Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

CKP Cena Nasavrk: Zážitek pro celou rodinu

CKP Cena Nasavrk: Zážitek pro celou rodinu
foto: archív behej.com

Petr Kostovič | 03.04.2010 | přečteno: 4480×

Závod s vysokou sportovní úrovní a pěknou diváckou kulisou v cílovém městě, ale i bohatým doprovodným programem, v němž si svou aktivitu najde každý podle chuti a svých možností. Takový slibuje být letošní 36. ročník Ceny Nasavrk. ZÁVOD STARTUJE JIŽ TUTO NEDĚLI

Posuďte sami. V šestatřicetileté historii závodu najdeme mezi vítězi slavná jména českého vytrvalostního běhu, jakými jsou Vlastimil Zwiefelhofer (zvítězil v roce 1982), Ivan Uvizl (1987 a 1990), Jan Pešava (1993) či Alena Peterková (1994 a 1998). V posledních letech se prosazují v kategorii mužů afričtí běžci, v loňském roce zvítězil Damian Chopa z Tanzanie (46:05). V závodě žen se mezi vítězky zařadily běžkyně z Ukrajiny a Běloruska, loni zvítězila Petra Kamínková (55:46). Soupeření nejlepších běžců české vytrvalecké špičky slibuje i letošní ročník.

Východočeská běžecká klasika se patrně natrvalo vrací na původní velký kopcovitý okruh vedoucí z Nasavrk přes obce Hradiště, České Lhotice, Veselku a Hodonín. Náročná trať začíná po startu kilometrovým klesáním, aby pak běžci vystoupali na dalším kilometru zpět na náměstí do Nasavrk. Po seběhu pak následuje náročný úsek mezi čtvrtým a jedenáctým kilometrem, který dá běžcům odpočinout jen ve dvou místech, mezi šestým a sedmým kilometrem a 8,5 až 9,5 km. Trať se láme v úseku mezi 11. a 12. kilometrem. Od tohoto místa následuje seběh do cíle.

Jak se s touto kopcovitou tratí nejlépe vypořádat radí trenér skupiny Kerteam Jan Kervitcer: „Nasavrky jsou modelovým příkladem závodu pro běh stupňovaným tempem. V úvodu je rozhodně třeba nepřepálit tempo, aby pod kopcovitou část doběhl běžec ještě svěží. Od čtvrtého do jedenáctého kilometru je důležité běžet rozumně, hospodařit se silami a v posledních čtyřech kilometrech by naopak mělo přijít výrazné zrychlení, tempo v této části by mělo být z celého závodu nejvyšší.“

Přiblíží se nedělní závod svou účastí alespoň do jisté míry rekordním ročníkům z poloviny devadesátých let, kdy se na startu scházelo i přes pět set závodníků? V posledních letech, přes obětavou práci pořadatelů, počet startujících klesá, loni závod dokončilo 125 běžců a běžkyň.

Pořadatelé přitom přivádějí do Nasavrk každoročně zajímavé hosty, mistry světa, osobnosti společenského života a zajímavé hudební kapely. Letos kromě populárních kapel vystoupí dvojnásobný mistr světa, mistr Evropy a dvacetinásobný mistr ČR v biketrialu Josef Dressler.

V rámci startovného obdrží každý účastník řadu pozorností, samozřejmostí je vydatné občerstvení, na programu je i závodnická tombola. Bohatý doprovodný program zahrnuje lidový běh na 1500 metrů, rychlostní štafetu pivařů, závody horských kol a pivní triatlon. Traťový rekord Róberta Štefka 45:07 z roku 2000 nepřekonal ani loňský vítěz Keňan Damian Chopa, mezi ženami běžela nejrychleji Alena Peterková 52:18 (1994).

Letos půjde o druhý závod Českého běžeckého poháru, kde samozřejmě bodují všechny veteránské kategorie. Pokud se do obce nedaleko Chrudimi vypraví běžci s rodinnými příslušníky, rozhodně nebudou litovat. Okolí Nasavrk vybízí k návštěvě krás Železných hor. Můžete se vypravit na Keltskou stezku, navštívit Keltskou expozici nebo památník Ležáky.

Start hlavního závodu na náměstí v Nasavrkách je v 10:40 hod., lidový běh startuje v 10:15 hod., závod na horských kolech v 10 hodin a ve stejnou dobu je na programu start závodu horských kol a pivního triatlonu. Prezentace začínají ke všem akcím již v 8 hodin, více informací o místě prezentace a jednotlivých závodech naleznete na webu závodu. Nezapomeňte tedy, že v neděli 11. 4. se konají 36. běžecké Nasavrky, které jsou určeny skutečně všem!

WEB ZÁVODU

ÚDAJE O ZÁVODĚ V TERMÍNOVCE

MAPKA TRATI

PROFIL TRATI

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK2 07.04.2010 17:16:17

Závod s vysokou sportovní úrovní a pěknou diváckou kulisou v cílovém městě, ale i bohatým doprovodným programem, v němž si svou aktivitu najde každý podle chuti a svých možností. Takový slibuje být letošní 36. ročník Ceny Nasavrk.
Odkaz na článek

avatar

Pavel Frček muž 10.04.2010 21:53:27

Traťový rekord Roberta Štefka z roku 2000 pochází ovšem z doby, kdy trať byla o 202 m kratší, jak se zjistilo při oficiálním přeměření trati o dva roky později. Bohužel ani v následujících letech se nikdy neběžela po takto změřené trase, tj. že obrátka u internátu včelařského učiliště – pokud ještě existuje – je až téměř u hlavní silnice (podle protokolu o měření „7 m za dopravní značkou, vyznačující jízdní pruhy při vjezdu do Nasavrk“), nikoliv jak se běhalo kolem čerpací stanice. Nemá tedy deklarovanou délku 15 000 m.

Radek Narovec muž 11.04.2010 15:19:37

Bylo vytvořeno spojení diskuze – článek: Brýdl vítězí v Nasavrkách

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 11.04.2010 22:27:06

>> Pavel Frček, 10. 04. 2010 21:53:27

Pavle, promiň, ale znamená to, že dnešní trať je sice kratší než 15 000 m ale ne o 202m ale méně? Ale pokud organizátor deklaruje délku 15 km, tak já nikdy nepředpokládám, že u silničního běhu, nebo dokonce u přespolního to bude přesně na metr. Pro mě je důležitější porovnání o kolik se můj čas mění proti minulým rokům na stejném závodě. Víme co někteří organizátoři běžeckých závodů jsou schopni udělat pro vylepšení absolutního traťového rekordu. Tím nemám na mysli Nasavrky. Zdravím Miloš S.

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.