Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » (Zase) jedna začátečnice,(zase) jeden začátek

(Zase) jedna začátečnice,(zase) jeden začátek

Nalezené položky: 17 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Přerov

kamakri žena 12.01.2009 21:36:05

Asi čekáte, že potřebuji poradit, jak správně trénovat. Dnes ale nikoliv. Ráda bych se vrhla do nějakého závodu a nemám dost odvahy. I když natrénováno již mám.

Než si vyberu nějaký skoromaraton, ráda bych se Vás běžců zeptala na ty praktické záležitosti.

  1. To opravdu jezdíte na závody i přes půl republiky, když ve vašem okolí nic není, nebo čekáte, až ten závod bude startovat někde poblíž a až potom vyběhnete běhat?
  2. Nemám auto a je pro mne tedy záhadou, jak se na závody dopravujete. Nebo spíš, jak se dopravujete nazpátek. Mi neříkejte, že se Vám chce ještě po dlouhém závodu na vlak či autobus.
  3. Je vždy možnost šaten a sprch?
  4. Pití při závodu sebou?
  5. Na co nezapomenout (aneb na co vy jste zapomněli, popř. přecenili) při svém prvním závodu?
  6. Jak poznám, který závod absolvovat? (Mám na mysli, abych se nepřihlásila na závod, kde jsou profesionální sportovci a já amatér bych vykukovala z davu.) A tento dotaz je pro mne asi největší zátěží, neboť na něj navazuje má obava, že „já poprvé, já zelenáč“ a všichni ostatní již vědí, co je čeká…

A jak běhám já? Věnuji se širší škále sportů a běh je jen jedním z nich a boužel není prioritou. Třeba časem. Nejvíce času věnuji cyklistice, ale když nasněží, kola se smýkají a nejede to a nejede. Tak jsem přesedlala. Koupila běžecké boty, přečetla snad o běhu i to, co ještě ani nevydali a vydala se běhat. Po troškách, pomalu a pro radost a lepší kondici. Běhám asi dva roky, ale nevěnuji se (jak již bylo řečeno) běhu primárně, a tedy se mé výsledky zlepšují pomalu.

Běhat pro sebe je krásné, ale časem člověk pozná (u mně tak dva roky), že by to chtělo se s někým o běhu pobavit. Zjistit, jak on či on si poprvé natáhl svaly a svíjel se v křečích, jak on či on poslouchal stálé nadávky rodiny, když vybíhal z domu za něčím tak "fádním ", jako je běh.

Když prohlásíte, že jste se zlepšili na tuhle trasu o tolik a že vydržíte urdžet tempo na kilometr pod určitou hranici, tak co udělají vaši „neběhající“ posluchači. Jednoduše nepohopí.

Njn, záviďmě všem běžcům, kteří mají běžkyně za partnerky, a všem běžkyním, které mají běžce za partnery! :-)

Stejně jak jsem začala na kole jezdit mezi „kolisty“, tak hodlám, až se osmělím a natrénuju „do zásoby“, vydat se běhat za běžci.

Prosím tedy o zodpovězení mých pár otázek. A jestli tohle čte nějaký admin, tak Mu vzkazuji, že tenhle web (ať to měl v plánu, či ne) může za to, že jsem nepřestala běhat … Ostatně je to vzkaz i všem aktivním běžcům.

Motto: Člověk rád pohrdá cílem, kterého buďto nedosáhl nebo kterého dosáhl definitivně. Marcel Proust
avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 12.01.2009 22:01:54

