Soustredeni
Brno
tuta
19.03.2008 12:45:01
Nemate nekdo tip, kam jet ted v dubnu na soustredko? Normalne bych volil Tatry, jenze tam jsou ted hromady snehu, a vzhledem k tomu, ze musim chodit kvalitu, tak je to tim padem nepouzitelne. Bych chtel neco nejlepe ve vysce ale beze snehu, s drahou a navic cenove prijatelne. A radeji vedro nez kosu (v Praze bude vedro, tak at je ta priprava specificka). Je mi jasny, ze nic takoveho neexistuje, tak alespon se k idealu co nejvic priblizit.
Mato
19.03.2008 13:03:19
V tomto rocnom obdobi tazko najdes kombinaciu nadmorska vyska-prijatelne pocasie-rozumna cena. Leda tak na inej pologuli, alebo v tropoch. Nieco budes musiet popustit. Na marec je vhodne Spanielsko/Portugalsko. Ak Ti nevadia naklady na dopravu, tak najblizsie k uvedenym podmienkam mas na Teneriffe (dokonca aj nadmorsku vysku a aj drahu). Ak si sikovny, tak ubytovanie a strava sa daju zohnat lacno. Blizsie mozem odporucit jedine niziny- napr. Kamenny mlyn na Zahori Slovenska (blizko dialnice od Brna), kde su krasne piescito – borovicove lesy, relativna rovina, mnozstvo okruhov. Dobre sa da na nich bezat kvalita (cca par sekund na km pomalsie, ale nic markantne). Chodieval som tam na sustredenia kazdy rok (viac krat). Na „nasich“ okruhoch behaval aj Robo Stefko a Miro Vanko v case, ked behavali najlepsie casy. Chodievali tam ako medzifazu medzi sustredeniami v horach a vrcholnymi podujatiami. Vsetko je namerane. Ak potrebujes blizsie info, ozvi sa na mail, pripadne mozem poukazovat okruhy, odbehat nejake behy… Ak trvas na drahe, tak skus kontaktovat caslavsky klub, alebo Hodonin- maju tam pekne prostredie. Inak ak chces v lete nadmorsku vysku, tak stoji za to sa poobzerat po Bulharskych vrcholovych strediskach- su vyborne vybavene a ceny su stale prijatelne. Momentalne to by som to vsak v tomto pocasi neriskoval. Minuly tyzden som bol v Tatrach a bolo to peklo (40km/h vietor, snehove burky 4× do dna, dost snehu).
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík
19.03.2008 14:56:50
Ahoj, já byl dvakrát na zimním soustřeďku v Doubici (sever Čech) – je tam krásně, cena přijatelná, jen cyhbí ta dráha… Pokud máš zájem, tady je link na ubytování, kde jsme byli: www.hotel-jef.cz
Vašek
19.03.2008 17:09:09
[quote=Mato]ak chces v lete nadmorsku vysku, tak stoji za to sa poobzerat po Bulharskych vrcholovych strediskach[/quote] Na léto to Bulharsko může být fajn. Já tam na horách byl (ale nevím, jaká tam jsou střediska) a je tam vcelku levně, dost vysoko(2925m n.m. max) a pěkně. Něco se mi plete, že tam byl na soustředění Pefo a má o tom něco na svých stránkách, tam by se dalo nějaké info. Ale to je opravdu na léto, teď i tam budou ještě kupy sněhu. Na duben mě nic blízko, vysoko a s dobrým počasím nenapadá. Až na to Španělsko(Kanáry, Siera Nevada?co já vím) ale o tom už psal Mato.
