Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » S jak moc bolavou svalovkou se jeste da trenovat?

S jak moc bolavou svalovkou se jeste da trenovat?

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 538 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:02 (2009)
maraton: 4:07:52 (2009)

Fiona žena 15.01.2009 11:50:00

Ahoj, jednu vec tu nemuzu nikde najit. Uz mam nacteno o pretrenovani, i o tom ze na maraton v slusnem case musim trenovat aspon 5× tydne. Budiz. Jenze moje svaly (hlavne na lytkach, beham pres spicku) nestihnou po narocnejsim treninku zregenerovat do druheho dne natolik, abych podala aspon jakz takz vykon. Nemyslim si ze bych mela problemy s regeneraci, paty den po maratonu jsem dala svuj zatim nejrychlejsi treninkovy pulmaraton (melo to byt min, ale proste me to bavilo a nechtelo se domu).

Jenze nez me prejde potreninkova svalovka, ty 2–3 dny to vetsinou sebere. Kdyz jdu behat se svalovkou, jde to mizerne, musim si pomahat pres patu (cimz si asi moc nepomaham), a nevim jestli neriskuju. Doted jsem to resila jednoduse tak, ze jsem pockala az prejde svalovka, a pak sla behat. Jenze tim padem jsou pak objemy o nicem. Takze myslite ze je lepsi tu bolest jednoduse skousnout a trenovat 5× tydne, nebo cekat? (mluvim o normalni svalovce, ne o natazeni nebo jinem zraneni)

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 154616,51 km
Minulý měsíc 851 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 15.01.2009 12:36:13

[quote=Fiona]Takze myslite ze je lepsi tu bolest jednoduse skousnout a trenovat 5× tydne, nebo cekat? (mluvim o normalni svalovce, ne o natazeni nebo jinem zraneni)[/quote] Přesně tak! Příprava na slušně zaběhnutý marathon opravdu bolí, zvláště při tom běhání na sněhu. Když se neošidí regenerace (hlavně protahování, případně 1× týdně plavání, masáž – vířivka, je-li ta možnost), tak by to tělo mělo vydržet. A bolí to, aspoň v mém věku velice :).

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 15.01.2009 13:19:03

jestli jsou pravda objemy, které uvádíš v profilu, stačí dle mého názoru bolest 2× 3× překlusat a povolí to, protože zatím určitě nejsi na běhání 5× v týdnu zvyklá.

avatar

Celkem 20446,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:30 (1992)
půlmaraton: 1:19:39 (2016)
maraton: 3:20:02 (1990)

Furi muž 15.01.2009 20:18:40

Ahoj,

„svalovicu“ by si už po toľkých mesiacoch tréningu mať nemala. Podľa toho čo píšeš, a podľa Tvojej kilometráže v profile mi vychádza, že trénuješ možno dva, či trikrát do týždňa s vyššou kilometrážou. Telo a hlavne pohybový aparát sa ešte nestihol adaptovať na záťaž, pretože Tvojmu tréningu chýba pravidelnosť ( dedukujem ). Skús si rozložiť terajšiu týždňovú kilometráž dajme tomu do štyroch či piatich tréningových jednotiek. Možno Ťa to spočiatku nebude baviť, odbehnúť päť kilometrov a ísť domov ( keďže máš odbehnutý maratón ), ale ver, že len v postupnosti je cesta ako v zdraví navyšovať kilometráž. Ten maratón bol hazard zo zdravím. A zatiaľ môžeš pokojne zabudnúť aj na tréningové „polmaratóny“. Ver mi, že telo si rýchlo privykne na častú, ale menšiu záťaž, ktorú môžeš zvyšovať bez toho, aby si podstupovala „liečenia svalovice“.
A ešte niečo. Prečo beháš cez špičky? Je Ti to tak lepšie alebo Tvojim nohám „bližšie“? Pokojne behaj viacej cez päty. Určite je to prirodzenejšie. Tie lýtka máš ponaťahované aj z toho.

Veľa zdaru a šťastných kilometrov

avatar

Celkem 538 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:02 (2009)
maraton: 4:07:52 (2009)

Fiona žena 16.01.2009 12:54:25

Dik za odpovedi :) Presne tohohle jsem se bala. No co uz, tak teda zatrenuju, aspon mam zas dalsi metu. Nastesti miluju vyzvy :cool: Je pravda ze cokoliv pod 5 km je pro me spis utrpenim. Uz proto ze pekne behaci plochy mam nejbliz 3 km od domu mestskym provozem. Teprve po tech 5 km zacinam opravdu fungovat, a teprve po 10–12 to zacne byt opravdu pozitek, kdyz prijde takovy ten stav, kdy uz nebezim, nohy pode mnou kmitaji jako konik a ja se jen vezu :) Dlouho jsem si myslela ze timhle zpusobem se da bezet snad naveky. O opaku me presvedcil az asi 35. maratonsky kilometr :rolleyes: Ale s tim bylo jaksi pocitano, takze zadne drama. Pri treninku je moje obvykla davka okolo 20–25 km, plus minus, o vikendu. Toho se nevzdam, to miluju :) Ale pridam si teda mezi to ty kratsi rychlejsi pres tyden.

