Vrzganie achilovky
y0gi
15.11.2014 18:18:06
Čaute. Už dlhší čas mám problém s achilovkou. Najskôr pobolievala, hlavne tak 1–3 hodiny po behu, no potom nepríjemne vŕzgala (trela). Dal som pauzu 4–5 dní od behu a bolesť prešla. Začal som opäť behať, kde bolesť už viacmenej nie je, no nepríjemné vŕzganie je tu stále. Achilovka je trochu opuchnutá a citím na nej aj malú hrčku, kde v mieste jej zatlačenia cítim malú bolesť. Natieram si to krémom Dolgit a Fastumgel plus masáže a poriadny strečing (pohyblivosť šľachy je rovnaká ako na druhej nohe). Snažil som sa zatiaľ vyhnúť nejakým tabletkám. Počul som aj nejaké chvály o Wobenzyme.
Čakám na rady, ktoré ma z toho vŕzgania dostanú čo najskôr
Praha - Vršovice
Chrosel
17.11.2014 17:05:36
>> y0gi, 15. 11. 2014 18:18:06
Ahoj,
tak o bolestech Achilovek vím opravdu hodně, a to z první ruky.
Jestli ti už vrže, tak úplně zapomeň na to, že by ti odpočinek v řádu dnů, ale nejspíš i týdnů, nějak pomohl.
Na rozdíl od jiných bolístek ( kolena, kyčle…) se tohle hojí zatraceně dlouho.
Sice nejsem úplně nejmladší ( 41…spíš 42 ), ale jsem ve formě a všechno se mi normálně hojí úplně samo. Např týden po operaci menisku a čéšky jsem normálně běhal.
Na internetu je toho spousta, vůbec se mi nechtělo věřit, že existuje zranění ( kromě zlomené páteře snad ), které vyžaduje léčbu v řádu měsíců, tudíž jsem vždycky začal…a skončil.
Trvalo to 4 měsíce trápení, mluvím o tomhle létu, a poslední dva měsíce jsem tomu dal prostě úplně pokoj a na běhání včetně návštěv behej.com jsem se musel úplně vykašlat.
Sice jsem se z toho málem zbláznil, ale výsledek se dostavil, minulý měsíc jsem dal něco přes 100 km, tenhle to bude nejspíš 150 ( musím se krotit ), a jsem smířen s tím, že než se dostanu na 300, může to trvat třeba půl roku. A dost jsem ubral na tempu.
Ty mastičky atd., to ti podle mě moc nepomůže. Zkusil jsem všechno, a když říkám všechno, myslím tím úplně všechno, co se za peníze dá koupit, a to jak medikamenty, tak léčebné procedury.
Co pomohlo byl:
- klid
- klid
- ledování gelovými polštářky
- spousta klidu
- na noc noční ortéza, která drží chodidlo v dorzální flexi
- a spousta klidu
- a vyhýbat se botám, které Achilovku jakkoli dráždí, i na běžné chození.
Bohužel se někdy může zdát, že je to O.K., ale to se jen tak tváří, a člověk si to doku…ví ještě víc a celkově to zabere ještě víc času.
Tak nechtěl jsem tě vyděsit, ale doktor ti k tomu klidu řekne asi totéž.
Vydrž, nejen běh je v životě příjemný.
Praha
Tommo
17.11.2014 18:20:25
>> y0gi, 15. 11. 2014 18:18:06
Je to asi individuální, může to být úplně v kopru, jak píše Chrosel, ale taky nemusí. Mě před časem taky pobolívala/vrzala s tím, že příčinou byly rychlejší tréninky na dráze. Vynechal jsem dráhu a intenzivně protahoval lýtkový sval před i po běhu (bolest může být způsobena právě tím, že zkrácený sval přetěžuje úpony na šlaše), nemusel jsem ani omezit trénink a bolest po cca 1 měsíci odešla…je ale důležité to hlídat a neběhat příliš přes bolest, to by mohla být cesta do pekel…
Praha
ped7g
17.11.2014 20:36:05
Ja som sa po roku a pol (mozno dvoch) dostal do stavu, ked to vyzera, ze konecne ustupil zapal, a zostalo len strukturalne poskodenie (mierne 2–3mm vystupujuci kopcek o priemere ~2cm nad miestom kde bolo lozisko zapalu), pri masazi je to trochu citlive, pri rozklusavani obcas trochu zaboli, niekedy pri behu mam pocit ze na slachu nieco jemne tlaci a vrzga o nu. Poriadne vrzganie som nemal vobec.
