Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Sporttestery a deníky » Vantage V vs. Fenix 5

Vantage V vs. Fenix 5

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

kirmak muž 30.05.2019 06:33:19

pomožte mi prosím s výběrem :-)

u Polar Vantage V Titan se mi líbí nejvíc to, že i bez hrudního pásu ho lze použít v bazénu (chci se vyhnout pocitu, že tím pásem přitahuji pozornost), což Fénixy neumí. Podle všeho má být navíc měření tepu ze zápěstí přesnější, protože je nejen optické, ale používá se u toho i slabý el. proud. U automatické kalibrace barometru pomocí gps je uvedeno, že dojde k zpětné korekci hodnot výšky (i když nevím, jestli změny nadmořské výšky nejsou dostatečně přesně zaznamenány už i jen z gps a jestli barometr je nějaká přidaná hodnota). Fenix i Vantage umí ukázat stav regenerace, ale jestli jsem to pochopil dobře, Fenix po tréninku ukáže odhad, kdy bude tělo připraveno na další zátěž (a to podle uložené kondice uživatele a intenzity právě proběhlého tréninku) a současně umí změřit stav regenerace pomocí odchylek tepu. Problém je, že výsledkem má být číslo a to je celé. Vantage umí sesumírovat víc údajů dohromady (používá nejen objektivní ortostatický test, ale i subjektivní hodnocení podle odpovědí na různých otázek ohledně únavy, bolestí a spánku) a výsledkem není číslo, ale slovní hodnocení. Navíc jeho diagnostika se zdá přesnější (měří variabilitu tepu jak ve stoji, tak v leže a z toho to počítá). Vantage má větší výdrž baterky (40h vs. 19h při zaplém gps a hrudním pásu) a mají titanové tělo. Taky se mi zdají lepší pro plavání, protože krom bazénu myslí i na volné plavání v přírodě (nahrávají data z gps v době, kdy je ruka nad vodou), na druhé straně z návodu není jasné, jak se vyrovnávají s přerušovaným plaváním, resp. odpočinkem (fénix na to mají tlačítko, které při odpočinku přeruší nahrávání dat).

Výhodou Fenixu zase je, že umí změřit laktátový práh podle jakéhosi testu (který ale v návodu není popsaný, tak nevím, co si o něm myslet) a podle toho přizpůsobit na míru tréninkové zóny. Fenix umí měřit dobu obnovení normálního tepu ..to jsem si zaznamenával už dřív, protože tato hodnota má medicínský význam (souvisí s pravděpodobností vzniku onemocnění srdce). U Vantage není napsáno, že by to uměl a asi bych to tedy musel si zaznamenávat nějak ručně. U Fénixu se mi taky líbí, že umožňuje vést soutěž sám se sebou – zobrazuje, jak si vedu oproti svýmu nejlepšímu času..a podle toho se snadno dozvím, jestli se např. mám snažit přidat nebo ne. Fenixy jsou více voděodolné (i když těžko říct – na stránkách mají uvedeno, že je možné se potopit bez dýchacího přístroje, v návodu zase upozornění, že jsou určené jen pro plavání na povrchu. Každopádně číselně mají odolnost větší.). Fénix je navíc cool svými zbytečnými (?) funkcemi (typu mapy nebo přehrávání hudby – pochybuji, že je tam nějaká výhoda oproti mobilu), z kterých mě nejvíc těší možnost plateb hodinkami a taky možnost připojení externího teplotního senzoru (oproti Vantage zvládá Fenix nejen bluetooth, ale i ant+ a wifi). K Fénixům lze navíc dokoupit pokročilejší hrudní pás, který oproti pásu k Vantage snímá i údaje o vyváženosti levé a pravé nohy, době kontaktu se zemí nebo vertikálnímu pohybu trupu.

Pro obě hodinky platí, že u celodenního sledování aktivity jsem se nikde nedočetl, jestli kroky počítá vždy jen podle akcelerometru v hodinkách anebo lze využít i externí nožní čidlo, případně jiný krokoměr. Pokud je to jen z hodinek, tak se mi to zdá dost nepřesný (ostatně v návodu u Vantage je zmíněno, že počet kroků je jen odhadován).


Když to shrnu, Fénixy umí víc než Vantage, nicméně v tom, co Vantage umí, se mi zdají přesnější. To se mi nicméně nijak nepřekládá do závěru, jaké tedy koupit. Zajímaly by mě od vás hlavně nějaké praktičtější postřehy, které buď nejdou vyčíst z návodů anebo jsem si je při čtení neuvědomil. Posledních pár let jsem víceméně nesportoval (protože jsem měl značně fyzicky náročnou práci ..teď se ale budu přesouvat do kanceláře, tak jsem si řekl, že bych měl začít trochu sportovat ve volném čase ..a protože mám rád chytrou techniku, tabulky a čísla.. tak si chci koupit hodinky :-) ). Takže, jaké byste si koupili a proč? :-)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.