Furi, neverim ale ze behani pres patu je prirozene. Mozna pri dnesnich tlumenych botach je to pohodlnejsi, ale narazy pak jdou do kostry, a na to lidska noha prece vubec neni original stavena. Naboso se neda bezet jinak nez pres spicku, tam to prirozene peruje a naraz absorbuji svaly. Je pravda ze to pak odnaseji lytka, ale na to tam ten sval je :) Osobne je mi mnohem prijemnejsi svalovka v lytkach (aspon budou hezci) nez vymlacene klouby. Nehlede na to, o kolik lip to vypada ve vyloze ;)

No, ale jinak vam verim a jdu tedy funet do parku :)

avatar

Chrudim

kámen úrazu žena 16.01.2009 13:58:49

[quote=Fiona]Pri treninku je moje obvykla davka okolo 20–25 km, plus minus, o vikendu. Toho se nevzdam, to miluju :) Ale pridam si teda mezi to ty kratsi rychlejsi pres tyden.[/quote] Líbí se mně, co a jak Ti napsal Furi. A když se kouknu na Tvou kilometráž, Fiono, neběháš jen jednou týdně? Když se nechceš vzdát 20ti kilometrovek, přitom míváš měsíčně něco přes 60 km, tak mně z toho vychází, že se chystáš navýšit kilometráž přidáním více kratších výběhů, ne rozložit jediný (?) dlouhý běh do vícero. Nebo jsem to špatně pochopila? Tak i tak… myslím si, že bys měla přibrzdit. Svalovku neberu za přirozený stav po tréninku, ale jako upozornění těla, že došlo k přetížení, něčeho bylo přespříliš. Délky, rychlosti, obojího, příliš hlubokýho sněhu… Takováhle překonávaná přetížení se sčítají a vedou až ke strukturálním změnám, začne bolet koleno, rupne sval, snadněji se vykloubí kotník… Takže, k radám Furiho vynechat na nějakou dobu dlouhý běhy můžu přidat už jen : a nesnažit se pořád běhat rychle. Když to uspěcháš, sice na tom budeš třeba za tři měsíce líp než kdybys byla opatrná, ale s pravděpodobností hraničící s jistotou se opakovaná přetížení bez potřebného odpočinku na Tvým těle odrazí. Možná za další tři měsíce, možná za dva roky. Chronickou únavou, častými infekcemi, nebo změnou na kloubech, svalech… Tělo si musí zvyknout postupně, jak psal Furi. Ale nejen svaly a vůbec pohybový aparát ale i srdce, cévy, obecně metabolické pochody těla si musí přivyknout, že sportuješ.

[quote=Fiona]… Je pravda ze to pak odnaseji lytka, ale na to tam ten sval je :) Osobne je mi mnohem prijemnejsi svalovka v lytkach (aspon budou hezci) nez vymlacene klouby…[/quote] Tak na tohle si netroufám. :-) O tom, jestli běhat přes špičku nebo patu bylo napsáno hodně. Tak moc, že jsem si udělala názor, že kromě sprintů a jiných extra krátkých běhů je to asi lepší nechat na svým tělu, jeho potřebě a odezvě. :-) Fakt nevím a popravdě to neřeším, běhávám vlastně jen přes zimu a nemívám bolístky. Jen bacha, všechno souvisí se vším, i bolest, poškození lýtek. Já třeba loni mívala občas při dlouhým cyklistickým závodě bolest v levým lýtku, dost možná jako důsledek nějaké funkční poruchy kotníku, která se jinak neprojevoovala (bo jsem tou dobou neběhala). Jde to i obráceně, přemáhané lýtko se může odrazit na kotníku, achilovce, koleni…

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)
avatar

Celkem 20446,3 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:35:30 (1992)
půlmaraton: 1:19:39 (2016)
maraton: 3:20:02 (1990)

