Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Neztraťte se v tréninkových plánech

ZAČÁTEČNÍCI: Neztraťte se v tréninkových plánech
foto: Leona Macháňová

Miroslav Kratochvíl | 22.11.2010 | přečteno: 15625×

Mnozí běžci jednou zjistí, že jejich příprava potřebuje získat řád, že jí chybí cíl a systematičnost. V tom okamžiku začnou vybírat vhodný tréninkový plán. Často je na samém začátku odradí záplava tajemných zkratek a čísel. Pojďme si vysvětlit, co zkratky v tréninkových plánech znamenají. Možná zjistíme, že věci nejsou tak komplikované, jak se na první pohled zdá.

První informace, kterou bychom měli u každého plánu hledat, je trať, cílový výkon a úroveň běžce. Jsme-li začátečníci, vybíráme co nejjednodušší plány. K těm složitějším se postupně propracujeme. Plán, který si vybereme, by měl být realistický a měl by odpovídat cíli, jaký jsme si stanovili.

I když plány šité na míru zkušenými trenéry jsou efektivnější, napoprvé většině z nás bude stačit univerzální plán, napsaný obecně. Než podle něj začneme běhat, sami musíme zvážit, zda pro jeho plnění najdeme dostatek času ve svém soukromém rozvrhu a zda budeme mít dostatek vůle jej dlouhodobě dodržovat.

Stejně důležitá, jako plán sám, je evidence skutečně odběhaných položek plánu. Čím podrobnější záznamy si vedeme, tím lépe. Je dobré zvolit si pro záznam podobné zkratky, jaké se vyskytují v plánu, abychom udrželi přehlednost zápisu.

Důslednost při dodržování je důležitá, ale snažme se poslouchat své tělo. Když cítíme, že nejsme v pořádku nebo jsme nezvykle unaveni, je lépe vynechat, než se zbytečně přemáhat. Může jít o začínající nemoc a pak bychom si mohli zbytečně uškodit. Podobným způsobem ovšem nelze vynechávat každý druhý den.

Důležitou součástí plánu jsou volné dny a dny doplňkových aktivit. Tyto dny neběhejme, i když se někdy cítíme skvěle. Také není správné ve volných dnech dohánět předchozí delší výpadek. Po nucené přestávce se raději smiřme s tím, že jsme některé běhy neabsolvovali.

Seznam obsahuje především ty zkratky, které se vyskytují v plánech pro začátečníky nebo mírně pokročilé. Pokud zde nenaleznete zkratky, které jste v plánech objevili vy, připojte je prosím do diskuze. Počet zkratek je nepřeberný a seznam nikdy nebude úplný.


B, CH – nejjednodušší plány pro začátečníky rozlišují jen dva druhy pohybu. Běh a chůzi. neopovrhujme jimi. Často pro začínající kondiční běžce přesně splní svůj účel.

TF, TF max – mnoho plánů předepisuje tempo na základě tepové frekvence. Nejčastěji se používá tempo určené procenty maxima. Zápis 70 procent TFmax znamená, že naše TF se při běhu má pohybovat na 70 procentech maximální tepové frekvence.

OV – obecná vytrvalost. Takto stanovené tempo se pohybuje v aerobním pásmu a slouží k rozvoji obecné vytrvalosti. Dobrou pomůckou pro stanovení tohoto tempa je řeč. Jsme-li schopni při běhu souvisle mluvit, pohybujeme se v aerobním pásmu.

MK, MCH – meziklus, mezichůze. Pomalý klus nebo chůze mezi rychlými úseky. Slouží jednak k návratu z cíle na start a současně také ke zklidnění organismu. Důležité je dodržet i předepsanou dobu trvání.

FA – fartlek. Volný běh, při kterém podle vlastních pocitů zařazujeme rychlé, různě dlouhé úseky.

REG, RK – regenerační klus. Velmi pomalý klus, který slouží k nastartování procesu regenerace organismu. Bývá zařazen na úplný konec běhu, zvláště po náročných rychlých úsecích.

RRR, R,R,R – rozklus, rozcvičení, rovinky. Některé podrobné rozpisy obsahují úvodní část, sloužící k rozehřání organismu a k přípravě na náročnější druhý běžecké přípravy.

ABC, SBC – běžecká abeceda, speciální běžecká cvičení. Speciální cviky, zaměřené na rozvoj běžecké techniky a rychlosti. Podmínkou jejich účinnosti je správná technika provedení. Samouk by se je měl učit pod dohledem zkušenějších atletů.

CROSS, KT – křížový trénink. Doplňková aktivita od posilovny přes spinning, plavání až po veslařský trenažér nebo běžky. Vhodná je jakákoli aerobní aktivita, při které nezatěžujeme klouby otřesy jako při běhu.

VOLNO – důležitá položka v plánu. Volné dny je třeba dodržovat.

T5, T10 – běh v tempu závodu na pět nebo deset kilometrů. Není určen pro začátečníky, kteří ještě nemají zažitá jednotlivá tempa.

3×4×500 m (p1min MK, p5min MCH) – 3 série po 4 bězích. Mezi běhy 1 minuta pauzy s meziklusem, mezi sériemi 5 minut pauza s mezichůzí. Zápis se může mírně lišit. Někdy se místo p (pauza) používá i (interval).

Anketa

Řídíte se při běžecké přípravě plánem?

 
3 hl.
Celkem hlasovalo 210 uživatelů.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 22.11.2010 00:53:49

Mnozí běžci jednou zjistí, že jejich příprava potřebuje získat řád, že jí chybí cíl a systematičnost. V tom okamžiku začnou vybírat vhodný tréninkový plán. Často je na samém začátku odradí záplava tajemných zkratek a čísel. Pojďme si vysvětlit, co zkratky v tréninkových plánech znamenají. Možná zjistíme, že věci nejsou tak komplikované, jak se na první pohled zdá.
Odkaz na článek

avatar

Celkem 2369 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:02 (2009)

keane1980 muž 24.11.2010 09:33:14

Tak bych byl celkem zvědavý, co by mi tréninkový plán předepisoval na následující tři měsíce, když první závod poběžím někdy v dubnu 2011 a nebude to delší než 10 km. Nejspíš samé CH,OV,MCH:-)

avatar

10 km: 1:02:30 (2010)
půlmaraton: 2:35:50 (2010)

xPablos muž 24.11.2010 09:39:38

>> keane1980, 24. 11. 2010 09:33:14

Muzes kouknout na treningove plany na desitku treba na micoach. Ty jsou dokonce na 20–25 tydnu…

http://www.adidas.com/com/micoach/#…

avatar

Brno

Celkem 6240 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:06 (2013)
půlmaraton: 1:46:04 (2011)
maraton: 4:16:37 (2013)

Alcedo muž 01.12.2010 18:25:12

>> xPablos, 24. 11. 2010 09:39:38

díky za tip :-)

Motto: Děláme co můžeme, pane!
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.