Jak velký vliv má nadmořská výška na trénink (řekněme těch 2,5–3tis. nad mořem)? …(mě samozřejmě stačí Jeseníky:)
Mato
20.03.2008 15:23:50
2 Vasek: Ta nadmorska vyska, co si uviedol je na pravidelny trening moc vysoka. Optimalne je sa pripravovat v stredohorskom pasme (od 1500 do 2000mnm). Samozrejme pre tych, co sa tak vysoko narodili, to je ine, ale pre nasinca maju taketo vysky opacny efekt. Vyhody stredohorskej pripravy su: stimulacia tvorby cervenych krviniek, zocelenie a priprava na tazke podmienky a pekne prostredie. Nevyhod je viac: pomalsia regeneracia- o dost, dlha aklimatizacia a nutnost dlhodobeho pobytu- aspon 3 a pol tyzdna, dlha reaklimatizacia po prichode dolu- aspon 18–21 dni pred zavodom, strata koordinacie kvoli nutnosti spomalovat vsetky tempa v treningu, riziko unavovych zlomenin, nevyspytatelne pocasie, tazke tereny. Najlepsia kombinacia je: live high, train low- teda spi co najvysie, co Ti telo dovoli, ale trenuj dolu. Bottom line- ak nie si spickovy sportovec, ktory ma na naozaj kvalitne stredisko, tak sa Ti viac oplati investovat do rege (masaz, virivka, ladova vana, kryoterapia), ako chodit do hor. Prinosy z jedneho 2 sustredeni do roka v stredohorskom prostredi na dobu kratsiu ako 4 tyzdne su skoro nulove (berieme ako faktor cisto nadmorsku vysku). Sam som zil po istu dobu v horach v Montane a mozem povedat, ze prinos po prichode do niziny mi neprisiel ako signifikantny, napriek tomu, ze som tam bol omnoho dlhsie, ako je doba nejakych sustredeni. Naopak, velmi som pocitoval, ze moje kvalitne treningy museli byt behane pomalsie a vzdy som mal problem zachytit rychly zaciatok zavodu. Navrat koordinacie a rychlosti bol dost dlhy a stal ma viac usilia, nez bolo planovane.
Vašek
20.03.2008 17:38:19
Mato, dík. Vždycky jsem myslel,, že se trénuje výše. Asi mě popletly horolezecké knížky:). Podle toho, co jsi napsal, jsou u vás na trénink asi nejlepší Nízké Tatry, že? Hlavně to pěkné prostředí.
Explosere, příště si to přečti celé. Na závěr jsem se ptal na účinky tréninku ve výšce 2,5–3tis. metrů, o Bulharsku ani slovo. Jinak v Bulharských horách jsem byl a myslím, že běhat ve výšce i 2500m n.m. by tam šlo, ale užil by sis kopců. Běhat okolo meteorologické stanice na Musale by šlo taky, ale člunkový běh maratonci asi moc nepomůže:).
Brno
tuta
24.03.2008 18:55:07
Diky za prispevky, ted jsem se vratil z mini-soustredka v Jizerkach a kdyby nebyla v Jablonci hala, tak bych se asi vratil hned po prijezdu. Vsude hromady snehu, na beh nepouzitelne. Vidim to asi tak, ze nakonec vymeknu, zustanu v Brne a posetrim volno na podzim, protoze osobak dam stejne spis v Amstru nez v Praze. Vasek: No na Slovensku jsou nejlepsi Vysoke Tatry (konkretne Strbske pleso), nevyhodou je, ze tam nikde ve vysce neni atleticka draha (ale kdyby ji tam udelali, tak to tam zase bude precpano atlety) a ze jsou trochu niz, nez by bylo ideal – musis totiz brat v uvahu, kde je to behatelne a kde je relativni rovina. Zase na Tatrach je super, ze jsou pekne male, a tak muzes snadno sjet dolu a nejakou kvalitu odchodit dole.
ironman
24.03.2008 19:18:35
Souhlas a Matem, mam za sebou neco ke dvaceti soustredenim a musim rict, ze soustredka v horach podle me nejsou alfa-omega, za dulezitejsi povazuji to, ze se clovek muze soustredit na trenink, venovat se regeneraci a mezi fazemi hodne odpocivat. Diky tomu pak zvladne objem a kvalitu, o ktere by se mu v domacim shonu ani nezdalo.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.