Ahoj,

  1. Ano, jezdíme. Jinak bych se nedočkal. (-:
  2. Často se dá poskládat k někomu jinému a přispět na penzín. Ale dá se i vlakem. Stačí si po závod trochu odpočinout a jde to.
  3. V drtivé většině případů ano. Někde jen studená a nebo teplá pro prvních pár běžců a pak studená. Ale studená je po běhu pro tělo dobrá. (-:
  4. U delších závodů musí být podle pravidel občerstvovačky, ale pokud poběžíš půlmaratón a nevíš přesně, kde občerstvovačky budou, tak si radši něco k pití vezmi.
  5. Při první nevím, ale jednou jsem běžel Bakovský půlmaratón a v druhé půlce jsem měl hlad a žízeň a litoval jsem, že jsem si nic vlastního nevzal.
  6. Myslím, že ať si vybereš jakýkoliv závod zde v termínovce, tak to bude pokaždé dobrá volba. Jen profíci jsou na nějakých těch mistrovstvích. Poznáš to podle vyhlášených kategoriích v propozicích závodu.

Vítej! :-)

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

Manětín

Celkem 4583 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (1998)
půlmaraton: 1:53:36 (2007)
maraton: 4:24:25 (2007)

Kydy muž 12.01.2009 23:06:44

1. To opravdu jezdíte na závody i přes půl republiky, když ve vašem okolí nic není, nebo čekáte, až ten závod bude startovat někde poblíž a až potom vyběhnete běhat? Kydy: Ano. A má to svoje kouzlo. Blížíš se k městu na druhym konci repubiky, adrenalin stoupá. Počítáš hodiny a minuty do startu… to Tě prostě nakopne :-) Jinak já mám štěstí (a veliký!!!), že se v mym okolí běží Baroko Maraton (i půl Maraton). Ale obecně: čekat na závod ve svym okolí… jednoho se možná dočkáš, ale celou sezonu Ti to rozhodně nevykryje. Závěr: Jezdit.

2. Nemám auto a je pro mne tedy záhadou, jak se na závody dopravujete. Nebo spíš, jak se dopravujete nazpátek. Mi neříkejte, že se Vám chce ještě po dlouhém závodu na vlak či autobus. Kydy: Mám auto a není problém řídit zpět (ale pak si nedám to svoje oblíbené pivo :-) ). Ale asi je to o naježděných km. Mám jich dost.

3. Je vždy možnost šaten a sprch? Kydy: neřešim. Auto je taky šatna a umyju se doma. Ale dívčí pohled může být samozřejmě jiný… :-)

4. Pití při závodu sebou? Kydy: To je individuelní. To si musíš vychytat sama. Ale moje zkušenost: Lepší donést do cíle 2 dcl pití, než 10 km trpět žízní..

5. Na co nezapomenout (aneb na co vy jste zapomněli, popř. přecenili) při svém prvním závodu? Kydy: Klasické rady: promazat vazelínou namáhaná místa, nebrat si oblečení, které Tě dře, udělat dvě kličky na tkaničkách (zavazuj si boty na 30 km… to nejde :-)) ), věřit si!!!!

6. Jak poznám, který závod absolvovat? (Mám na mysli, abych se nepřihlásila na závod, kde jsou profesionální sportovci a já amatér bych vykukovala z davu.) A tento dotaz je pro mne asi největší zátěží, neboť na něj navazuje má obava, že „já poprvé, já zelenáč“ a všichni ostatní již vědí, co je čeká… Kydy: najdi si výsledovku daného závodu z minulého roku (např.: http://behy.cz/vysledky.php) a podívej se, jak by si dopadla… A pro začátek bych vybral něco masovějšího… není nic horšího, než že po výstřelu z pistole se ocitneš na ve svém údělu úplně sama… mohl bych vyprávět :-)

Jináč souhlas s Advidem: Vítej v klubu :-)

Motto: Běhání je krásný... hlavně to pívo potom :-) Vidíš-li někoho běžet, nepřemýšlej o něm, ale o sobě...
avatar

Prostějov

Celkem 4144 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:32 (2014)
půlmaraton: 1:20:46 (2012)
maraton: 3:24:10 (2008)

