Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

chrupavka

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Radka89 žena 23.11.2009 17:23:57

Ráda bych se poradila, co dělat, aby se mi zlepšilo koleno. Už léta mě trápí bolesti při sportu, ale i při chůzi po schodech. Letos v srpnu jsem byla na artroskopii a zjistilo se, že mám prodřenou chrupavku (sice na malém místě, ale poměrně hluboko), lékař odstranil tu špatnou, vyčistil to, všechno ostatní bylo v koleni v pořádku. Po zákroku jsem chodila opakovaně na punkci, ale asi po 4. odběru se mi voda už netvořila. Třetí měsíc užívám Condrosulf a tak zhruba 2. měsíc běhám a plavu… Začala jsem se vším pozvolna, ale stejně mě koleno bolí skoro při každém pohybu, hlavně když už za sebou mám nějakou zátěž. Nosím ortézu, snažím se být opatrná, ale nechci se smířit s představou, že mě koleno bude bolet už pořád, zvlášť když je mi teprve 20 a chci se věnovat aktivně sportu. Nevíte někdo, co můžu sama zlepšit? Děkuju :-)

avatar

Praha 9

Celkem 30689 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:21 (2012)
půlmaraton: 1:14:39 (2014)
maraton: 2:40:34 (2012)

Lubos M muž 23.11.2009 17:38:22

zkus ordinaci Resurf med, dr. Vaněček, mě pomoh, je sportovní orthoped

Motto: Když někdo padá z velmi vysokého útesu,není šťasten, dokud nedopadne na zem.
avatar

gudleifer muž 23.11.2009 22:25:14

Ahoj, asi tě moc nepotěším, ale šancí na výrazné zlepšení moc není. Rozhodně, pokud nechceš skončit jako invalida ve 30, musíš se vykašlat na všechny sporty. Je to věc, kterou určitě nechceš slyšet, ale pokud chceš do 60 chodit se svými koleny, tak nemáš jinou šanci. Jediný dva druhy sportu, které můžeš dělat je plavání a kolo. Ale ne přes bolest. Naopak tyto dva sporty jsou vhodné, protože kdybys s kolenem nehýbala tak to chrupavce nepomůže. Chce to s kolenem hýbat s malým odporem, viz to kolo a plavání a bez bolesti. To pomáhá regeneraci chrupavky. Na běhání a všechny ostatní druhy sportu musíš zapoměnout. Obecně platí pravidlo nedělat nic přes bolest. Bolest signalizuje, že se ti chrupavka masivně ničí dál. Chrupavka se bohužel strašně pomalu a špatně regeneruje, takže si ji člověk i nepsrávnou chůzí ničí rychleji, než se stačí vůbec obnovovat. Tělo ji umí trochu regenerovat, ale strašně pomalu, trvá to roky.

Příčiny, předpokládám, že jde o diagnozu chonodropatie čéšky. (Chondormalacie pattely): jsou v zásadě 2: První je intenzivní a dlouhodobé přetěžování při sportu. Druhou je špatná biomechanika pohybu, počínaje chodidly, přes svaly, konče kyčlemi. Ohýbání kolene takovým způsobem, při kterém dochází velkým tlakem čéšky na chrupavku pod ní, která se tím ničí.

Věci, které můžeš dělat pro zlepšení:

  1. Kolo a plavání. Ale nic přes bolest. Pokud bolí chůze do schodů – nechodit do schodů. Pokud bolí nějaká činnost, okamžitě přestat. Viz výše: bolest signalizuje, že se ničí chrupavka
  2. Navštívit podiatra, Odborník, který zkoukne a změří tvou chůzi a doporučí vhodné boty, nebo speciální vložky do bot na míru. Musíš chodit tak, aby se chrupavka ničila co nejméně.
  3. Strečink. Každý den, minimálně 3× týdně pečlivě protahovat všechny svaly dolní končetiny. Svalová disbalance, či zkrácené svaly tahají za čéšku takovým způsobem, který ničí chrupavku pod ní.

