Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » JAK SE ZÁVODÍ V ....do Vídně nejen na sacher [článek]

JAK SE ZÁVODÍ V ....do Vídně nejen na sacher [článek]

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Ivo Domanský 10.03.2009 17:13:20

Díky autorovi jsem si připomněl svých několik startů v Dolních a Horních Rakousích přibližně v letech 1990 –1995 a jak to Aleš popisuje, moc se toho od těch časů nezměnilo. Rakušané měli a mají před námi mírný náskok co do zájmu o kondiční závodní běhání, ale vzhledem k tomu, že v Rakousku najdete nepoměrně méně závodních příležitostí než na Moravě a v Čechách, těch odhadovaných 500 běžcl na dvoumilionovou metropoli Vídeň zas taková sláva není. BBP má bez žactva v průměru asi 300 duší, Kbely s Prakou v zádech minulou sobotu minimálně 360…
Naproti tomu pro mne není překvapením, že úroveň závodníků na výkonnostní úrovni včetně veteránů je u jižních sousedů zřetelně slabší. O tom by mohly vyprávět skupiny, které do Rakous jezdí dosud, třeba na seriál Weinviertler Laufcup, Franta Kolínek, Zdeněk Smutný i někteří další.
I s přihlédnutím k různé výši platu a tedy kupní síle průměrného Rakušana a našince považují startovné v uvedené výši na vícemeně pouťovém závodě za přemrštěné a na rozdíl od Aleše si nemyslím, že by naši organizátoři (alespoň ve své většině) tento nemravný směr bez uzardění v blízké budoucnosti kopírovali. Tyto prvky byly patrné již v těch letech, kdy jsem do Weitersfeldu, Laa nebo Retzu jezdil sám. Drinky a trička platily i tehdy zainteresované firmy a organizátoři si mně dokonce jednou stěžovali, že musejí určité procento z příjmu odvádět Rakouskému atletickému svazu, který jim přiděloval jakési licence, opravňující k pořadatelství. Tak touhle cestou u nás naštěstí nejdeme.
Naopak přesnost tratí je naší slabinou. Alepoň u tabulkových tratí proto SOBZ chystá určitá opatření. Pravdou taky je, že na startu našich běhů panuje někdy nervóznější atmosféra. Kéž by to bylo jen tou vyšší průměrnou kvalitou borců a ne něčím, co nazýváme národní mentalitou!

Orin muž 10.03.2009 18:10:06

Startovné 15 euro sice není malé, ale srovnávat to s českými cenami a násobit kursem nejde. Je to prostě pět piv.

Pro srovnání: Brněnský půlmaraton (loni cca 200 běžců) stojí 150 Kč, pokud se přihlásíš s dvoutýdenním předstihem – a 250 Kč při pozdější přihlášce.

Takže 15 euro podle mě až tolik do očí nebije.

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 10.03.2009 19:05:53

Aleši, o tvém druhém místě my, co čteme i rakouské články, od včerejška víme http://www.maxfun.at/…_bericht.php?… .

Díky za hezký popis, takovéto články určitě mohou být pro mnohé podnětné.

Ivo Domanský 10.03.2009 21:58:40

>> Orin, 10. 3. 2009 18:10:06

Nerad polemizuju o penězích, ale to srovnání není úplně korektní. Zatímco Brněnský půlmaraton (letos bude 2. května) patří k nás k elitním běhům
a startovné je zcela adekvátní, v Prátru šlo o organizačně i společensky závod nižší kategorie.
U renomovaných závodů musí běžci dnes počítat, že zaplatí (pokud se přihlásí v předstihu) za start v půlmaratonu minimálně 20 euro, ale spíš 25 –30 euro. A to už rozdíl je. Itálie a Francie jsou trochu levnější, Skandinávie naopak dražší (i při převodu z tamních korun na eura).

Jihlava

půlmaraton: 1:30:42 (2004)
maraton: 3:23:05 (2005)

darala žena 12.03.2009 19:59:56

Půlmaraton v Pratru jsem kdysi běžela také,ale ten podzimní. Vůbec mi to tehdy nepřipadalo jako závod,ale spíše jakoby si tam každý šel jen tak potrénovat…ale zase na druhou stranu jsem byla o to více uvolněnější a běželo se mi velmi pohodově…okruhy po 7kilometrech byly fajn,až na ten silný práterský vítr.-)))…startovné je sice vysoké,ale s tím nic nenaděláme…mě se tam líbilo…běhu zdar!!.-))

administrator 03.04.2010 13:32:48

Původně to měl být jenom takový pohodový nedělní výlet do Vídně – suši, galerie, kavárna a zpět. No ale kam narvat kvalitní nedělní trénink? Zabrousil jsem tedy na stránky rakouského atletického svazu a zjistil, že se celkem často běhají různé závody v parku v Prátru.

Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.