Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » Změna stavu nemusí znamenat změnu životního stylu [článek]

Změna stavu nemusí znamenat změnu životního stylu [článek]

Nalezené položky: 21 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

OndraVojta muž 06.07.2009 18:15:12

To je jednoduché. Mezi seriózním bezpečným doporučením a opravdu nebezpečnou zónou je z logiky věci velmi široká šedá zóna „nikoho“, kde se riziko skládá z mnoha individuálních faktorů, které buď v tu chvíli neznáme a nebo nedokážeme ocenit. Je to stejné jako na silnici – je li někde v zatáčce doporučená rychlost 50 km/h, neznamená to, že při 51 km/h vypochodujeme ze silnice. Naopak to, že jsme to včera projeli osmdesátkou ještě neznamená, že se do té zatáčky vejdeme v osmdesátce i dneska. Stačí aby trochu navlho a trochu jiná stopa a jsme na stromě…

Těhotenství je stav, ve kterém se organismus pohybuje daleko blíž svým krajním mezím a kdy je rezerva menší než normálně – proto se mu také říká „jiný stav“. Všechny rizika a z nich plynoucí omezení se musí posuzovat velmi obezřetně a individuálně

To zahrnuje i pohled „zisk versus rizika“. Je to mimo jiné i první příležitost vyzkoušet si novou roli, které mě bude provázet mnoho dalších let – situaci, ve které mám zodpovědnost nejen za sebe a svůj život, ale i za život do mých rukou svěřený. Opět paralela se silnicí – když jsem v autě sám, ohružuju v první řadě sebe. Ale když mám na zadním sedadle dítě – je opravdu nezbytné jet tou zatáčkou osmdesátkou? Mám právo ohrozit i svého potomka – a jaký je důvod jeho potenciálního ohrožení? Opravdu musím běhat prahové úseky nebo se mi stačí jen vyklusat, když uvážím, že jakoukoliv chybu odnese především to dítě, kterému je jedno, jestli poběžím maraton za 3:00, 4:30 a nebo nepoběžím vůbec?

Srovnání s našimi babičkami tu není úplně na místě. Především dřely jako koně v úplně jiném smyslu, rozhodně si nemyslím, že by jim šla tepovka moc často nad 140. Ale hlavně byly průměrně o 20 let mladší a na námahu adaptovanější než dnešní průměrná rodička a hlavně také dost často nedonosily a daleko častěji při předčasném porodu umřely. Kromě toho si myslím, že kdyby si mohly vybrat, tak by naopak radši nedřely.

Rozhodně neříkám v těhotenství jen ležet. Ale v každém případě bych doporučil zvážit všechny rizika a rozhodně nebýt hrdinka jen proto, že někde na netu nějaká „kolegyně těhotná“ napsala, že to jde. Rizika, zodpovědnost a případné následky jsou vždycky individuální…

avatar

Ostrava

Celkem 3441 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:04 (2008)
půlmaraton: 1:48:24 (2008)
maraton: 4:04:44 (2008)

lenkaclenka žena 06.07.2009 22:03:26

Hanko, já řeším podobný „problém“.Před otěhotněním jsem běhávala 3 roky, v průměru 50–60 km týdně, zaběhla nějaké maratony, půlmaratony apod. Teď jsem ve 35.týdnu a běhám stále. Ale od samého začátku těhotenství si hlídám tepovku )max.140), byť to znamenalo hodně zpomalit a samozřejmě ubírám na objemu.V současné době běhám cca 2× týdně po 5-ti kolimetrech.O svých zkušenostech s těhoběháním píšu na svém blogu – www.lenkaclenka.blogspot.com. Taky vím, co je hledání informací, na českých běž. stránkách je problém něco najít, v podstatě jen články od Vandy Kadeřábkové na www.behej.com a v časopise Run.
Běhám proto, že se během běhu a po něm cítím strašně dobře, ale miminko je priorita. Naštěstí vím, že prospívá a je v pořádku, stejně jako já.A pokud srovnám současné těhotenství, se svým předchozím-nyní se cítím jednoznačně lépe.
Takže si myslím: poslouchej své tělo, zbytečně neriskuj a mysli na zdraví svého miminka a na zdraví své. Teď si běh jenom vychutnávej a nikam se nehoň.

