Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Vrzganie achilovky

Vrzganie achilovky

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

y0gi muž 15.11.2014 18:18:06

Čaute. Už dlhší čas mám problém s achilovkou. Najskôr pobolievala, hlavne tak 1–3 hodiny po behu, no potom nepríjemne vŕzgala (trela). Dal som pauzu 4–5 dní od behu a bolesť prešla. Začal som opäť behať, kde bolesť už viacmenej nie je, no nepríjemné vŕzganie je tu stále. Achilovka je trochu opuchnutá a citím na nej aj malú hrčku, kde v mieste jej zatlačenia cítim malú bolesť. Natieram si to krémom Dolgit a Fastumgel plus masáže a poriadny strečing (pohyblivosť šľachy je rovnaká ako na druhej nohe). Snažil som sa zatiaľ vyhnúť nejakým tabletkám. Počul som aj nejaké chvály o Wobenzyme.

Čakám na rady, ktoré ma z toho vŕzgania dostanú čo najskôr :-)

Praha - Vršovice

Celkem 4740 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:04 (2014)
půlmaraton: 1:39:02 (2014)
maraton: 3:43:22 (2014)

Chrosel muž 17.11.2014 17:05:36

>> y0gi, 15. 11. 2014 18:18:06

Ahoj,

tak o bolestech Achilovek vím opravdu hodně, a to z první ruky.

Jestli ti už vrže, tak úplně zapomeň na to, že by ti odpočinek v řádu dnů, ale nejspíš i týdnů, nějak pomohl.

Na rozdíl od jiných bolístek ( kolena, kyčle…) se tohle hojí zatraceně dlouho.

Sice nejsem úplně nejmladší ( 41…spíš 42 ), ale jsem ve formě a všechno se mi normálně hojí úplně samo. Např týden po operaci menisku a čéšky jsem normálně běhal.

Na internetu je toho spousta, vůbec se mi nechtělo věřit, že existuje zranění ( kromě zlomené páteře snad ), které vyžaduje léčbu v řádu měsíců, tudíž jsem vždycky začal…a skončil.

Trvalo to 4 měsíce trápení, mluvím o tomhle létu, a poslední dva měsíce jsem tomu dal prostě úplně pokoj a na běhání včetně návštěv behej.com jsem se musel úplně vykašlat.

Sice jsem se z toho málem zbláznil, ale výsledek se dostavil, minulý měsíc jsem dal něco přes 100 km, tenhle to bude nejspíš 150 ( musím se krotit ), a jsem smířen s tím, že než se dostanu na 300, může to trvat třeba půl roku. A dost jsem ubral na tempu.

Ty mastičky atd., to ti podle mě moc nepomůže. Zkusil jsem všechno, a když říkám všechno, myslím tím úplně všechno, co se za peníze dá koupit, a to jak medikamenty, tak léčebné procedury.

Co pomohlo byl:

• klid
  • klid
  • ledování gelovými polštářky
  • spousta klidu
  • na noc noční ortéza, která drží chodidlo v dorzální flexi
  • a spousta klidu
  • a vyhýbat se botám, které Achilovku jakkoli dráždí, i na běžné chození.

Bohužel se někdy může zdát, že je to O.K., ale to se jen tak tváří, a člověk si to doku…ví ještě víc a celkově to zabere ještě víc času.

Tak nechtěl jsem tě vyděsit, ale doktor ti k tomu klidu řekne asi totéž.

Vydrž, nejen běh je v životě příjemný.

Motto: V pomalém hrnci se prána chová jako žába. Při pozvolném růstu teploty si to neuvědomí a z hrnce neuteče. ( Pam65 )

Praha

Celkem 5280 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:17 (2013)
půlmaraton: 1:27:15 (2014)
maraton: 3:10:06 (2010)

Tommo muž 17.11.2014 18:20:25

>> y0gi, 15. 11. 2014 18:18:06

Je to asi individuální, může to být úplně v kopru, jak píše Chrosel, ale taky nemusí. Mě před časem taky pobolívala/vrzala s tím, že příčinou byly rychlejší tréninky na dráze. Vynechal jsem dráhu a intenzivně protahoval lýtkový sval před i po běhu (bolest může být způsobena právě tím, že zkrácený sval přetěžuje úpony na šlaše), nemusel jsem ani omezit trénink a bolest po cca 1 měsíci odešla…je ale důležité to hlídat a neběhat příliš přes bolest, to by mohla být cesta do pekel…