Aj ten zapal som si vsimol az potom, ked uz bol riadne uchyteny, neviem teraz spatne povedat ci to zacinalo postupne s varovnymi bolestami pocas rozklusu, alebo sa len poskodzovala struktura a nakoniec sa to zapalilo zo dna na den.
Medzitym som absolvoval 2× dlhsiu nebehaciu pauzu (6 a 10 tyzdnov) koli kolenu, ani jedna nestacila na vyliecenie achilovky, vzdy len zapal ustupil, a okamzite sa vratil po par dnoch behania.
Najviac tomu zatial pomahalo:
- klud
- masirovanie
- klud
- behat velmi pomaly v style „supanie noh a la chodza bez namahy“, tempa 8–11min/km
- nebehat rychle tempa, drahu a zavody
- klud
- poslednou dobou skusam jeden cvik, ked sa pomaly spustas na nohe pod uroven schodu (na ktorom stojis prednou castou chodidla):
http://youtu.be/M6EKuuZ7C2E a http://youtu.be/XYl8pOkw-aE .. zial cvicim velmi malo a nepravidelne a kratko, aby som vedel nejak s urcitostou povedat ze pomaha, ale prvy pocit mam z toho dobry.
kremy, virivky, atd… obcas docasne ulavili od bolesti, ale vacsinou nepomohli vobec.
Este je na tom zradne to, ze zapal niekedy napr. aj na tyzden-dva ustupi, len aby sa vratil v plnej sile.
Inac nerozumiem tomu, ako som sa vyhol konecnemu prasknutiu slachy a preco sa
to teraz posledny mesiac zlepsilo, ak sa to nevrati naplno, tak mam viac stastia
nez rozumu… (kedze po
tych dlhsich neuspesnych pauzach na preliecenie som to v podstate vzdal a cakal
som, kedy to praskne)
Inac behal som aj so zapalom pomerne vela, ale nikdy nie cez velku bolest/akutny zapal, behal som len ak po 15–20min miernej bolesti po zahriati bolest takmer uplne ustupila a vratila sa az po 20+km pri vycerpani. Ale celkovo to ma u mna dost mierny priebeh. Vytrvaly, ale mierny.
y0gi
27.12.2014 12:02:51
Ahojte!
Tak bol som u ortopéda a diagnostikoval mi chronický zápal achilovky. Odporúčanie bolo, zvolniť beh a Fastum gel (Voltaren), lokálna kryoterapia alebo magnetoterapia s tým, že do mesiaca by to malo ustúpiť.
Na lokálnu kryoterapiu sa mi podarilo ísť len raz, behy som obmedzil do cca 15km/500m volnejšie a snažil som sa vyhýbať intenzivnejším tempám. V podstate som behať neprestal vôbec. Kúpil som si však kĺbovú výživu (nechcem robiť reklamu ale J-X Complex (Joint-X) 100 kaps), šumivý kalcium, behal som čo najmenej cez špičky a robil som každý deň tak 3–5 sérií na každú nohu výpony na posilnenie lýtka a achilovky – práve toto som mal pocit, že mi pomohlo najviac. Vŕzganie a opuch pomaly začal prechádzať až to zmizlo úplne.
Teraz som v Alpách, kde robím už mesiac v podstate len beh do kopca a v snehu na 4km/600m a problémy sú stále preč.
Možno som mal len šťastie a niektorí sú názoru toho, že každý fyzický problém je zrkadlom toho psychického. Záver si urobte sami. Prajem Vám všetkým s rovnakým problémom aby ste dopadli podobne ako ja!
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.