Trénink se Z. Smutným: Posilování vyrovnává přetížení [článek]
Praha-východ
Vanda
29.06.2009 19:01:55
Dřív jsem také myslela, že bez polykání tun železa v posilovně to nejde, ale opak je pravdou. Pohybový aparát mám prostudován jak školou, tak prakticky (více na mých stránkách Longrun) a čím dále tím více věřím metodě MUDr.Smíška, kterou nyní „téměř“ pravidelně cvičím sama i s lidmi. Psala jsem o ní i v Runu, cvičí se se speciálními gumovými expandéry s důrazem na znovuobjevení již zapomenutých svalů a pohybových vzorců, což nejen kompenzuje zatížení, ale také pomáhá zlepšit techniku a tím i výkon. Např. na břišní svaly není třeba ani leh-sedů, kdy zvedáte 25–30kg, ale stačí jim nějakých 5–6 kg tahem gumy. V posilovně se posiluje jeden nebo několik svalů, ale izolovaně a jejich práci tělo nedokáže „zpracovat“ do fungování celého těla. Ve špatném držení ještě něco posilovat nebo v tom běhat je pak cestou do pekel. Bohužel se o tom moc neví a tak i já jsem si musela bloknout páteř, abych se sebou začala něco dělat a zjistila, že at o tom vím sebevíc, nejsem proti problémům imunní. Spousta lidí běhá zkroucená jak paragraf – ani já neběhám nejstylověji, ale předělat zažité pohybové stereotypy jde jen velmi pomalu a tím pomaleji a méně ochotně, čím je člověk starší. Takže to jde jistě, ale pomalu…ale když se opravdu chce, jde to a jak sám mudr.Smíšek říká – jeho metoda má jen jedinou nevýhodu – cvičit denně deset minut za vás nikdo nebude.
administrator 03.04.2010 13:32:58
Další tréninkový prostředek, který patří do komplexní atletické přípravy, je bezesporu posilování. Pro atlety většiny disciplín až po běžce středních tratí je velmi důležitou součástí tréninku a v některých fázích přípravy zcela nenahraditelnou tréninkovou složkou. Velký význam má i pro běžce delších tratí.
Odkaz na článek
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.