Motto: Carpe Diem!
avatar

hanahladka žena 07.07.2009 12:03:57

>> lenkaclenka, 6. 7. 2009 22:03:26

Ahoj Leni,
dekuji za tvou reakci a podporu.
Ja jsem ted v 38 tt, uz asi 14 dni nebeham, venku je silene teplo (jsem na Slovensku), ale alespon jezdim na spinningovem biku. Clanky budou jako serial. Tento prvni clanek je zameren zejmena na to prvni obdobi nekonecneho hledani informaci. Bylo to opravdu obtizne ale nakonec se mi podarilo najit vse co jsem potrebovala… Jak se doctes v dalsich dilech serialu – tepovka 140 je vlastne stare doporuceni z roku 1985, spolecnost ACOG /americka spolecnost porodniku a gynekologu/, tyto doporucene postupy opakovane menila a uz od roku 1994 se tepovka nesleduje, nejdulezitejsi je tedy vnimat sve telo a pocity… Sama vis, ze miminko te proste rychleji nepusti. Samozrejme je miminko u mne tez na prvnim miste a kdyby se cokoli delo ihned s behanim prestanu. Jestli mas zajem, mohu ti poslat clanek od prof. Pivarnika, ktery vysel na prelomu kvetna a cervna v odbornem casopise telovychovneho lekarstvi, je to studie tykajici se pohybove aktivity tehotnych. Drzim Ti palce a at Tve tehotenstvi pokracuje stale tak dobre.
 HH

avatar

hanahladka žena 07.07.2009 13:17:15

>> OndraVojta, 6. 7. 2009 18:15:12

Velmi děkuji za reakci, kterou jsem od začátku očekávala. Bohužel nemohu odkazovat na české autory, ale podle posledního doporučení společnosti ACOG http://www.acog.org/publi … /bp119.cfm žena nemusí sledovat tepovou frekvenci, která je modifikována už samotným těhotenstvím, ale měla by vnímat své tělo a případné varovné signály: krvácení z dělohy, křeče, vertigo, nauzea (pocit na zvracení), cefalea (bolest hlavy), bolest na hrudi… Pokud něco takového pocítí, měla by ihned kontaktovat svého gynekologa. Doporučenou intenzitu fyzické aktivity může žena odhadnout dle škály RPE (6 odpovídá úplnému klidu a číslo 20 maximálnímu výkonu). Těhotné ženy by se měly pohybovat při fyzické aktivitě mezi čísly 12 a 14. Existují diagnózy, které jsou s běháním neslučitelné (inkompetence děložního hrdla, placenta previa, porušení plodových blan, preeklampsie, hemodynamicky významné srdeční onemocnění, restriktivní onemocnění plic, z jakéhokoli důvodu hrozící předčasný porod atd…). V České Republice je výborná péče o těhotné, v zahraničí se dokonce nedělají testy a vyšetření, která jsou u nás samozřejmostí. Bohužel však není dostatek informací ohledně fyzické aktivity. Nedoporučuji tedy s běháním v těhotenství začínat, je-li však tělo na tuto aktivitu zvyklé, není důvod přestávat, ale s postupujícím těhotenstvím je vhodné aktivitu modifikovat. Samozřejmě mi stejně jako každé matce nejvíce záleží na zdraví svého potomka, je však příjemné prožít těhotenství bez oteklých nohou, zácpy, bolestí zad, pálení žáhy, těhotenské cukrovky a vysokého krevního tlaku – toto je můj pohled „zisk versus riziko“.
 HH

avatar

Ostrava

Celkem 3441 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:04 (2008)
půlmaraton: 1:48:24 (2008)
maraton: 4:04:44 (2008)

lenkaclenka žena 07.07.2009 18:58:51

Hani,
článek od prof. Pivarnika si ráda přečtu. Pošli mi ho prosím na email adresu lenkaclenka@centrum.cz. Díky L.

Motto: Carpe Diem!
avatar

jskokoska žena 08.07.2009 09:05:46

>> hanahladka, 7. 7. 2009 12:03:57

Ahoj Hanko, díky moc za článek – téma mě zrovna moc zajímá, jsem ve 12. týdnu a taky zoufale hledám informace. Můžeš mi prosím taky poslat článek na mail jskokoska@seznam.cz? díky

avatar

Celkem 18 km
Minulý měsíc 0 km

sweettweety žena 08.07.2009 10:13:00

Já zatím těhotná nejsem, ale myslím, že až se tu radostnou zprávu dozvíme, běhat určitě nebudu. Kór dnes, kdy do 3měs. není vůbec jisté jestli to miminko „zvladne“, tak ho ještě vystavovat otřesům jen pro náš dobrý pocit. Těžko soudit, ale rekace mojí mamči, jako zdravotní sestřičky a strejdy gynekologa byla celkem jasná, je dost jiných způsobů jak se udržovat fit i s bříškem…

