Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Články na Běhej.com » Léto, slunce, teplo… Pozor na přehřátí! [článek]

Léto, slunce, teplo… Pozor na přehřátí! [článek]

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mvystrcil 13.06.2011 10:41:07

Jak si správně užít pro většinu lidí nejpříjemnější roční období? Jak se ohřát, ale nepřehřát? A ještě si pěkně zasportovat… Proč „funguje“ letní ovoce a zelenina? A jak vás mohou zachránit litry máty?
Odkaz na článek

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 13.06.2011 16:37:19

Zajímá mě, jak se shoduje doporučení o konzumaci citronu při vyšší intenzitě běžecké zátěže s popisem Emila Zátopka. Když běžel maraton při Hrách olympiády, tak na jedné občerstvovačce úmyslně vynechal citron s tím, že po něm mohou nastat křeče v žaludku a také díky tomu mu odpadl poslední soupeř. Díky za poučení. Miloš

avatar

Quilda muž 14.06.2011 15:12:01

Pokud si pamatuji tak v knize „Dana a Emil Zátopkovi vypravují“ se píše, že Zátopek během maratonu v Helsinkách se vůbec neobčerstvoval. Byl to jeho první maraton vůbec a nechtěl si žádné občerstvení brát, protože s občerstvením při závodě nemá žádné zkušenosti. Když jeho sopupeř, se kterým byl v úniku, odpadl, blesklo mu hlavou, že udělal dobře že občerstvení odmítl. Ale podle jeho pozdějších zkušeností odpadnutí soupeře vůbec nemuselo být způsobeno požitím citronu.

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 14.06.2011 23:26:40

„Všiml jsem si na občerstvovací stanici, s jakou chutí se zakousl do půlky citrónu (Švéd Jansson). Užuž jsem chtěl udělat totéž, jenže jsme přiběhli k dalšímu stánku s občerstvením, Švéd se chytil za bok a začal zpomalovat. Asi byl ten citrón moc kyselý, tak jsem to raději sám ani nezkoušel.“ Toto je citace z knihy Hrdinové Olympijských her (Stadion 1984). Já se hlavně zarážím nad doporučením konzumovat citrón při velké zátěži, a doufal jsem, že mi to autorka vysvětlí. Díky Miloš

avatar

Sloviensko

rudo muž 15.06.2011 00:42:58

>> chuck, 14. 06. 2011 23:26:40

zakladne pravidlo pri zavode – neskusaj pri zavode nic co nemas odskusane pocas treningu

preco si citron neodskusas pocas treningu a uvidis co to s tebou urobi

je tiez velky rozdiel zjest cely citorn alebo cast citronu a je rozdiel mat nakvapkany citron do vody alebo caju

ako sa v clanku hovori – mnohe ovocie najma sladke – pomarance vyvolaju lysl;u rekciu v krvi co nie je to co zrovna potrebujeme pocas zavodu skor naopak.

na druhej strane citron hoci ma kyslu chut vyvola v krvi reakciu alkalizuju, co je presne to co pocas zavodu potrebujeme.

ked sa bezi maraton na hrane ako bezal na olympiade ten sved tak zaludok nema ziadnu krv ziadnu traviacu schopnost a dostal by krce asi pri hocicom aj keby zedol husacinu s loksami alebo strudl, ten citron by som nejako neobvinoval.

V horcucave sa telo chladi odparovanim, je ovelka vyhodnejsie sa vodu polievat a namacat do vody ciapku a navlhcit tricko atd pozuivat mokre spongie atd

ako sa snazit vsetku povrchovu vody vyrobit vypotenim, teda nadmernym pitim = strata mineralov, odsolenie, hrozi hyponatremia

najlepsie funguje lahky plateny klobuk ktory sa sustavne namaca do vody aby bola hlava chranena od slnka a chladena vodou

Fordyce ktory vyhral Comrades velakrat bol znamy tym ako si neustale polieval stehna – quads aby ich chladil kedze boli prehriate zo zbiehania tych kopcov.

Ked uz to bolo v clanku spomenute – tropicke ovocie ma aromaticke latky ochladzujuce telo a pomahajuce prezit tropicke horucavy. Vyborne na leto. Co sa vzdy stalo v zime, ked sa npriklad na Velkeho Mikulasa a neskor tiez okolo vianoc objavili na trhu napriklad mandarinky a pomarance a detio to dostavali ako sucast Mikulaskej nadielky ? Organizmus stratil schopnost termoregulacie na mrazy vonku a byty sa prehrievali na teploty vysoko nad 20 stupnov aby sme necitili chlad pod vlyvom ochladzujuceho tropickeho ovocia. Viem ze to UVKSCS myslelo dobre s C vit a priviezlo za devizi exoticke ovocie ale dopadlo to vzdy opacne.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 15.06.2011 08:51:50

pozor na oblecenie, ktore odvadza vodu z povrchu tela. pot ma ostat na pokozke presne tak dlho, ako tam ma ostat, akekolvek oblecenie termoregulaciu viac ci menej narusa.

idealne je samozrejme behat len v trenkach…u zien moze byt nepovinne doplnene o bra ;)

samozrejme pri dlhsich behoch hlavne na zaciatku sezony, kym pokozka nie je adaptovana, alebo u „severskych typov pleti“, hrozi spalenie od Slnka… riesenim podla mna mozu byt odevy z poreznych prirodnych materialov – lan, bavlna, merino a najlepsie hodvab, samozrejme v nizkej gramazi.

