Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » Tempová vytrvalost 1 - nosná konstrukce plánu [článek]

Tempová vytrvalost 1 - nosná konstrukce plánu [článek]

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Ivo Domanský 09.03.2009 01:11:15

Tempová vytrvalost je pro atlety absolutně nezbytná, a kondiční běžci jsou také atlety, i když si to mnozí o sobě nemyslí. Přesto, pokud nejsou trenérsky pravidelně sledováni, běhají intervaly v TV neradi a nahrazují je OV, což je efektivní pouze v první fázi přípravného období. Dosud nikdo se pouhým volným souvislým během rapidně nezlepšil.
Věřím, že bude následovat výklad nácviku speciálního tempa, což je zase o stupeň náročnější
kategorie, ale zejména vytrvalci, usilující o kvalitně zaběhnutý půlmaraton nebo maraton, ji musí zvládnout.
A taky, Zdeňku, nezapomeň jednu lekci o taktice, to je pro řadu rekreačních – ale i výkonnostních -běžců území, kde „žijí lvi“.

Z.Smutný muž 09.03.2009 08:51:05

>> Ivo Domanský, 9. 3. 2009 01:11:15

Už jsem se o taktice dřív v v jednom z prvních článků zmiňoval, ale až proberu postupně všechny tréninkové prostředky, nebo v některém textu, to znovu připomenu. Je to třeba, zejména když vidím na závodech, co se děje vetšinou po startu a pak to utrpení v průběho závodu pro hodně těchto běžců, kteří nemají představu, co je čeká jen třeba po takovéto taktické chybě.

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 10.03.2009 16:00:04

>> Ivo Domanský, 9. 3. 2009 01:11:15

K taktice bych přidal soudnost při stavění se na start – druhá řada není pro ty, co běhají 45+ na 10km. Já se většinou nikam nehrnu, neb běh není závod silničních kol, kde se „bez háku“ dá prokaučovat celý závod a ztratit desítky pozic už na startovní čáře v desáté řadě.
Ve Kbelích nebyl problém prokousat se o 100míst, 10ka je dlouhá a silnice široká – na trojce po dráze by to ale nešlo.
Sám mám dobrou zkušenost, že s osobákem 39 na 10km je pro mě přínosnější běžet 5–10km 4:30 až 5min/km než trénovat na 5:30 štreky.

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 11.03.2009 00:46:08

>> honzaherda, 10. 3. 2009 16:00:04

To může být sice pravda, ale ty máš základní vytrvalost naježděnou na kole. A my, co jí nemáme, se nemůžeme vyhnout ani těm štrekám. Samozřejmě, že nelze běhat jen štreky…

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.

Brandýs nad Labem

ZdeněkK muž 13.03.2009 08:12:24

Přeji hezký den. Mám takovou „vlezlou“ otázku. 19. 11. jste na můj příspěvek mimo jiné odpověděl:

…16 týdnů před PIM rozepíši i tréninkový plán pro maraton se zaměřením k PIM tak, jak bych si ho představoval…

Myslíte, že tento plán ještě napíšete i když temín PIM se už nestihne? Dal by se třeba použít na Kladenský marathon.
Děkuji

administrator 03.04.2010 13:32:47

Při představování tréninkových prostředků používaných k plánování přípravy v ročním tréninkovém cyklu jsme se dostali k tempové vytrvalosti s označením jedna (TV1), jak jsem si to před léty upravil a věřím, že po průběžném vysvětlování mého názvosloví určitě pochopíte, proč jsem to takto rozlišil.

Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.