Fosaman muž 12.01.2009 23:08:00

1/Většinou volím závody poblíž , skoro každý týden něco je.Tuto sobotu třeba desítka v Hulíně u Přerova…:) 2/Většinou vlakem či busem odpočinu si a cestou na nádraží se rád podívám i po neznámém městě,vesnici 3/Ne.Ale většinou jo. 4/Dle toho jak piješ při treninku, pokud si zvyklá 20 km běhat bez pití tak myslím není důvod pití brát sebou na kratší tratě.A na delších jsou většinou občerstvovačky (nestartovat žíznivá).Na závody se soukromou vodou chodím jen když jsou velká vedra. 5/První závod byl o špatném zvolení tempa..Přepálení na začátek (připadalo mi že mi ostatní utečou a v cíli budu se ztrátou poslední) kolaps ke konci (všichni mi utekli :-)) . 6/Čistě profíci vytrvalci na českých závodech jsou snad jen ti Keňani na PIMu.Určitě se není čeho bát.Nebo si napoprvé vyber závod kde je hodně startujících a ztratíš se v davu (např Rohálská 10 v Prusinovicích)

avatar

Přerov

kamakri žena 13.01.2009 11:03:54

Kydy: Klasické rady: … udělat dvě kličky na tkaničkách (zavazuj si boty na 30 km… to nejde :-))

Napadlo by mě všechno možný,ale tohle vážně ne! :-) Za tuhle i ostatní odpovědi, dík. I za ten čas, co jste strávili nad klávesnicí, aby jste ty běžné info darovali jednomu „zelenáči“ (který tyto běžné info bude snad taky za pár let darovat nějakému „zelenáči“).

Jen si tak říkám, kam mám dnes zase běžet. Přiznávám se, že běhat stále stejné trasy dokola je občas nuda. My řekněte, když běžíte některou ze svých oblíbených tras už po x-té, nevadí Vám ten stereotyp? Asi se budu co dva měsíce stěhovat, abych mohla stále běhat na jiných místech.

A ještě jedna věc mi vrtá hlavou. Při běhu občas potkávám běžce. (Kupodivu.) Ale jsou to jenom muži. (Něžné pohlaví jsme potkala všeho všudy jedenkrát!!!!!!) .............­....... Proč?

Existuje nějaký rozličný pohled na muže a ženy v běhu? V cyklistice jsou lidé, kteří nefandí ženám na kolech, ale jsou i opační. Vyvinul se někdy v historii běhu názor, že by ženy neměli běhat? Popř. hledí muži na ženy běžkyně povýšeně?

Nechci to moc roztahovat, ale jak se cítí muž vedle ženy, o které ví, že v klidu uběhne maraton (já to sice JEŠTĚ nejsem), přitom on sýpe (??sípe) už při vyjítí schodů do druhého patra? _____________­________________________­_____ Děkuji za uvítání.

Motto: Člověk rád pohrdá cílem, kterého buďto nedosáhl nebo kterého dosáhl definitivně. Marcel Proust
avatar

Celkem 538 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:02 (2009)
maraton: 4:07:52 (2009)

Fiona žena 13.01.2009 11:30:58

[quote=kamakri]ale jak se cítí muž vedle ženy, o které ví, že v klidu uběhne maraton (já to sice JEŠTĚ nejsem), přitom on sýpe (??sípe) už při vyjítí schodů do druhého patra?[/quote] No, asi jako sipacek, rekla bych. A komu to vadi? :) Ale pokud by te potesily ovace od muzu okolo trati, behej v sukynce, zabira to spolehlive :)

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 13.01.2009 12:38:24

no a kde běháš Přerovačko, že nepotkáváš holky? Já je potkávám, možná i Tebe:-) Jinak jestli se Ti nechce nikam jezdit, můžeš přijít 14.3. na půlmaraton do Oseka, tam zvládneš dojet i na kole. Termín oficiálně zatím nikde nevisí, ale s vysokou pravděpodobností v krátké době bude.

avatar

Přerov

Celkem 9773 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:32 (2007)
půlmaraton: 1:33:04 (2012)
maraton: 3:49:59 (2011)

Aldaman muž 13.01.2009 14:06:23

kamakri : závodů v našem regionu je také dost a nemusíš jezdit přes půl republiky :). Třeba teď v sobotu je závod v Hulíně na deset km. Propozice http://www.aspot.wz.cz/desitka2009.php . Většinu závod v Olomouckém kraji má na startosti Tělovýchovná jednota LIGA STOVKAŘŮ Olomouc. Termínovka na rok 2009 je zde http://www.liga100.cz/…ropozice.doc . Věřím, že si svůj závod vybereš.

