Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Ostatní » Rozdíly mezi atletickým a orientačním během

Rozdíly mezi atletickým a orientačním během

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

hieroglyf muž 01.02.2009 13:03:01

Pro informaci těm atletům a silničním běžcům, kteří chtějí zkusit orientační běh, uvádím stručně hlavní výhody a nevýhody tohoto sportu. Výhody orientačního běhu: lesní prostředí, měkčí podklad, pokaždé výběr tratě podle obtížnosti a věku (rodiny s dětmi až veteráni 75 … 90+ let), pomalý běh lze částečně kompenzovat orientační dovedností, závody téměř o všech sobotách a nedělích a v létě i vícedenní, počítačové zpracování výsledků i mezičasů (které závodník obdrží v při doběhu). Nevýhody orientačního běhu: Příprava: ochrana dolních končetin (podrost), zejména u veteránů brýle pro čtení mapy (navíc krýt kšiltem při dešti). Cesta na start: vzdálenost startu od shromáždiště (někdy i cca 2km), při lehkém závodním oblečení může být cestou pocit chladu (jaro, podzim). Závod: nerovnosti terénu, čímž trpí často kotníky; tyto nutno u někoho posilovat, bandážovat (tejpovat) nebo i chránit speciální obuví. Celkové stoupání, které je průměrně 4% z délky tratě.

Přestože je orientační běh pořadatelsky náročný a není ani olympijským sportem, věnuje se mu u nás asi 8000 lidí v 218 oddílech, viz též www.orientacnibeh.cz.

avatar

Raškovice okr. FM

Celkem 7705 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:18 (2010)
půlmaraton: 1:29:55 (2011)
maraton: 3:17:01 (2010)

minusak muž 01.02.2009 22:10:54

Orientačním běžcům fandím. Vím, že kdo propadne, zůstává většinou do pozdního věku. Daleko nejpřátelštější atmosféra. Bohužel pro mne: Stresová zátěž, když musíš řešit mapu. Neexistuje rovnoměrné tempo, které je při běhu zdrojem skvělých požitků. Prostě pro každého to není, ale přesto OB zdar!!!!

Motto: Komu není shůry dáno, v Apatyce nekoupí
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.