Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Cena Nasavrk: Pichrtová přes pád jasně vítězí

Ivo Domanský | 15.04.2007 | přečteno: 5523×

Keňan Stanley Kipkosgei Salil zvítězil v neděli při 33. ročníku východočeské Ceny Nasavrk. Na druhém místě finišoval Maročan Said Azouzi, třetí Ukrajinec Vasil Remščuk. Až na sedmém místě dokončil první domácí závodník – Pavel Brýdl z SK Nové Město nad Metují. Nejlepší česká vrchařka Anna Pichrtová z X-AIR Ostrava si i přes kolizi na trati s velkým náskokem doběhla pro vítězství mezi ženami. Přidává podrobnosti a komentář vítězky

Salil urazil 15km trať v čase 45:00, celých 50 sekund před druhým Maročanem a 64 sekund před třetím Ukrajincem.

Pichrtová deklasovala ostatní závodnice časem 53:49. Na druhou v pořadí Táňu Metelkovou (SK Týniště) měla náskok tři a půl minuty! Třetí skončila brněnská Radka Vodičková (58:28).  

Cena Nasavrk je součástí Českého běžeckého poháru. Proslulá je každoročním střídáním trati: v sudé roky se běhá kopcovitá trasa kolem Nasavrk (obec v bývalém okrese Chrudim), v roky liché čeká na závodníky „rychlý“ běh po silnici na Skuteč a návrat po téže trase zpět. Nevýhodou rychlé trati je však finiš do kopce, takže obzvláště začínající běžci start přepálí a v závěru bojují více sami se sebou.

Anna Pichrtová se po dlouhé době představila domácím příznivcům atletiky před týdnem v Golčově Jeníkově, kde běžela z plného tréninku a podlehla Janě Klimešové o několik sekund. Dnes už opět zářila jak v dobách před svým nigerijským zraněním. Výkon by mohl být ještě lepší, kdyby…

„Běžela jsem ve skupince kousek před obrátkou, když mi kdosi přišlápl patu. Řekla jsem mu, aby dával pozor, ale o chvíli později se to opakovalo a já jsem v plné rychlosti upadla na asfalt. Navíc tak nešťastně, že jsem se uhodila do operované pravačky v místě lokte a potloukla si i kyčel a koleno,“ líčila Pichrtová patálie na trati.

„No, smůla, divím se, že někdo na této úrovni neumí běhat ve skupině. Dodatečná omluva viníka v cíli je málo platná, dost mne to bolí. Ztratila jsem asi půl minuty a v prvním momentu mi napadlo, že jsem zase na delší dobu doběhala.“

Loňský závod dokončilo 131 běžců, letos o jednoho méně. Loni zde triumfovali Keňan Michael Karonei (47:02) a Ukrajinka Julia Rubanova (54:04).

Letošní ročník Nasavrk byl určitě nejteplejší v historii. Zatímco v minulých letech se všichni mnohokrát tetelili zimou a ve vyšších polohách klasické trati se setkávali i se sněhem, letos se po nasavrckém náměstí promenovaly spoře oblečené slečny.

Horko se podepsalo i na některých výkonech a závodníci nelibě nesli, že organizátor nepostavil na trať ani osvěžovací stanici s vodou a houbičkami (takže vlastně konal proti atletickým pravidlům). Někteří se také marně sháněli po teplých sprchách, které byly dosud součástí nasavrckého standardu.

Ivo Domanský


Oficiální stránka pořadatele

Základní údaje o závodu z Termínovky

Diskuzní téma k závodu na fóru 

Kompletní výsledky závodu

Pravidla poháru Behej.com

Průběžné pořadí poháru (bez výsledků tohoto víkendu)


Sponzoring Poháru Behej.com dosud přislíbily tyto firmy:

Estimdrinks , Enervit 
V jednání jsou:
adidas , Vavrys (Craft)
v případě zájmu zapojit se do sponzoringu nás kontaktujte na
behej@behej.com