JM: Ten 1/2 maraton v březnu bude super už se těším.

avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 13.01.2009 14:47:25

[quote=kamakri]Jen si tak říkám, kam mám dnes zase běžet. Přiznávám se, že běhat stále stejné trasy dokola je občas nuda. My řekněte, když běžíte některou ze svých oblíbených tras už po x-té, nevadí Vám ten stereotyp? Asi se budu co dva měsíce stěhovat, abych mohla stále běhat na jiných místech.[/quote] Já běhám na asi třech trasách, plus nějaké kratší okruhy a zatím mi to na hlavu neleze. Motivací mi je sledování mezičasů a průběžné zlepšování. Ale v běhu jsem spíše amatér závoďák, čistě jen „pro radost“ to není. Tak mi to nevadí, nepotřebuji se kochat.

[quote=kamakri]A ješ­tě jedna věc mi vrtá hlavou. Při běhu občas potkávám běžce. (Kupodivu.) Ale jsou to jenom muži. (Něžné pohlaví jsme potkala všeho všudy jedenkrát!!!!!!) .............­....... Proč?

Existuje nějaký rozličný pohled na muže a ženy v běhu? V cyklistice jsou lidé, kteří nefandí ženám na kolech, ale jsou i opační. Vyvinul se někdy v historii běhu názor, že by ženy neměli běhat? Popř. hledí muži na ženy běžkyně povýšeně?[/quote] Osoby chabé inteligence se najdou všude, napříč vzděláním, povoláním, pohlavím… Na závodech mě předbíhají mladší, starší (mnohdy i staří) a nemálo žen. Trochu mě to štve, myslím to že mě KDOKOLIV předběhne, tak více trénuji :-)

A ať to běhá…

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

Přerov

kamakri žena 13.01.2009 15:09:33

[quote=dan67][qu­ote=kamakri]Jen si tak říkám, kam mám dnes zase běžet. Přiznávám se, že běhat stále stejné trasy dokola je občas nuda. My řekněte, když běžíte některou ze svých oblíbených tras už po x-té, nevadí Vám ten stereotyp? Asi se budu co dva měsíce stěhovat, abych mohla stále běhat na jiných místech.[/quote] Já běhám na asi třech trasách, plus nějaké kratší okruhy a zatím mi to na hlavu neleze. Motivací mi je sledování mezičasů a průběžné zlepšování. Ale v běhu jsem spíše amatér závoďák, čistě jen „pro radost“ to není. Tak mi to nevadí, nepotřebuji se kochat.

[quote=kamakri]A ješ­tě jedna věc mi vrtá hlavou. Při běhu občas potkávám běžce. (Kupodivu.) Ale jsou to jenom muži. (Něžné pohlaví jsme potkala všeho všudy jedenkrát!!!!!!) .............­....... Proč?

Existuje nějaký rozličný pohled na muže a ženy v běhu? V cyklistice jsou lidé, kteří nefandí ženám na kolech, ale jsou i opační. Vyvinul se někdy v historii běhu názor, že by ženy neměli běhat? Popř. hledí muži na ženy běžkyně povýšeně?[/quote] Osoby chabé inteligence se najdou všude, napříč vzděláním, povoláním, pohlavím… Na závodech mě předbíhají mladší, starší (mnohdy i staří) a nemálo žen. Trochu mě to štve, myslím to že mě KDOKOLIV předběhne, tak více trénuji :-)

A ať to běhá…[/quote] Nj, běh a cyklistika má kromě toho, že zabírají na jiné svalové partie, ještě jeden rozdíl. U běhu (alespoň ze začátku) se moc nepokocháte okolím, když běháte tu samou nepříliš dlouhou trasu..... Mám vytyčené asi čtyři větší okruhy. Chce to začít běhat, zlepšovat se a pak si troufnout i na delší trasy a tak poznávat větší okolí, nemám pravdu?

