navyše som minulý rok na jeseň(podzim) z dôvodu onkologického ochorenia podstúpil náročnú chemoterapiu. Pravdepodobne aj vďaka športu a behu som sa cca po dvoch mesiacoch po liečbe k behaniu a športu pozvoľna vrátil. „Problém“ je v tom že odvtedy nedokážem 10 km zabehnúť pod 50 min. Moja otázka je či nárast svalovej hmoty spomalí behanie, alebo to môže byť následok uvedenej liečby. Ďakujem s pozdravom Jano.
rudo
02.03.2014 11:14:56
>> astorko1, 02. 03. 2014 09:00:02
je to „liecbou“
aktivna svalova hmota ta velmi nespomali skor naopak funckna svalova hmota moze pomoct k spravnej bezeckej technike silnemu odrazu , schopnosti akumulovat dopadovu energiu a vratit ju nazad do odrazu takze malo by to byt skor zrychlenie pokial ta svalova hmota nebola vyslovene len v hornej nebezeckej casti tela
otazka svalov navyse, ktore mozu spomalit zrejme nastava az tak 10–20% od svetoveho rekordu
cize keby si chcel dat 10km okolo 30 minut uz by bolo treba romzyslat ze svaly navyse spomaluju.
chemo zabija v tele vela veci a tak pokles sportovej vykonnosti je uplne logicky
jm1
02.03.2014 12:09:25
>> rudo, 02. 03. 2014 11:14:56 …10–20% od svetoveho rekordu …cize keby si chcel dat 10km okolo 30 minut…
Pro kategorii muži-44 let není čas „kolem 30 minut“ 10–20%, ale snad jen 3% od věkové kategorii odpovídajícího WR …
rudo
02.03.2014 20:51:01
>> jm1, 02. 03. 2014 12:09:25
OK, ked akceptujes hru na povinnu degeneraciu casovou vzdialenostou od datumu v rodnom liste, ale na veci to nic nemeni, je od toho bezpecne daleko vykonnostne
astorko1
03.03.2014 10:02:45
Dík za odpovede, Ako som už uviedol vyššie behám pre radosť a kondíciu a časy som uviedol len pre názornosť v akom rozmedzí sa asi pohybuje môj pokles výkonnosti. Pretekár zo mňa nikdy nebol a ani nebude a ani ma to nijak netrápi. Chcel som len vedieť či má niekto z množstva bežcov ktorí túto stránku navštevujú podobnú skúsenosť, prípadne skúsenosť z návratom k behu a športu vôbec po absolvovaní chemoterapie.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.