Bolt - maximálka 43.9 km/h
Praha
štěpán_1981
21.08.2008 16:02:23
Bolt prý v nejrychlejším úseku běžel rychlostí 43.9 km/h. To je 12.19m/sec a neuvěřitelné tempo 1:22min/km. Vzpomněl jsem si na to s úsměvem dnes, když jsem si dal na konci tréninku „sprint“ do kopce. Podle sporttestru sem běžel max. 15,9 km/h (tj. skoro 3× – slovy třikrát – pomaleji) a přišlo mi, že běžím s větrem o závod : ))
Zajímalo by mě, jaký čas je v možnostech člověka – tretry, oblečení atd. se pořád vyvíjí, ale někde hranice být musí. Mohlo by to být pod 09:50 ?
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý
21.08.2008 20:53:12
Při běhu obstarávají většinu pohybu čtyřhlavé svaly na stehnech, které jsou připojeny ke koleni šlachou. Podle lékařských výzkumů by tyto šlachy poškodil pohyb rychlejší naž 100m za 9s. (cituji z časopisu 21. století 2008/06)
Takže je vidět, že má Bolt ještě rezervu, než mu ty šlachy povolí :).
VlastaK
21.08.2008 21:36:13
No, já když si přepočtu svou stovku ze středoškolských let – 13,
5 sec., tak to vychází 2:15 min/km a nic neuvěřitelného mi na tom
nepřijde
A to mi nikdo
nejrychlejší úsek nezměřil, jen průměrné tempo. Tj. pomalý start a
trochu vypuštěný závěr ![]()
Kralupy n. Vltavou
Simir
21.08.2008 22:57:12
Po Boltově prvním rekordu na 100m za 9,72s jsem někde zachytil zprávu o studii biomechaniků, že v lidský možnostech je zvládnout to za cca 9,3s. Ale nedohledám zdroj a taky si nejsem 100% jistý… :/ zkusím se někde mrknout, vygooglit nebo tak něco.
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík
22.08.2008 07:22:50
Taky jsem četl nějaké odhady, bylo to strašně vědecký a propočítaný a na konci byl odstavec, že celá ta studie nepočítá s novými povrchy pro běh… :D
Mato
22.08.2008 08:39:31
Jednak su tu odlisne povrchy, odlisne obutie, bloky a oblecenie, ale najma v studiach sa nerata s genetickymi anomaliami. O Boltovi sa hovori, ze ma trochu inak upnute slachy, nez priemerny clovek a najma, ze je omnoho vyssi, nez je priemerna vyska sprintera (viac ako o 10cm). Ono staci posun upnutia svalu a slachy aj o par milimetrov a uz sa vytvori ina paka pri zabere nohou, ktora moze mat za nasledok velke zrychlenie na takej urovni. Som si isty, ze kopa vedcov sa v najblizsich mesiacoch pusti do analyz oboch jeho behov. Uvidime na co dojdu v laboratoriach, ale nebral by som to prilis vazne- vzdy je to len teoretizovanie. Takisto v studiach sa nepocita s doslednym dopovacim programom a s neidentifikovatelnymi latkami… ono totiz testovanie na sutaziach je skor pre divakov – vacsina hriesnikov dopuje v priprave a to najma v objemovej pri naberani sily v posilnovni. Do dnesneho dna neexistuje vo vela statoch nezavisla narodna antidopingova agentura, ktora by testovala sportovcov mimo sutazi (ako priklad sluzi prave Jamajka, Barbados, Trinidad a Tobago, Kuba, atd.). Nechcem robit ziadne zavery, ale je podivne, ako sa im zrazu nadmieru dari- vsetkym. Na druhu stranu, americkym sprinterom sa dari menej a ich vykony su o dost slabsie nez v minulosti. Spekuluje sa, ci to nie je sprisnenim kontrol a lepsimi markermi na najdenie nedovolenych prostriedkov…
keane1980
22.08.2008 13:36:28
Myslím, že hranice je někde hluboko pod 9s. Mě by spíše zajímalo, jestli se Bolt zvladl rozběhnout na těch 200 m rychleji než na stovce, připadně o kolik to bylo v té „nejrychlejší“ chvíli pomalejší.
Jecminek.Maselnik
22.08.2008 14:25:49
[quote=Mirek Kostlivý]Při běhu obstarávají většinu pohybu čtyřhlavé svaly na stehnech, které jsou připojeny ke koleni šlachou. Podle lékařských výzkumů by tyto šlachy poškodil pohyb rychlejší naž 100m za 9s. (cituji z časopisu 21. století 2008/06)
Takže je vidět, že má Bolt ještě rezervu, než mu ty šlachy povolí :).[/quote] v 19.tém století existoval podobné studie, které dokazovaly, že člověk nemůže přežít vyšší rychlost pohybu než 40kmph. Pan Stevenson, stavitel první lokomotivy, by mohl vyprávět:-). Jak píše Maťo: lidé jsou různí a anomálie velké. Co se dá udělat s výkony při dokonalém (téměř) vyhledávání talentů s optimálními disposicemi dokazuje samotná Čína. Prakticky bez historie, s nakoupenými trenéry, na základě empirických měření vybírá děti, které následně driluje. Hranic možností už bylo podle odborníků dosaženo mnohokrát, řada výkonů označena jako definitivně nedosažitelná a vzápětí byly tyto mnohokráte překonány:-))
Praha 2
Serža
23.08.2008 20:51:51
[quote=štěpán_1981]Bolt prý v nejrychlejším úseku běžel rychlostí 43.9 km/h. To je 12.19m/sec a neuvěřitelné tempo 1:22min/km. Vzpomněl jsem si na to s úsměvem dnes, když jsem si dal na konci tréninku „sprint“ do kopce. Podle sporttestru sem běžel max. 15,9 km/h (tj. skoro 3× – slovy třikrát – pomaleji) a přišlo mi, že běžím s větrem o závod : ))
Zajímalo by mě, jaký čas je v možnostech člověka – tretry,
oblečení atd. se pořád vyvíjí, ale někde hranice být musí. Mohlo by to
být pod 09:50 ?[/quote] Joo, taky jsem si na to dneska vzpoměl – shodou
okolností taky maximálka 16km/h – ale po rovině, po 16km v tempu cca
5min/km Ale spíš než na Bolta jsem si vzpoměl na Bekeleho
Jak ten dneska valil! ![]()
makoshark
11.09.2008 22:24:53
Zajímavé je, že u sprintů a dlouhých běhů je pořád nějaký vývoj, ale střední tratě naopak stagnují. Třeba úroveň současné mužské patnáctistovky je dost mizerná.
Sokolov
koyama
12.09.2008 13:50:35
Bolt měl stovku rozběhnutou na 9,55, tvrdí norští vědci: http://www.orangeportal.sk/…/article.dwp?…
plochá noha
30.10.2008 22:09:13
EPO pod 10s, CEPO pod 9s a mutanti pod 5s ![]()
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.