Takže nesmíš mít nikdy zkrácené svaly. Musíš je celý život protahovat, aby se zmírnil tlak na chrupavku. 4. Posilování (lehké) svalů kolem kolene. Konkrétně čtyřhlavý sval stehenní, sval lýtkový, hamstringy (svaly zadního stehna), svaly vnitřního stehna a taky svaly odtahovače kyčlí. Vše samozřejmě vždy protahovat. Necvičit přes bolest. (Konkrétní podobu a provedení cviků viz internet, nebo fyzioterapeut, ortoped apod.) 5. Užívat ten Condrosulf, co užíváš, nebo ProfiChondro, stále doživotně bez přestávek. Pak dostatek vitaminu C – každý den ovoce a zeleninu. Případně tablety. Po každé námaze užívat nesteroidní antiflogistika. Jako např. ibuprofen, ibalgin, acylpyrin, diklofenak. Při podráždění a bolesti chrupavky vznikají v ní zánětlivé látky, které brání regeneraci chrupavky a samy ji ještě poškozují. Takže proto po každé námaze užívat. (Samozřejmě konzultovat s lékařem, mohou ničit žaludek, játra apod.) 6. Můžeš zkusit různé rehabilitaci – magnety na koleno, rázová vlna na koleno, případně injekce kyseliny hyaluronové do koleno. Všechno trošičku může ulevit od bolesti, ale problém moc neřeší. Pomáhá jen lehce. 7. Za řádově několik let, pokud dojde ke zlepšení zkusit lehce nějaký ten sport i kromě kola a plavání. (Běhání ovšem už nikdy) Velmi pomalu začínat a nikdy se nevracet na intezitu na kterou jsi byla zvyklá. Přitom sportu možno nějakou ortézu – ale jen takovou, která má díru na čéšku, aby byla volné. Rozhodně ne celistvé punčochy apod. Ty naopak ještě víc tlačí čéšku na chrupavku. Ideální je takový pásek pod koleno, který trochu utáhneš a udržíš tím čéšku v trochu vyšší poloze, nad místem, kde máš poškozenou chrupavku.

Čekat pokud nepokročí medicína a nebude umět jednoduše řešit problémy s chrupavkou. Už se blýská na časy, viz pokusy s krevními destičkami injekovanými přímo do chrupavky. Dále transplantace vlastní chrupavky, pěstování chrupavky ve zkumavce a její zpětná implantace do kolena apod. Zatím je to hudba (doufám) blízké budoucnosti. I když injekce destiček se už dělají i teď. To je cca vše, co můžeš pro své zdraví dělat. Je to běh na dlouhou trať. S nutnou změnou životního stylu. Hodně štěstí.

avatar

Ustí nad Orlicí

Celkem 4957 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:52 (2012)
půlmaraton: 1:36:25 (2012)

majkp muž 24.11.2009 10:11:12

gudleifer: Moc zajimavy prispevek a diky za nej. Je tam spousta zajimavych informaci vyuzitelnych i kdyz clovek ma to stesti a problem s chrupavkami nema.

Motto: Runners have balls, all others just play with them...
avatar

Murray muž 24.11.2009 17:30:51

příspěvek sice zajímavý, ale trochu zcestný…viz. konstatování typu „už nikdy nemůžeš běhat“ a podobné…každá nemoc a zranění je individuální pro každého člověka a nelze tady přes forum tvrdit stoprocentní fakta, že tak to prostě je. rozhodně doporučuju sportovního ortopeda nebo poradce a s ním probrat možnost zlepšení nebo nějaký tréninkový plán, rozhodně věřím v postupné zlepšení, i když je to asi běh na delší trať.

avatar

remo muž 27.12.2009 17:45:26

Zdravím, u defektů kloubní chrupavky má moderní ortopedie v současné době již dost metod k reparaci a regeneraci kloubní chrupavky. Od již zmíněných celkově podávaných tzv. chondroprotektív (skupina léků SYSADOA, DMOADs – léky modifikující artrózu) působící ale celkově na všechny klouby, přes nitrokloubně podávanou kyselinu hyaluronovou, nyní je k dispozici i léčba pomocí růstových faktorů z krevních destiček vlastní krevní plazmy – u výše uvedených metod je léčba konzervativní, ambulantní. Z operačních metod jsou k dispozici i transplantace kloubních chrupavek, kultivace vlastní chrupavky nebo náhrady kloubních chrupavek (př. Chondrotissue) aj. Tedy máme k dispozici poměrně rozsáhlý repertoár k léčbě poraněné a poškozené kloubní chrupavky, zejména u mladých jedinců. Konzultujte pracoviště, které má s těmito metodami dostatek zkušeností k léčbě :) www.revmacentrum.cz www.razovavlna.eu

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.