avatar

hanahladka žena 08.07.2009 13:02:25

>> jskokoska, 8. 7. 2009 09:05:46

Jasne, rada poslu.
H

avatar

hanahladka žena 08.07.2009 13:49:57

>> sweettweety, 8. 7. 2009 10:13:00

Samozřejmě se každá nastávající maminka musí rozhodnout sama, do čeho se v těhotenství pustí a zodpovědnost ponese jen ona.
První trimestr vždy byl a je rizikový, jedna známá gynekoložka mi dokonce tvrdila, že přežije pouze snad jen 20–30% embryí/plodů.
Při fyzické aktivitě (zejména v prvním trimestru) na vyvíjející se plod působí teratogeně zvýšená tělesná teplota matky při přehřátí. Proto je nutné dodržovat pitný režim, obléci si vhodné oblečení, sportovat v dobře větrané místnosti…
Otřesy během těhotenství je téma které jsem dlouho řešila. Ptala jsem se 2 gynekologů, první mi řekl, že miminko má tlumič – plodová voda, druhý též nedával otřesům vznikajícím při běhání velký význam. Toto se však týká nekomplikovaného těhotenství, kdy je krček dělohy úplně zavřený, nemá tendenci se otevírat, žena nemá v anamnéze potrat… Též si myslím, že závisí na stupni těhotenství. V prvním trimestru má miminko velké množství plodové vody, dělohu si můžeme tedy představit jako úplně naplněnou nádobu, ve které plave miminko, proto otřesy na miminko skoro nepůsobí a na čípek by se dle mého názoru neměly tolik přenášet. Situace se však mění v třetím trimestru, kdy miminko vyplňuje téměř celou dělohu. Tehdy mohou otřesy působit na krček dělohy intenzivněji. Když má tedy krček tendenci se otevírat vzniká riziko předčasného porodu.
Toto jsou informace které jsem sbírala pro sebe a mé těhotenství. Budu ráda, když mi případně někdo informace doplní. Doporučené postupy společnosti porodníků a gynekologů ACOG však běhání v těhotenství pro ženy, které dříve pravidelně běhaly nezakazují viz http://www.acog.org/publi … /bp119.cfm
Závěrem bych tedy chtěla napsat: neriskujte, nechte se před tím, než se pustíte do běhání či jiné fyzické aktivity v těhotenství vyšetřit svým gynekologem!!!

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 08.07.2009 16:40:17

Holky, super! Hani, těším se na další díly i zprávu, až bude Šimon na světě. Maminky včetně nastávajících srdečně zvu do Mamina klubu (více na mých stránkách Longrun.cz)
…asi jsem ta „nějaká kolegyně, co kdysi napsala, že to jde“ – ale jak vidíte a některé jste to již poznaly, jde to. Tak jen houšť, naslouchejte svému tělu a miminku – a běhejte!

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Ostrava

Celkem 3441 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:04 (2008)
půlmaraton: 1:48:24 (2008)
maraton: 4:04:44 (2008)

lenkaclenka žena 08.07.2009 17:12:47

Ano Vando, skutečně jsem se nebála nepřestat s běháním v těhotenství i díky tvým článkům (ale samozřejmě hlavně díky svého zdravotního stavu, trénovanosti a prospívání miminka). A jsem stejně jako Hanka jedině ráda, že se na tohle téma rozhýbává diskuze. Já už to mám sice „za pár“, ale budoucí maminky běžkyně budou mít více informací.

Motto: Carpe Diem!
avatar

hanahladka žena 08.07.2009 20:36:38

>> Vanda, 8. 7. 2009 16:40:17

Ahoj Vandi, určitě dám vědět. BTW Šimůnek se ještě neotočil a je stále koncem pánevním, ale to jistě nebude tím, že jsem až do 35. týdne běhala :-). HH

avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 09.07.2009 02:16:13

Je sice fajn se udržovat v kondici i během těhotenství, ale opravdu to jde i jinak. Například zmíněné spinningové kolo je vhodné.
Pokud se zde nebo v „Run“ objeví článek o běhající těhulce tak každý hned řeší zatížení a tepovou frekvenci.
Málo kde se ale zmíní jeden dost podstatný problém kterým je pupeční šňůra! Ta se totiž může vlivem otřesů při běhání omotat okolo plodu. No a když nedojde k uškrcení tak alespoň k přiškrcení nějaké končetiny a tím ukončení jejího vývoje. Není to zase tak časté, ale ruku na srdce běhající těhulky, kdo z Vás někdy neviděl dítě se zmrzačenými končetinami. V mnoha případech to bývá od přiškrcení, ať pupeční šňůrou nebo provazci krevních výronů po úrazech.
Takže těch pár „hrdinek“ co tu pomalu běhají i závody během těhotenství mělo tak říkajíc kliku, kterou jim ze srdce přeju.

