Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Maraton jsem zvládl a co dál?

Maraton jsem zvládl a co dál?

Miloš Škorpil | 13.05.2008 | přečteno: 11344×

Maraton sice měří jen 42,195 km, ale lze při něm zažít odhodlání, nadšení, únavu, vyčerpání, zoufalství, bolest, euforii i spokojenost. Pokud jste ho běželi poprvé, už víte, že to dokážete. A téměř jisté je jedno: budete chtít běžet znovu. Zde je pár „pomaratonských“ rad, aby ty další pokusy byly ještě úspěšnější.

Možná jste se během závodu mnohokrát zapřísahali, že už si nikdy na start nestoupnete, ale tomu nevěřte. Maraton je jako droga. Bude to silnější než vy.

Nevyhánějte únavu odpočinkem

Odolejte pokušení se několik dní po maratonu jen „válet“. Únava se vám pak v těle ještě víc zahnízdí – a vy budete uběhnutých dvaačtyřicet kilometrů cítit ještě za měsíc. Takže co dělat, abyste se únavy zbavili? Běžte si obden na půlhodinku zaběhat, zajezdit na kole nebo si zahrát nějaký sport. Vyberte si pohybovou aktivitu, při které nebudete vydávat moc energie.

Zkrátka si „lážo plážo“ zasportujte. Při regeneračním pohybu se v organismu spouštějí procesy, při nichž se ze svalů vyplavuje kyselina mléčná. Pokud je zatížení větší, začne se v nich znovu hromadit. Vhodné regenerační účinky mají také sauna a masáž.

Nezapomeňte pít a vhodně jíst

Pokračujte v pitném a stravovacím režimu, na který jste si zvykli během tréninku. To znamená hodně a často pijte. Doplňujte stravu o vitamíny, minerály a stopové prvky. Jezte hodně ovoce a zeleniny. Ne každý organismus se s „pozávodovým“ šokem vyrovnává stejně. Mějte na paměti, že tělo je oslabené a tedy náchylnější k nemocem. Byla by škoda si radost z maratonu zkazit nějakou vleklou chřipkou.

Nevracejte se do starých kolejí

Maraton jste doběhli, „odškrtli“ jste na seznamu jeden splněný cíl a možná přemýšlíte, co dál. Ať je to cokoliv (vylézt na osmitisícovku, absolvovat těžší outdoorovou dovolenou či cokoliv podobného), vězte, že se vám fyzická kondice bude hodit. Tak ji nezahoďte. Týdny pracně budovaná forma se dá ztratit velmi lehce.

Jestli vás běhání začalo bavit, udělejte z něj součást svého životního stylu. Samozřejmě si už nemusíte „nakládat“ stokilometrové porce měsíčně, ale běhat nepřestávejte. Navíc prakticky každý týden se ve světě běží nějaký zajímavý maraton.

Letos jste zkusili ten pražský. Za rok si ho můžete zopakovat. Anebo si zaběhnout maraton v Paříži, Londýně nebo New Yorku. Hodně lidí spojuje běhání maratonů s dovolenou. Proč si třeba nezkusit maraton na klasické trati z Marathonu do Athén?

Jak často se dá maraton uběhnout?

Maratonští turisté, kteří objíždějí závody po celém světě, jsou schopni běhat každý měsíc jeden maraton. To je však spíše extrém. Běžný rekreační běžec běhá tuto vzdálenost jednou nebo dvakrát do roka. Hned po prázdninách se běží stále populárnější maraton na Kladně nebo v říjnu v Praze ve Stromovce. Oba jsou to okruhové maratony, takže na nich můžete udělat novou zkušenost.

Jak dlouho se připravovat na další maraton?

Záleží na vaší kondici a cílech. Když trénink nepřerušíte, ale pouze v něm na 4 – 6 týdnů polevíte (tak dlouho trvá celková regenerace po maratonu), pak pro vaši přípravu na další maraton stačí intenzivní dvouměsíční trénink.

Krásné jarní a letní běhání.

Pozn.redakce : tento článek byl již v minulosti na těchto stránkách publikován

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Nymburk

Celkem 2830 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:42 (2009)
půlmaraton: 1:35:37 (2009)
maraton: 3:47:55 (2008)

dan67 muž 13.05.2008 07:59:57

Díky za „reedici“. tyhle články se neomrzí a v pomaratonském lehce otupělém stavu se mi je nechce hledat.
 Díky.

Motto: http://dan1967.blogspot.com/
avatar

Praha

Buldok muž 13.05.2008 09:29:08

Mi tě nemít Miloši tak nevím :-)

administrator 03.04.2010 13:32:28

Maraton sice měří jen 42,195 km, ale lze při něm zažít odhodlání, nadšení, únavu, vyčerpání, zoufalství, bolest, euforii i spokojenost. Pokud jste ho běželi poprvé, už víte, že to dokážete. A téměř jisté je jedno: budete chtít běžet znovu. Zde je pár „pomaratonských“ rad, aby ty další pokusy byly ještě úspěšnější.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.