Furi muž 17.01.2009 21:50:07

Ahoj,

asi sme si nerozumeli. Domýšlal som si, že keď máš po behu veľmi ponaťahované lýtka a aj sama rozprávaš, že beháš cez špičky, či Tvoj štýl nie je príliš extrémny. Keď som hovoril o behu viacej cez päty, nemyslel som, že budeš dupotať po pätách ako slonica. Zdravý neutrálny krok je vedený zľahka cez pätu po jej vonkajšej časti. Cez špičku sa potom odrážaš k ďaľšiemu kroku. Skús sa vyzuť a prejdi sa čo najprirodzenejšie po izbe. Nech Ti niekto sleduje krok. Uvidíš, že nepôjdeš cez špičku.
Samozrejme, čím rýchlejšie bežíš, tým môže byť ten kontakt s pätou menší. Pri výkonostných a vrcholových vytrvalcoch môžeme potom hovoriť ako o štýle cez špičky.
Ale ako hovorila Kámen úrazu, treba behať prirodzene ako nám narástli nohy. Samozrejme pri vrodených deformitách chôdze sa tieto dajú tlmiť vhodným výberom obuvi.
A netreba zabúdať na strečing a kompenzačné cvičenia. Posilovanie svalov brucha a chrbtice veľmi pomôže dobrému bežeckému štýlu. Cez to všetko si myslím, že tu zbytočne špiritizujeme o štýle. Mala by si zmeniť tréning. Zdá sa mi, akoby si mala z každého tréningu preteky. Nechcem Ti však do toho kecať.

Držím palce. P.S. Pozdravujem Kámen úrazu

avatar

Celkem 538 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:02 (2009)
maraton: 4:07:52 (2009)

Fiona žena 19.01.2009 14:57:52

Diky :) Kamen urazu, ano je to tak :) Ty vikendove vybehy 20+ si nedokazu odrict, uz je to droga. Navic to nezridka konci tak jako vybeh s chlapem vcera, asi to znate – hele tady je to hezky, tak pod, jdeme dal, a co je tamhle za tim mostem, to se taky musi prozkoumat… A z planovane 17–20 je razem 26, clovek ani nevi jak :)

Ale ta svalovka nebyva tak hrozna. Proste jen dalsi 2–3 dny ty nohy citim, ze v nich probihaji zmeny. Z nekdejsiho treninku v posilovne si pamatuju, ze bez primerene svalovky neni efekt, a ze to pak chce hlavne nechat dobre zregenerovat, nez se znova zatizi, a prozatim cvicit jine partie. Pokud je to u behu jinak, beru to, jen mi to proste neseplo samo :)

Vubec nemam problem si k tomu vikendu pridat kratsi rychlejsi behy v prubehu tydne. Minuly tyden uz jsem to tak udelala, a jediny muj problem byl, donutit se jit vcas domu (klasika). Vlastne to vidim jako velke plus, ze pres tyden staci kratsi, protoze tak aspon muzu pilovat i rychlost :)

A jeste k te spicce… mam ve zvyku od jara do podzimu chodit venku bosa, pokud to jen trochu jde, a behat sem tam taky. S tou chuzi po koberci mate asi pravdu, ale venku opravdu neni mozne behat jinak nez pres spicku (snad s vyjimkou hodne peclive udrzovaneho travniku). I chozeni naboso po ruznych podkladech je taky prevazne pres spicku, ale behat uz se jinak neda, ta pata to neodperuje tak jako spicka. Venku ta noha jeste krome samotneho kroku musi vykonat dalsi funkce, jako treba „cteni“ povrchu, … no asi uz moc kecam :) A taky je pravda, ze cim jsem unavenejsi, tim vic mi tam pada ta pata.

Jinak taky preju hodne zdaru a prijemnych km :)

avatar

Celkem 4270 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:44:52 (2008)
půlmaraton: 1:41:52 (2008)
maraton: 3:45:50 (2010)

zse muž 21.01.2009 12:20:49

Tie bezecke objemy v profile mas spravne? Lebo ak ano tak mi vychadza pri Tebou popisovanom treningu ze vybehnes tak max. 4× mesacne. To sa nie je co cudovat ze mas svalovicu. Ale inak nemam nic proti ak Ti to tak vyhovuje len mi nesedia pocty cez vikendy 20+ a za mesiac menej nez 70.

avatar

Celkem 538 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:02 (2009)
maraton: 4:07:52 (2009)

Fiona žena 21.01.2009 15:48:27

Jj, ta kilometraz sedi, zel :) Nejsem na to hrda, vim ze je to ostuda. Ale zas beham teprv od leta ;) Na zacatku jsem byla rada za kazdy kilometrik, a kdyz uz jsem jich pak po case byla schopna ubehnout vic naraz, zase se kratily dny, do prace za tmy, z prace za tmy… Takze tech vikendovych 20+ sedi az tak priblizne od rijna. Pak mi do toho jeste v listopadu vlezla chripka, pak chvili klid na zotaveni, v prosinci pak uz jen jeden maraton, jeden treninkovy pulmaraton tyden po, a slus… Dovolena, stehovani… Ale uz jsem se polepsila, ted beham uz druhy tyden poctive i v tydnu :)

avatar

Celkem 538 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:02 (2009)
maraton: 4:07:52 (2009)

Fiona žena 25.01.2009 00:12:48

… a dluzno dodat, ze svalovka uz se nejak nedostavuje :) Dokonce i po na me pomery rychlem treninku mam druhy den pocit, jako bych vcera nedelala nic. Pozitivni to jev :)

Nalezené položky: 11 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.