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

hanahladka žena 09.07.2009 09:30:54

>> drakor, 9. 7. 2009 02:16:13

Zajímavá myšlenka, kde jsi o tom četl??? Nějaká nová studie???
Já jsem se na toto téma ve vědeckých časopisech a v doporučených postupech jak gynekologicko-porodnických tak týkající se sportovní medicíny nic nedočetla, zeptám se několika gynekologů a přes víkend dám vědět.
 H

avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 09.07.2009 11:00:58

>> hanahladka, 9. 7. 2009 09:30:54

V rodině máme několik doktorů včetně gynekokologa a známá je porodní asistentka.
Pohyb a cvičení ano, ale bacha na opakované dlouhotrvající otřesy.

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

hanahladka žena 09.07.2009 13:31:25

>> drakor, 9. 7. 2009 11:00:58

Jak jsem říkala, zeptám se. Já mám za sebou několik let praxe na interním oddělení, ale na medicíně jsme zase tolik sport v těhotenství nestudovali… proto si raději domluvím gynekologické konzilium abych tady netvrdila hlouposti :-).
Každopádně když jsem v těhotenství běhala snažila jsem se otřesy minimalizovat, poskoky a nárazy úplně vyloučit, běhat v dobře odpružených botách, v měkkém terénu a tempo určovalo miminko – takže postupně jen co noha nohu mine…

Co jsem se ale dočetla je toto:
Strangulace pupečníku – jeho omotání – ohrožuje dítě zejména při porodu, riziko vzrůstá když je pupečník delší jak 80–90 cm, může tak vzniknout uzel atd.
Deformované končetiny jsou způsobeny amniálními pruhy – Simonartovy provazce, jsou to vazivové snopce probíhající v dutině děložní. Nejčastěji a nejpravděpodobněji vznikají z důvodu krvácení v ranném těhotenství – dochází k odloučení části jednoho z obalů – amion. Našla jsem jednu studii publikovanou v roce 2009, ta prokázala, že riziko vzniku amniových pruhá stoupá u žen černé pleti, prvorodiček, žen které si těhotenství nepřejí, žen které kouřily během těhotenství nebo užívaly aspirin. O fyzické aktivitě ve studii nic nepsali.
Budu ráda, když zjistíš víc od Vašeho známého gynekologa, určitě dej vědět.

avatar

hanahladka žena 09.07.2009 14:18:05

>> hanahladka, 9. 7. 2009 13:31:25

Na Masarykově univerzitě tvrdí toto:
Syndrom amniálních pruhů
Etiologie, patogeneza:

Z dosud neznámých příčin dochází někdy k ruptuře jednoho z plodových obalů (amnia) během časné gestace.

čerpáno z https://atlases.muni.cz/a … obalu.html

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 10.07.2009 10:34:29

>> drakor, 9. 7. 2009 02:16:13

Teda sorry, to závání dřívějšími pověrami o tom, že když těhule prošla pod prádelní šňůrou, omotala se šňůra kolem dítěte a podobnými bláboly

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 10.07.2009 10:37:21

>> Vanda, 10. 7. 2009 10:34:29

chlapi prostě těhotní nebývají ani nerodí a tak taky nemusí řešit, co s rokem v jiným stavu a jak se ve formě udržet a tak si vymýšlejí více či méně opodstatněné pseudorady

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

hanahladka žena 12.07.2009 14:12:29

>> hanahladka, 9. 7. 2009 14:18:05

Gynekologicke konzilium potvrdilo informace popsane vyse. Nebylo tedy prokazano, ze jemne otresy vznikajici pri behu zvysuji pravdepodobnost omotani pupecniku kolem tela ditete. Nebylo prokazano ani to, ze by dochazelo casteji ke vzniku amniovych pruhu, ktere by mohly deformovat koncetiny.

administrator 03.04.2010 13:32:58

Pravidelně  běhat jsem začala někdy na základní škole. Protože jsem se při běhání ani moc netrápila, nepřestala jsem a běhala dál. Na vysoké škole jsem si zaběhla svůj první půlmaraton, který jsem pak ještě dvakrát zopakovala. Přáli jsme si s partnerem mít dítě. Ale co těhotenství a běh? Jde to dohromady?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 21 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.