Motto: When the heart is ungoverned by reason, charlatans have powerful tools to deceive

Praha

Celkem 7881,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:33 (2014)
půlmaraton: 1:28:26 (2014)
maraton: 3:21:53 (2014)

ped7g muž 17.11.2014 20:36:05

Ja som sa po roku a pol (mozno dvoch) dostal do stavu, ked to vyzera, ze konecne ustupil zapal, a zostalo len strukturalne poskodenie (mierne 2–3mm vystupujuci kopcek o priemere ~2cm nad miestom kde bolo lozisko zapalu), pri masazi je to trochu citlive, pri rozklusavani obcas trochu zaboli, niekedy pri behu mam pocit ze na slachu nieco jemne tlaci a vrzga o nu. Poriadne vrzganie som nemal vobec.

Aj ten zapal som si vsimol az potom, ked uz bol riadne uchyteny, neviem teraz spatne povedat ci to zacinalo postupne s varovnymi bolestami pocas rozklusu, alebo sa len poskodzovala struktura a nakoniec sa to zapalilo zo dna na den.

Medzitym som absolvoval 2× dlhsiu nebehaciu pauzu (6 a 10 tyzdnov) koli kolenu, ani jedna nestacila na vyliecenie achilovky, vzdy len zapal ustupil, a okamzite sa vratil po par dnoch behania.

Najviac tomu zatial pomahalo:

• klud
  • masirovanie
  • klud
  • behat velmi pomaly v style „supanie noh a la chodza bez namahy“, tempa 8–11min/km
  • nebehat rychle tempa, drahu a zavody
  • klud
  • poslednou dobou skusam jeden cvik, ked sa pomaly spustas na nohe pod uroven schodu (na ktorom stojis prednou castou chodidla):

http://youtu.be/M6EKuuZ7C2E a http://youtu.be/XYl8pOkw-aE .. zial cvicim velmi malo a nepravidelne a kratko, aby som vedel nejak s urcitostou povedat ze pomaha, ale prvy pocit mam z toho dobry.

kremy, virivky, atd… obcas docasne ulavili od bolesti, ale vacsinou nepomohli vobec.

Este je na tom zradne to, ze zapal niekedy napr. aj na tyzden-dva ustupi, len aby sa vratil v plnej sile.

Inac nerozumiem tomu, ako som sa vyhol konecnemu prasknutiu slachy a preco sa to teraz posledny mesiac zlepsilo, ak sa to nevrati naplno, tak mam viac stastia nez rozumu… :-D (kedze po tych dlhsich neuspesnych pauzach na preliecenie som to v podstate vzdal a cakal som, kedy to praskne)

Inac behal som aj so zapalom pomerne vela, ale nikdy nie cez velku bolest/akutny zapal, behal som len ak po 15–20min miernej bolesti po zahriati bolest takmer uplne ustupila a vratila sa az po 20+km pri vycerpani. Ale celkovo to ma u mna dost mierny priebeh. Vytrvaly, ale mierny.

Motto: Pain is temporary, quitting lasts forever.

y0gi muž 27.12.2014 12:02:51

Ahojte!

Tak bol som u ortopéda a diagnostikoval mi chronický zápal achilovky. Odporúčanie bolo, zvolniť beh a Fastum gel (Voltaren), lokálna kryoterapia alebo magnetoterapia s tým, že do mesiaca by to malo ustúpiť.

Na lokálnu kryoterapiu sa mi podarilo ísť len raz, behy som obmedzil do cca 15km/500m volnejšie a snažil som sa vyhýbať intenzivnejším tempám. V podstate som behať neprestal vôbec. Kúpil som si však kĺbovú výživu (nechcem robiť reklamu ale J-X Complex (Joint-X) 100 kaps), šumivý kalcium, behal som čo najmenej cez špičky a robil som každý deň tak 3–5 sérií na každú nohu výpony na posilnenie lýtka a achilovky – práve toto som mal pocit, že mi pomohlo najviac. Vŕzganie a opuch pomaly začal prechádzať až to zmizlo úplne.

Teraz som v Alpách, kde robím už mesiac v podstate len beh do kopca a v snehu na 4km/600m a problémy sú stále preč.

Možno som mal len šťastie a niektorí sú názoru toho, že každý fyzický problém je zrkadlom toho psychického. Záver si urobte sami. Prajem Vám všetkým s rovnakým problémom aby ste dopadli podobne ako ja!

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.