Znám ten pocit, když je někdo rychlejší… Ale jak jednou bylo řečeno, … ti vítězové by se neměli tolik radovat. Vždyť vlastně zvítězili nad slabšími!!!!!!

Motto: Člověk rád pohrdá cílem, kterého buďto nedosáhl nebo kterého dosáhl definitivně. Marcel Proust
avatar

Přerov

kamakri žena 13.01.2009 15:10:43

[quote=Aldaman]ka­makri : závodů v našem regionu je také dost a nemusíš jezdit přes půl republiky :). Třeba teď v sobotu je závod v Hulíně na deset km. Propozice http://www.aspot.wz.cz/desitka2009.php . Většinu závod v Olomouckém kraji má na startosti Tělovýchovná jednota LIGA STOVKAŘŮ Olomouc. Termínovka na rok 2009 je zde http://www.liga100.cz/…ropozice.doc . Věřím, že si svůj závod vybereš.[/quote] To je ale závodů :-o A to dozajista není vše..

Motto: Člověk rád pohrdá cílem, kterého buďto nedosáhl nebo kterého dosáhl definitivně. Marcel Proust
avatar

Přerov

kamakri žena 13.01.2009 15:13:35

[quote=Jecminek­.Maselnik]no a kde běháš Přerovačko, že nepotkáváš holky? Já je potkávám, možná i Tebe:-) Jinak jestli se Ti nechce nikam jezdit, můžeš přijít 14.3. na půlmaraton do Oseka, tam zvládneš dojet i na kole. Termín oficiálně zatím nikde nevisí, ale s vysokou pravděpodobností v krátké době bude.[/quote] Že by první závod v Oseku? Je to výzva. Kolik lidí se v průměru účastní? Bylo mi doporučeno začít závodit poprvé tam, kde je moooc běžců. Mám se prý ztratit v davu :-)

Motto: Člověk rád pohrdá cílem, kterého buďto nedosáhl nebo kterého dosáhl definitivně. Marcel Proust
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 13.01.2009 15:36:04

tak to není Osek pro Tebe. Bude to první ročník, očekávám účast do 50-ti lidí. Masovka je v regionu pořádná asi jenom jedna a to Rohálovská desítka v Prusínovicích, kde bývá přes 200 lidí. Běží se 28. února.

avatar

Tomx muž 13.01.2009 19:48:51

Kde jsou ty neznámé vsi ? :-)

Motto: Born to Ironman, forced to work...
avatar

Přerov

Celkem 9773 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:32 (2007)
půlmaraton: 1:33:04 (2012)
maraton: 3:49:59 (2011)

Aldaman muž 13.01.2009 21:39:05

Tomx : ty neznáš Gagarinova bratra :) ? kamakri : Rozhodně bych si, ale nevybíral závod jen podle počtu běžců. Myslím si, že ještě na žádném závodě nikdo neznehodnocoval výkon byť posledního závodníka. Já v Litovli na HIM dokončil poslední a měl jsem skoro větší slávu než vítěz :).

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 14.01.2009 08:36:54

2Tomx: neznámé vsi jsou do 15-ti km od metropole Přerov. Osek směrem na východ směr Lipník, Hranice, Prusinovice na jihovýchod kousek od Holešova.

avatar

Tomx muž 14.01.2009 22:23:07

Tak to mě uklidnilo. Už jsem myslel, že nejsou na mapě. „Hic sunt leones“

Motto: Born to Ironman, forced to work...
Nalezené položky: 17 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.