najdolezitejsie chranit hlavu a zatylok, kadial ide cela komunikacia do mozgu, cize klobuk alebo ciapky typu legionar alebo sahara, tie funguju este lepsie.

tiez treba upravit trening na zaciatku obdobia horucav, aby telo neskocilo do zmenenej klimy s neprimeranou kilometrazou. cize adaptacia vo vsetkych smeroch.

zakladom je voda, tiez sa tu uz rozoberala kokosova voda, rozmackana duzina je tiez vyborny prirodny opalovaci krem, staci tym potriet kozu, je v tom vela oleja.

otazkou je, ci pocas vykonu a vobec je vhodne nahle ochladzovat ci uz lokalne, alebo celkovo – je to sok ako kazdy iny.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Praha

Martina V. žena 15.06.2011 15:25:58

>> chuck, 14. 06. 2011 23:26:40

Ano, vysvětlím. Ale v podstatě už včera zareagoval skvěle „rudo“ a mnohé doplnil.

Nejednalo se vyloženě o doporučení právě při občerstvování v průběhu maratonu, pokud to nemáte předem vyzkoušené. Doporučení bylo směřováno k celodenní letní konzumaci běžce s cílem omezit výkyvy vnitřního prostředí. Třeba vymačkaná šťáva do vody z citrónu je večer po tréninku pro svaly lepší než z pomeranče. Chuťová kyselost citrónu je možná (hlavně zpočátku) pro někoho nepřijatelná, a pokud je sám žaludek překyselen metabolity z intenzivního nebo dlouhého běhu, je třeba se k němu chovat citlivěji. Navíc může mít někdo vytvořen natolik silný podmíněný reflex na kyselé, že se mu žaludek „stahuje“ už jen, když to slovo slyší. Ona zásaditá reakce se tvoří až v těle, tedy v průběhu zpracování. A to je pro regeneraci svalů skutečně výhodnější, proto ono doporučení.

Navíc – netroufám si říct, zda z vyprávění Zátopka vyplývá zcela jasně, že příčinou problémů jeho soupeře byl právě a jenom citrón, mohlo se jednat o kombinaci více faktorů.

avatar

Celkem 1196,38 km
Minulý měsíc 0 km

Kateřina G. žena 15.06.2011 18:50:48

>> PeterFabok, 15. 06. 2011 08:51:50 riesenim podla mna mozu byt odevy z poreznych prirodnych materialov – lan, bavlna, merino a najlepsie hodvab, samozrejme v nizkej gramazi.

Zrovna včera jsme řešili, zda by oblečení z hedvábí nebylo vhodnější na sportovní aktivity než klasika, kterou obvykle používáme (moira, mizuno, craft…). Vlastním několik oblečení z hedvábí, velmi pevného a kvalitního i z jemnějšího, a na dotyk je velice příjemné – v teple chladí, v zimě hřeje. Zatím jsem se v něm nijak nepotila. Možná by stálo za pokus nějaké to triko vyrobit a při běhu otestovat. Ale do svých hedvábných oděvů nestříhnu, na to jsou moc krásné a mám je příliš ráda.

Při spinningu mám vyzkoušenou na pití vodu nebo zelený či bylinný čaj s citrónem, sedne mi víc než jakýkoliv ionťák (ty vlastně nepiju vůbec, nedokážu ocenit tu sladkou pachuť) nebo čistá voda. Jsem s tou kyselou chutí spokojená.

Motto: "Někdy jsem do snídaně uvěřila třeba v šest nemožností." Královna, Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem, L. Carroll
avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 17.06.2011 10:24:02

>> Martina V., 15. 06. 2011 15:25:58 Děkuji za reakci. Já, přestože běhám velmi dlouho, tak jsem nikdy nenašel odvahu při závodě si vzít citrón. Na druhou stranu ale mám odzkoušené, po doběhu tréninku domů si často dělám salát s citrónovou šťávou. Docela mě to příjemně osvěží. Takže příjemný den, Miloš

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 20.06.2011 18:20:50

>> Kateřina G., 15. 06. 2011 18:50:48

netreba nic vymyslat, su firmy, ktore z hodvabu siju, ja mam nejake veci od Silkbody a pracuju dobre… este ale neprisiel ten cas, zatial si vystacim topless

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Králův Dvůr

Celkem 1452 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:47 (2011)
půlmaraton: 1:46:45 (2011)
maraton: 4:25:45 (2012)

CFox007 muž 23.08.2011 12:29:15

>> rudo, 15. 06. 2011 00:42:58

Ahoj Rudo. Co spongie? Mozna blba otazka, ale to sa musi nosit celu dobu sebou? Aj teraz v Budapesti to dostane kazdy v tom balicku. To chapem, ze sa to namaca do vody, ale co potom. Strcis do gate a nosis celu dobu sebou?

diky

avatar

Banská Bystrica

Celkem 165 km
Minulý měsíc 0 km

tuscanygirl žena 25.08.2011 11:34:09

Superný článok :) tak a dnes som si to aj vyskúšala, rano beh o 5 30, uz ked som sa vracala bolo 28 stupnov, fuj! Ale hned som vypila pol litra zeleneho caju s nana matou a v pohode, hned som sa prestala potit. Fakt stacia tie nase prirodne recepty…

Motto: Everybody was born into the boundaries, but it´s up to us to get over it, because there outside, there´s no traffic lights- just one way -forward!
Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.